Війна — день 660: Україна стає в стратегічну оборону, російські терористи не припиняють атаки

Читать на русском
Автор
16728
Війна з російськими окупантами продовжується
Війна з російськими окупантами продовжується. Фото Телеграф

Розповідаємо оперативно про головне за добу

Сили оборони України продовжують відбивати широкомасштабне вторгнення РФ. Російські терористи намагаються атакувати Україну за допомогою ударних БПЛА, на фронті українська армія переходить до стратегічної оборони. Не виключається можливість нових ракетних терактів з боку росіян.

У цьому матеріалі Телеграф розповідає про головні події в Україні та світі 15 грудня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:30 Повітряна тривога у Києві.

23:00 Атака дронів продовжується, вже є загроза для Київської області.

22:00 У повітряному просторі України кілька груп ударних дронів РФ.

Тим часом росіяни повідомляють про велику атаку на Крим, — заявляють, ніби збили вже понад десяток ракет і 26 українських безпілотників.

Росія перебудовує економіку, щоб воювати весь 2024 рік, проте горизонт планування в Москві обмежений 2025 роком. За 2024 рік ворог хоче перечекати Захід у розрахунку на втому та перебої за допомогою України, щоб змусити її піти на поступки, – про це представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Черняк та військовий експерт Олександр Мусієнко розповіли "РБК-Україна".

21:00 У Донецьку велика пожежа, канали пишуть про приліт по нафтобазі.

20:00 У Криму вибухи, місцеві канали пишуть про роботу ППО.

19:00 Сільський голова має право особисто підписувати повістки для військовозобов'язаних згідно з постановою Кабінету міністрів під номером 352, заявив міністр оборони України Рустем Умеров на засіданні Конгресу місцевої та регіональної влади при президентові.

18:00 У Курську лунають вибухи. В Міноборони РФ заявили про збиття чотирьох українських безпілотників.

17:00 У Кропивницькому районі збили ракету, повідомляє ова. Попередньо, обійшлося без потерпілих та руйнувань.

16:00 Попри поступові просування російської армії в районі Мар’їнки істотний прорив РФ в напрямку Курахового вкрай малоймовірним, — британська розвідка.

15:00 Партизани в Маріуполі підірвали залізничний потяг, який щодня возив ворогу із Криму до Дніпрорудного боєприпаси й паливо, а назад вивозив руду, зерно й пошкоджену техніку, — "Центру національного спротиву".

14:00 Дунайська комісія вирішила позбавити Росію права членства через її удари ракетами та дронами по Нижньому Дунаю в Україні, — голова МЗС Дмитро Кулеба. Після виключення Росії, до комісії входитимуть Австрія, Болгарія, Угорщина, Німеччина, Молдова, Румунія, Сербія, Словаччина, Україна і Хорватія.

13:00 Російські війська ведуть активні штурмові дії на Таврійському напрямку, три дні поспіль ворог здійснює по 80 атак, — командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" бригадний генерал Олександр Тарнавський.

12:00 Лікарку з Маріуполя, яка "здала" російським загарбникам сімох поранених українських воїнів, було засуджено до довічного ув'язнення. На жаль, поки що тільки заочно, повідомили в СБУ.

11:00 На кордоні з Польщею досі блокують три пропускні пункти. За словами речника Державної прикордонної служби Андрія Демченка, загалом на в'їзд в Україну все ще очікують 2,6 тисячі вантажних авто.

"Непроста ситуація на кордоні з Польщею. Три напрямки – пункти пропуску Рава-Руська, Краківець та Шегині – продовжують блокуватися представниками перевізників та фермерів Польщі. Станом на ранок, за інформацією, яку ми маємо від польських колег, в чергах на цих трьох напрямках в бік України перебуває біля 2 600 вантажівок. Найбільше на пункті пропуску Шегині", — наголосив він.

10:00 За минулу добу українські захисники ліквідували понад тисячу російських окупантів. Слава ЗСУ!

Втрати армії РФ в Україні 15.12.2023
Втрати армії РФ в Україні 15.12.2023

9:30 Президент України Володимир Зеленський відвідав Львівщину. Про це повідомив очільник Львівської ОВА Максим Козицький, опублікувавши спільне фото із главою держави та очільником ОП Андрієм Єрмаком.

8:00 У Повітряних Силах повідомили про стовідсотково успішну роботу української ППО цієї ночі. У небі над Україною вдалося знищити 14 російських безпілотників.

7:00 Генштаб ЗСУ повідомляє, що останню добу на фронті сталося 110 бойових зіткнень із ворогом. Найбільш активним продовжує бути Авдіївський напрямок — протягом 14 грудня тут зафіксували 55 атак ворога, котрі вдалося успішно відбити. Також активно йдуть бої під Мар'їнкою та Куп'янськом.

06:30 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли пропустити:

  • цієї ночі знову оголошувалися повітряні тривоги у багатьох областях України, зокрема через використання ворогом засилля "шахедів". Чималу увагу росіяни намагалися "приділити" Хмельницькій області, зокрема Старокостянтинову. Чекаємо на зведення від Повітряних Сил про успіхи роботи засобів ППО;
  • також серйозний вибух пролунав у тимчасово окупованому Маріуполі — за попередніми даними, на території бетонного заводу;
  • на жаль, у ЄС через Угорщину провалили голосування за виділення Києву допомоги розміром €50 млрд — фінансування заблокував Віктор Орбан;
  • при цьому президент ЄвроРади Шарль Мішель переконаний, що Європа все одно знайде можливість, аби передати гроші Україні: "У нас є інструменти для того, щоби гарантувати, що Україна може розраховувати на нашу підтримку, є сильна політична воля 26 лідерів ухвалити цей "мегапакет". І це – сигнал, який ми хочемо надіслати Україні";
  • президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні повідомив, що Ісландія готує програму довгострокової фінансової підтримки України.

05:00 Повітряної загрози немає, усе спокійно.

Омбудсмен України Дмитро Лубінець вважає, що небажання російських терористів міняти полонених – це надовго. Найближчим часом це не вирішити – Росія на всіх рівнях блокує обміни, демонструючи повну зневагу до військовополонених росіян, які хотіли б потрапити додому.

03:00 Наразі небо чисте, загрози немає. Усі російські безпілотники ліквідовано, ракетних пусків не фіксувалося.

Європейський Союз нарешті погодив 12-й пакет санкцій проти Росії. Офіційно про нього оголосять найближчими днями.

У Бєлгородській області РФ машина із російськими чиновниками наїхала на протитанкову міну, яку встановити там росіяни для захисту від українських ДРГ. Як підсумок, один чиновник залишився без ніг, інші отримали серйозні травми та ушкодження.

01:00 За даними моніторингу, один російський БПЛА фіксується в районі Старокостянтинова. Повідомлялося про вибухи на Хмельниччині.

Також повідомлялося про вибух на Харківщині, в області оголосили повітряну тривогу.

Україна тим часом може поповнити вертольотний парк двома Мі-171, які Аргентина колись придбала в росіян. Ці вертольоти не використовуються й Аргентина згодна продати їх Україні. Зараз йдуть узгодження, яким чином країни розрахуються між собою.

00:00 У тимчасово окупованому Маріуполі відбулися "прильоти". За даними з місцевих джерел, "прилетіло" у бетонний завод, де російські терористи влаштували собі "располагу".

Маріуполь 15.12.2023
Приліт у Маріуполь
Маріуполь 15.12.2023
Приліт у Маріуполь

Все, що відбувалося 12 грудня, можна переглянути за посиланням: Війна — день 657: окупанти масовано атакують у двох напрямках, ЗСУ ведуть активну оборону

Що було в Україні 13 грудня – читайте за посиланням: Війна — день 658: ракетна атака на Київ, росіяни "ломляться" до Авдіївки

Інформацію за 14 грудня дивіться за посиланням: Війна — день 659: Росія посилила ракетний терор, а ЄС ухвалив історичне рішення щодо України