Війна — день 643: росіяни роблять з Авдіївки другий Бахмут, але зазнають величезних втрат

Читать на русском
Автор
10778
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Попри серйозне погіршення погодних умов ситуація на фронті залишається стабільно напруженою. Найсерйозніші бої йдуть у районі Авдіївки, де росіяни "створюють другий Бахмут", втім, представники місцевої влади кажуть, що заяви пропагандистів про їхні успіхи, м’яко кажучи, не відповідають дійсності. Крім того протистояння ЗСУ та окупаційних військ триває на лінії Сватово-Кремінна та біля Куп’янська.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 28 листопада, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Моніторингові групи пишуть про вибухи у Вознесенську. Попередньо це були дві КАР Х-59.

22:00 Зеленський провів у вівторок нараду з головою Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості Олександром Камишиним та заявив про підготовку міністерством "хороші далекобійні речі" для окупантів.

21:00 Стратегія морської безпеки України, яка перебуває в процесі остаточного обговорення, торкається інтересів країни не лише в Азово-Чорноморському регіоні, а також йдеться про Середземноморський регіон, повідомив речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук.

20:00 У Казахстані суд відправив до в'язниці колишнього найманця ПВК "Вагнера". Він раніше воював проти ЗСУ на Бахмутському напрямі.

19:00 У 12-й пакет санкцій ЄС, що готується, включено важливий елемент — заходи, спрямовані на придушення здатності рф виробляти ракети і безпілотники, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

17:00 Рада Європейського союзу ухвалила рішення надати додаткове фінансування для навчання військовослужбовців Збройних сил України.

16:00 Внаслідок обстрілу російськими військами Середино-Буди (Сумська обл.) загинуло троє людей, серед них семирічна дитина, троє отримали поранення, повідомила обласна прокуратура.

15:00 В Україні вивели на поверхню 70 шахтарів, які були заблоковані 27 листопада у шахтах внаслідок російських обстрілів.

14:00 По всій Україні оголошено масштабну повітряну тривогу. Її пов'язують із злетом російського винищувача МіГ-31К.

12:00 В Одесі СБУ затримала агентку російського гру, котра займалася наведенням десятків "шахедів" по обласному центру. Вона була учасницею цілої агентурної мережі, котру розкрили ще влітку. Наразі затримана знаходиться під вартою, їй загрожує довічне ув'язнення.

11:00 Внаслідок артилерійського обстрілу Нікополя Дніпропетровської області загинув 63-річний місцевий житель. Іще двоє жінок — 65 та 63 років — отримали поранення.

Нікополь обстріл 28.11.2023
Обстріляний будинок у Нікополі

Також про наслідки нічного обстрілу Херсону розповіли у місцевій ОВА. Серед мирних жителів є поранені — зокрема, 71-річний херсонець, котрому ворожий снаряд пошкодив ноги у власній спальні.

10:00 Генштаб ЗСУ оновив втрати російської армії в Україні. Кількість ліквідованих окупантів за добу перевищила 800 осіб.

Втрати армії рф в Україні 28.11.2023
Втрати армії рф в Україні 28.11.2023

9:00 Вранці у окупованому Токмаку Запорізької області пролунало кілька потужних вибухів. За попередніми даними моніторингових пабліків, у окупантів є втрати "200"-ми і "300"-ми. Мер Мелітополя Іван Федоров заявив про перебої з електропостачанням у Токмаку.

Токмак карта
Токмак на карті

Також потужний вибух пролунав після оголошення повітряної тривоги у Запоріжжі. Неподалік від міста було зафіксовано ворожий розвідувальний дрон. Не виключено, що окупанти могли застосувати після цього і балістичне озброєння.

8:00 На Хмельниччині після ранкових вибухів уламки збитого "шахеда" впали на дах одного із приватних будинків. Попередньо, інцидент стався у Хмельницькому районі. Як повідомили у ОВА, обійшлося без загиблих чи травмованих. На місці події працюють усі відповідні служби.

7:00 Минулої доби росіяни намагалися наступати одразу на шістьох напрямках фронту. Було зафіксовано аж 84 бойових зіткнення із ворогом. Найактивнішими напрямками лишаються Бахмутський (28) та Авдіївський (23), стверджують у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ця ніч стала дещо неспокійною для українців — окупанти атакували низку центральних, південних та західних регіонів як ракетами, так і "шахедами". Під самий ранок вибухи чули на Хмельниччині — в районі Старокостянтинова. Попередньо, відпрацювали засоби ППО;
  • на Одещині через негоду станом на вечір 27 листопада загинуло 5 осіб, ще 19 отримали поранення, — Зеленський у вечірньому зведенні;
  • шторм на Чорному морі мав безпосередній вплив на темп та перебіг військових дій на фронті, — ISW;
  • вночі у секторі Газа бойовики ХАМАС звільнили ще 11 ізраїльських заручників, передавши їх представникам Червоного Хреста. За даними ЗМІ, серед звільнених двоє трирічних дітей, а також діти віком від 11 до 16 років;
  • у Північній Кореї КНДР заявили, що їх розвідувальний супутник зробив знімки Пентагону і Білого дому США. Фото цих та інших об'єктів уже начебто передали у розпорядження диктатору Кім Чен Ину, пише Bloomberg.

05:00 В українському небі все ще залишається невелика група "шахедів", яка рухається з Вінницької до Херсонської області.

Українські канали у Telegram опублікували відео, яке з'явилося у російських соцмережах. На ньому російські окупанти закидують гранатами підвали окупованого на той час населеного пункту Кам'янка на Ізюмщині Харківської області. Після деокупації у цих підвалах знайшли тіла загиблих місцевих мешканців.

3:00 Окупанти вночі намагалися обстрілювати Кривий Ріг авіаційною ракетою. Крім того, пара БПЛА була зафіксована на адмінкордоні Херсонської та Миколаївської областей.

1:00 За попередню добу російські окупанти 6 разів обстрілювали Сумську область, всього було зафіксовано 45 вибухів

00:00 Спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що Вашингтон виділить додаткове фінансування Києву, повідомляє Politico.

"Я думаю, що все це збереться воєдино в найближчий день. Я впевнений і оптимістичний, що ми зможемо це зробити — довести це до кінця", — сказав Джонсон.

Інформацію за 25 листопада дивіться за посиланням: Війна — день 640: Україна чекає на додаткові системи ППО і готує "сюрпризи" путіну

З даними за 26 листопада можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 641: окупанти штурмують Авдіївку та тероризують українців дронами

Про те, що відбувалося 27 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 642: окупанти шукають слабкі місця біля Куп’янська та тиснуть на Бахмут