Війна — день 636: бої на сході загострюються, а ЗСУ просуваються на Херсонщині

Читать на русском
Автор
14346
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Попри похолодання і перші снігопади, бойові дії на фронті такі ж активні. Найбільш гарячою точкою на фронті залишається Авдіївка, яку окупанти намагаються взяти в кільце, проте завдяки зусиллям ЗСУ це їм не вдається. Істотне загострення також спостерігається на Куп’янському та Лиманському напрямках. Водночас ЗСУ має просування в Херсонській області і якщо інформація оглядачів підтвердиться, то може йтися про найбільш помітний успіх за останні місяці.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 21 листопада, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські воїни на Дніпропетровщині знищили ворожий безпілотник. Ворожий дрон був збитий Повітряними силами над Синельниківським районом.

22:00 Після вечірнього обстрілу Нікополя наразі вже відомо про 2 постраждалих чоловіків, повідомляє голова ОВА Лисак.

З осколковими пораненнями вони госпіталізовані. Один з потерпілих – у важкому стані.

21:00 В Запоріжжі пролунав потужний вибух.

Моніторингові групи пишуть, що росіяни вдарили по місту ракетою, попередньо, С-300.

19:00 Тактична авіація росіян завдала ракетних ударів з використанням ракет типу Х-31П. На території Одеси та Білгород-Дністровського району відбулось влучання по відкритій поверхні, адмінбудівлі та припортовій інфраструктурі. Люди не постраждали.

18:00 Російська армія продовжує бити по населеним пунктам Херсонської області із застосуванням авіації, повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

"З 11:20 до 13:00 ворог скинув 25 керованих авіабомб на населені пункти Бериславського та Каховського районів. Відомо про двох постраждалих", — написав Прокудін.

Він уточнив, що у Бериславі поранення отримав 74-річний чоловік, у Новобериславі – 54-річний місцевий житель. Їм надають медичну допомогу.

17:00 З моменту повномасштабного збройного нападу рф на Україну 24 лютого 2022 року зафіксовано щонайменше 10 000 випадків загибелі цивільних осіб, понад 560 з яких становили діти, а також більше 18 500 випадків поранення цивільних осіб, повідомила Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні.

16:00 Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус під час візиту до Києва 21 листопада оголосить про новий пакет допомоги Україні. Але далекобійних ракет Taurus у ньому не буде, пише Bild.

15:00 У Данії українські пілоти вже проходять підготовку у повітрі з інструкторами на винищувачах F-16.

14:00 Генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив, нібито кількість жертв у Газі — найбільша для військового конфлікту за час його перебування на посаді, хоча в одному лише Маріуполі жертв серед мирного населення в рази більше, ніж у Газі.

13:00 США відправлять Україні РСЗВ М142 HIMARS із невідомою пусковою модифікацією, пише TWP. Ймовірно, модифікація буде під GLSDB.

Україна багато разів на словах замахувалася на путіна, але нічого не вийде, — заявив прессекретар президента рф пєсков.

12:00 Президент Володимир Зеленський привітав воїнів десантно-штурмових військ із професійним святом.

"Надпотужні воїни, які виконують надскладні завдання. Завжди на особливих ділянках фронту, завжди здобувають особливо важливі результати для України", — зазначив глава держави.

11:00 Місто Селидове, що на Донеччині, знову потрапило під шквальний вогонь окупантів. Цього разу росіяни вдарили по місцевій лікарні. На жаль, є одна жертва, ще вісім людей поранені. Розбір завалів продовжується.

10:00 Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати російської армії за минулу добу:

Втрати армії рф в Україні 21.11.2023
Втрати армії рф в Україні 21.11.2023

9:00 Президент Володимир Зеленський привітав українців із Днем Гідності та Свободи, назвавши початок Євромайдану "першим українським контрнаступом".

8:00 Цієї ночі росіяни атакували Україну "шахедами", зенітними керованими ракетами С-300 та крилатими ракетами типу "Іскандер-К". Як повідомили у Повітряних силах ЗСУ, було знищено 9 безпілотників та крилату ракету. Слава ППО!

Результативність роботи засобів ППО 21.11.2023
Результативність роботи засобів ППО 21.11.2023

7:30 На фронті зросла інтенсивність боїв — за минулу добу було зафіксовано близько 70 бойових зіткнень із ворогом. Найбільш активними напрямками є Мар'їнський (12) та Авдіївський (10). Деталі — у ранковому зведенні від Генштабу ЗСУ:

6:23 Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • вночі росіяни вкотре влаштували "шоу дронів" для жителів низки областей. "Шахеди" фіксувалися здебільшого на півдні та заході країни. Активна робота засобів ППО проводилася у Хмельницькій області. Чекаємо офіційних даних;
  • у вечірньому зверненні до нації президент Володимир Зеленський заявив, що Україна отримає від США новий пакет допомоги, який, зокрема, включає у себе засоби артилерії — чи не найнеобхіднішої зброї зараз;
  • секретар путіна дмитро пєсков визнав у розмові із пропагандистськими ЗМІ, що в росії через війну в Україні була загроза обвалу економіки. Однією із причин стали західні санкції;
  • лідер бойовиків ХАМАС Ісмаїл Ханія заявив, що його угрупування начебто наближається у перемовинах із Ізраїлем до угоди про "перемир'я". Додаткових подробиць поки немає;
  • Україна зіграла у нічию зі збірною Італії у вирішальному матчі відбору на чемпіонат Євро-2024. При тому, що матч пройшов із помітним порушенням з боку італійців, суддя не прийняв рішення про пенальті, чим дозволив нашим суперникам отримати бажану путівку власне до чемпіонату. В України залишився шанс долучитися до решти команд лише за рахунок ігор плей-офф.

06:03 В США в районі Гавайських островів впав американський протичовновий літак P-8 Poseidon. Про долю екіпажу не повідомляється, причини падіння також поки що невідомі. Вартість такого літака – до 150 млн доларів США.

05:01 США впровадили санкції проти двох осіб, які безпосередньо причетні до Бучанської різанини. Мова йде про командувача 64-ї окремої мотострілецької бригади зс рф полковника Азата Омурбєкова та рядового тієї ж бригади Данила Фролкіна, які найбільш відомі своїми злочинами проти цивільного населення українського міста Буча.

64-та бригада за свої "подвиги" на стезі знищення мирного населення отримала від путіна "гвардійську" відзнаку, а потім кілька разів була вщент розгромлена ЗСУ. Переважна частина російських терористів, причетних до різанини у Бучі, була знищена українськими воїнами.

04:17 Станом на п'яту годину ранку в небі України чисто. Загроз немає.

03:00 Попередньо, по областях все чисто. Загрози БПЛА вже немає. Останні "шахеди" були знищені силами ППО на Волині. Офіційних даних щодо збиття поки що немає, дали відбій.

Російські терористи скаржаться, що загалом за ніч було атаковано вже три російських регіони – до переліку додалася Брянщина.

02:00 Фіксуються кілька БПЛА за 20 км від кордону з Польщею та 25 км від кордону з Білоруссю (Волинь та Рівненщина відповідно). У Харкові дали відбій.

Тим часом росіяни скиглять, що нібито збили один український БПЛА на Орловщині, ще один – над Курською областю рф.

На Хмельниччині жителі чули вибухи. Попередньо – робота ППО, повідомив заступник голови ХмОВА Сергій Тюрін.

"Мешканці Хмельницького району могли чути вибухи. Працюють сили ППО. Залишайтеся в укриттях до завершення тривоги!", – написав він.

01:30 Залишки російських БПЛА прорвалися до району Сарн та Троянівки (Рівненщина та Волинь). У Харківській області оголошено повітряну тривогу – ракетна небезпека.

01:00 Йде полювання на російські безпілотники. За повідомленням Повітряних сил ЗСУ, дрони постійно змінюють напрямки. Наразі вони загрожують Рівненській області.

"Увага! "Шахеди" з Хмельниччини та Житомирщини рухаються у напрямку Рівненщини!", – сказано у повідомленні.

00:25 Групи БПЛА російських терористів засікли за напрямком на Старокостянтинів та на Південний захід країни. Поки що нічого не повідомлялося про збиття або прильоти.

00:00 Окупанти знову влаштовують нічні обстріли з використанням БПЛА, кілька груп виявлено на півночі та в центральних областях. Крім того, було оголошено загрозу балістики на сході.

Про те, що відбувалося 18 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 633: масштабна атака дронів, спроби штурмів окупантами Авдіївки та успіхи ЗСУ на Херсонщині

Інформацію за 19 листопада дивіться за посиланням: Війна — день 634: ЗСУ просуваються на лівобережжі Херсонщини, війська рф тиснуть на сході

З даними за 20 листопада можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 635: окупанти штурмують на сході, а ЗСУ перерізають логістику росіян