росія погрожує Києву "космічним" ударом: експерт назвав три причини, чому це "повна маячня"

Читать на русском
Автор
Російська космічна ракета не долетить до України
Російська космічна ракета не долетить до України. Фото NASA

Експерт розвалив ідею росіян вдарити по Києву космічною ракетою в пух і порох

У росії підозрювали, що план удару по Києву космічною ракетою з вибухівкою може виявитися недосконалим, тому вирішили перестрахуватися. Вони планували модифікувати ракету таким чином, щоб вона не досягла орбіти після запуску, а десь впала в Україні. І для цього хотіли звернутися до відомого ракетобудівника Юрія Соломонова.

Про це в інтерв’ю "Телеграфу" розповів військовий фахівець Олег Старіков. Однак цей план приречений на провал.

Юрій Соломонов був генеральним конструктором ракетних комплексів наземного базування Московського державного інституту теплотехніки. У 1990-х роках він очолив групу розробників балістичної ракети "Тополь-М". Колишній глава російського "Роскосмосу" дмитро рогозін і нинішній керівник його дочірнього підприємства "Ракетно-космічний центр "Прогрес" дмитро баранів хотіли попросити експерта модернізувати цивільну ракету-носій, щоб вона впала в певному місці в Києві.

Однак цей план має ряд недоліків і перший з них — ракети такого типу не призначені для польотів на "малу дальність", тобто 500–1000 км. Це міжконтинентальні бойові ракети з дальністю польоту 5-12 тис. км. Єдиним виходом міг би стати повний оборот такої ракети навколо Землі та попадання в ціль. Але є серйозне "але" — ракеті просто не вистачило б палива для такого польоту.

Другий недолік — під час проходження шарів атмосфери ракета зазвичай згоряє, а щоб цього уникнути, потрібно встановити обтічник корисного вантажу. Це спеціальна камера з міцними жаростійкими стінками на верхівці ракети-носія. Але ціна обтічники практично дорівнює вартості цілої ракети.

"Для розуміння: щоб захистити одну ракету "Союз", росіянам потрібно витратити стільки ж грошей, скільки вони витрачають на ударні БПЛА за рік. Це ж абсурд повний", — говорить експерт у коментарі "Телеграфу".

Виходом міг би стати запуск оперативно-тактичних ракет малої та середньої дальності від 500 до 5000 км. Вони не досягають орбіти і цілком могли б "вдарити Києвом". Але тут виникає третя проблема. Відповідно до договору між СРСР та США від 1987 року всі такі ракети було ліквідовано.

"Тому жодних шансів втілити плани російських "космонавтів" у життя немає", — каже Олег Старіков.

Детальніше про провальну ідею російських "космонавтів" читайте в матеріалі "Маячня космічних масштабів: чому біля путіна хочуть бомбити Київ ракетоносіями для супутників".

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що у росії запустили ядерні ракети в рамках навчань. За пусками особисто спостерігав володимир путін.