Український учений висміяв ідею росіян ударити по Києву космічною ракетою: "Ще б шматком Місяця вдарили"

Читать на русском
Автор
3697
Радянська ракета "Союз"
Радянська ракета "Союз". Фото Фото: pixabay.com

Головною метою ексглави "Роскосмосу" є отримання щедрого фінансування

Колишній інженер-конструктор КБ "Південне" Олександр Кочетков висміяв ідею ексглави "Роскосмосу" дмитра рогозіна вдарити по Києву космічною ракетою з вибухівкою. Він зазначив, що подібні "геніальні" ідеї є абсолютно непрофесійними.

Таку думку український вчений Олександр Кочетков висловив "Телеграфу".

"Теоретично, він міг би з тим же успіхом запропонувати відколупати шматочок Місяця і направити його на Київ. 8 тисяч кілометрів. Технічно ж ракета "Союз" сімейства Р-7 до того, як стала космічною, була бойовою і повинна була нести ядерну боєголовку на відстань 7-8 тисяч. Виглядає вона також дещо дивно порівняно з іншими: вона має досить широку нижню частину для збільшення міцності", — зазначив інженер.

Справа в тому, що траєкторії бойових і космічних ракет відрізняються "як звичайний легковий автомобіль від гоночного боліда". Олександр Кочетков пояснив, що теоретично "Союз" може винести на навколоземну орбіту 10 тонн вибухівки. Експерт додав, що "Союз" просто розвалиться, а сама вибухівка (на відміну від ядерної, не захищена від перегріву) при вході в атмосферу вибухне від надвисоких температур.

"Мало того, що при вході в атмосферу ракета вибухне і впаде на територію Росії, то ще й при запуску в бік України чотири конусоподібні прискорювачі від’єднаються від тіла ракети і впадуть на територію Казахстану, Ірану чи Туреччини. Цікаво було б подивитися, як уряди цих країн погодяться на таке. Ще один суттєвий мінус цієї ракети – точність. Точніше, її відсутність", — зазначив співрозмовник "Телеграфа".

Окрім того, за словами Олександра Кочеткова, проблемою є місце запуску космічної ракети. На території росії є два стартові майданчики — космодром "Восточный" ("Свободный"), де є старт для ракетної родини "Союз", та космодром "Плесецьк" в Архангельській області. Тільки обидва ці майданчики функціонують виключно на папері. Для таких запусків вони не підходять.

Так, за словами експерта, головною метою ексглави "Роскосмосу" є отримання щедрого фінансування своїх проєктів для подальшого "розпилу" бюджетних коштів. Адже з погляду здорового глузду запропонований план не має шансів на реалізацію, упевнений експерт.

Детальніше на цю тему читайте у статті "Маячня космічних масштабів: чому біля путіна хочуть бомбити Київ ракетоносіями для супутників"

Раніше "Телеграф" писав, що російські окупанти продовжують атакувати Україну ракетами та безпілотниками. Водночас підрядникам російських підприємств, що випускають ракети "Кинжал", вдається уникати європейських санкцій.