Війна — день 609: ЗСУ отримали перевагу на фронті, але росіяни не припиняють спроб атакувати

Читать на русском
Автор
11606
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бої в Україні продовжуються по всій лінії фронту, але хоча окупанти намагаються концентрувати свої сили на напрямі Авдіївки, жодного помітного успіху вони там досягти не змогли. При цьому аналітики зазначають, що ЗСУ вже отримали істотну перевагу над росіянами як і кількість артилерії, чим зводять нанівець будь-які спроби просунутися. Попри це, росіяни збільшують оборонні витрати, чим явно натякають, що готові продовжувати війну і надалі, а тому українцям варто готуватися до того, що обстріл продовжуватиметься і в майбутньому.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 25 жовтня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 На Хмельниччині внаслідок нічної атаки дронів пошкоджено 1760 об'єктів, — ОВА.

З них 282 — це багатоквартирні будинки, 1404 — приватні будинки, освітні заклади — 41, об'єкти галузі охорони здоров'я — 6, заклади культури — 14 та дві церкви.

Також міський голова Славути розповів, що вибухова хвиля після падіння уламків БПЛА "була настільки потужною, що пошкодила пів міста".

Наразі відомо, що 20 мешканців міста досі перебувають у лікарні.

22:00 Російські окупанти увечері обстріляли Бериславський район Херсонської області. У трьох населених пунктах порушено електропостачання. Без світла залишилися Берислав, Томарине та Шляхове.

21:00 В тимчасово окупованому Єнакієво Донецької області сильна пожежа.

19:00 США можуть оголосити сьогодні про новий пакет військової допомоги для України. Його загальна вартість може сягнути 150 млн доларів, повідомляє "Голос Америки".

Що може увійти до нового пакету допомоги:

  • ракети GMLRS для високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS);
  • боєприпаси для національної вдосконаленої зенітно-ракетної системи (NASAMS);
  • протитанкові ракети TOW;
  • ракети AIM-9 Sidewinder;
  • 155 мм снаряди.

18:00 На війні в Україні загинув доброволець із Румунії Рудольф Віттман. Він у лавах ЗСУ боровся проти російських окупантів, повідомляє Digi24.

Він народився і виріс у місті Арад, торік вирушив на війну в Україну. Віттман загинув у віці 27 років.

17:00 Російські війська продовжують масовані обстріли Авдіївки та позицій Сил оборони України, а для штурмів тепер використовують переважно піхоту, а не техніку. При цьому військові ЗСУ відбивають ворожі атаки, розповів начальник Авдіївської ГВА Віталій Барабаш. Говорячи про ситуацію в Авдіївці та районі, чиновник охарактеризував її як складну, але контрольовану.

"Справді, гаряче і складно. День у день, в принципі, нічим не відрізняється — ворог кидає все нові і нові сили для того, щоб реалізувати свої хворі бажання оточити місто", — розповів він.

16:00 Російські підрозділи на Авдіївському напрямку проводять перегрупування у зв'язку зі значними втратами, повідомив речник Об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун.

"Ворог перегруповується, оскільки зазнав лише за останній тиждень майже 3000 втрат у Донецькій області, тому навіть для росії це досить відчутно, і ворог потребує перегрупування, щоб спробувати йти далі", — розповів він.

15:00 росія активізувала тактичну авіацію в районі морського торгового шляху над акваторією Чорного моря, повідомляє речник Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

14:00 Попри війну, Україна та росія продовжують вести переговори з гуманітарних питань. Зокрема, сторони домовляються про обмін полоненими, прохід суден із Чорноморських портів та повернення українських дітей, повідомляє The Washington Post.

13:00 Сильні вибухи, що пролунали вчора ввечері в районі тимчасово окупованого Севастополя, були результатом ракетної атаки на військову частину біля селища Цукрова голівка, повідомляє видання Astra. За даними російського видання, одна з ракет влучила у ліс — приблизно за півкілометра від складу озброєнь на цій в/ч 63876.

12:00 Під час нічної атаки на Хмельниччину під прицілом ворога опинилося два міста — Славута і Нетішин. На жаль, є руйнування та поранені. Початково повідомлялося про щонайменше 16 постраждалих, однак, за останніми даними, їхня кількість зросла до 20. Школи та дитсадки у Славуті сьогодні не працюють.

Атака на Хмельницьку область 25 жовтня
Наслідки нічного удару по Хмельниччині
Атака на Хмельницьку область 25 жовтня
Наслідки нічного удару по Хмельниччині

11:00 Представники СБУ успішно знешкодили "розконсервовану" групу агентури фсб. Зловмисники готували диверсії на військових об'єктах ЗСУ та Міноборони у Київській області. Усього підозрюваних, котрі працювали на ворога, було троє; вони готували атаку на підрозділи Генштабу та МО, а також запасні командні пункти. Для цього готували використати дрони із вибухівкою. Усім учасникам групи загрожує довічне ув'язнення.

10:00 Генштаб ЗСУ оновив статистику втрат російських окупантів за останню добу. Варто зазначити, що вчора нашим захисникам вдалося ліквідувати близько 800 загарбників.

Втрати армії рф в Україні 25.10.2023
Втрати армії рф в Україні 25.10.2023

9:00 Російські окупанти вкотре обстріляли населені пункти Херсонської області — при цьому використовували різне озброєння. На місці одного із прильотів керованої бомби серйозні пошкодження. Наразі відбувається пошуково-рятувальна операція, під завалами можуть знаходитися люди.

8:00 Цієї ночі росіяни запустили по мирних українських містах 11 "шахедів". Завдяки старанням сил протиповітряної оборони було знищено всі ворожі цілі!

7:00 У Хмельницькій області є руйнування через падіння уламків ворожого дрона. Повідомляється про щонайменше 16 поранених.

Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням новин із фронту. За минулу добу зафіксовано посилення характеру боїв — відбулося близько 80 бойових зіткнень.

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі в окремих регіонах України знову лунали сирени повітряної тривоги. Зокрема, вибухи чули у південних областях, а також на Київщині та Хмельниччині. Чекаємо коментарів від влади;
  • неспокійно було і в російському Брянську — там вночі теж щось гупало і бахкало. Представники місцевих органів влади ситуацію не коментували;
  • Австралія виділила Україні черговий пакет військової допомоги у розмірі 20 млн доларів. У його складі — 3D-принтер з металу, додаткові системи для боротьби з дронами, техніка для розмінування тощо;
  • Politico пише, що в Сенаті США можуть заблокувати виділення спільного пакету допомоги Україні та Ізраїлю. За даними видання, розгляд документу можуть затягти через розбіжності у поглядів конгресменів, зокрема республіканців;
  • США висловлюють стурбованість через напад на свої бази в Сирії. Як повідомляє NBC News, внаслідок цього можуть бути пораненими близько 20 американських військових.

3:00 "Шахеди" продовжують літати на кордоні Вінницької та Хмельницької областей. Тим часом повторну загрозу оголосили у Київській області

1:00 Повітряна тривога триває, а БПЛА рушили у бік західних областей України

00:00 Російський БПЛА пролетів із Полтавської області до Черкаської, мешканців закликали перебувати в укриттях

Інформацію за 22 жовтня дивіться за посиланням: Війна — день 606: ЗСУ вибивають живу силу та техніку окупантів на Донеччині

З даними за 23 жовтня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 607: ЗСУ відбили наступ на сході та просунулися на півдні

Про те, що відбувалося 24 жовтня, читайте у матеріалі: Війна — день 608: окупанти стягують нові сили до Авдіївки та обстрілюють Україну