Українці зрозуміли, що війна — це надовго: три сценарії на осінь-зиму

Читать на русском
Автор
7209
ЗСУ Новина оновлена 25 жовтня 2023, 08:29
ЗСУ. Фото Ян Доброносов, "Телеграф"

"Втома" від війни не зупинить хід бойових дій і не поверне захоплені ворогом території

Широкомасштабне російське вторгнення в Україну триває вже понад 600 днів і серйозно впливає на настрої українців. Так, недавнє опитування Київського міжнародного інституту соціології показало зростання втоми громадян України від війни, яка затягується незрозуміло на скільки.

Зважаючи на такі настрої, "Телеграф" звернувся до експертів з проханням пояснити їх, а також поділитися прогнозами сценаріїв подальшого розвитку подій у ракурсі російсько-українського протистояння.

Активізація російських меседжів

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко зазначає, що втома від війни — це об’єктивне явище, якщо говорити про довготривалі збройні конфлікти.

"Ми вже пройшли етапи паніки (перші тижні війни), етапи ейфорії (перші перемоги та перші звільнені території), етап очікувань (завищені надії на контрнаступальні операції). Але тепер, враховуючи, що війна не закінчилася, настає період "втоми". точніше, період прийняття того, що ця війна може затягнутися надовго.

На жаль, після періоду ейфорії та завищених надій цей період справді виглядає спадом очікувань. Але прийняття — це важливий етап. Етап, на якому включаються не лише бойові дії, а й активний вплив на громадську думку", — наголошує експерт.

Богдан Петренко не відкидає, що зимовий період може пройти під прапором активізації впливу російських меседжів. І це, зазначає він, не будуть меседжі на кшталт того, що "русскій мір" – кращий. Це будуть меседжі якраз про "втому" українців та необхідність переговорів, прогнозує експерт.

"На відміну від росії в Україні політика визначається громадською думкою (і це розуміють замовники у Кремлі). І тому саме на неї впливатимуть заради формування якогось варіанта "Мінських угод". Тому зараз важливо підвищувати критичне сприйняття подібних меседжів та розуміння того, що вони гратимуть на боці росіян", — наголошує співрозмовник "Телеграфа".

Зимова війна на зустрічних курсах

Він також зазначає, що зима – це ще й наближення березня, а відповідно – виборів президента рф. І для Кремля в цей час потрібні будуть перемоги, щоб "продати" путіна виборцям. Тому є ризики, що друга половина зими може пройти під гаслами активізації наступальних дій росіян чи активізації спонукання українців до переговорів. І те, й інше зайде до імперської свідомості — і однозначно гратиме на боці путіна, пояснює Богдан Петренко.

Водночас, продовжує експерт, цей самий чинник визначатиме і позицію українців — поразки росіян під чергові "вибори путіна" негативно впливатимуть на 141% підтримки російського вождя.

"Тому я не виключаю значної активації бойових дій саме в другій половині зими, — аргументує конфліктолог. — До того ж консервація фронту — це перетворення російсько-української війни на щось на кшталт Західного фронту Першої світової війни. Тобто — посилення фортифікаційних споруд, які з кожним разом буде все складніше штурмувати.Загалом, жодна зі сторін не зацікавлена у зниженні градуса зіткнень. І, звичайно, буде потужна далекобійна робота з логістики (штаби, забезпечення, шляхи сполучення). Резюмую: нам потрібно приготуватися до складної зими, де не буде затишшя — ні на лінії фронту, ні на внутрішньому фронті — у битві за суспільну думку".

Позиційна війна на виснаження

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов розмірковує так:

"Основним сценарієм на найближчі пів року залишається ведення позиційної війни на виснаження. Зараз російська окупаційна армія продовжує свої спроби захопити Авдіївку, попри втрати особового складу і техніки. У політичному плані для росії важливі утримання сухопутного коридору на Крим і демонстрація локальних успіхів на полі бою напередодні президентських виборів, намічених на 17 березня 2024 року. Після виборів можлива нова хвиля мобілізації та підготовка великих наступальних операцій".

Україна, зазначає експерт, отримує запевнення західних союзників у стабільності фінансової та військової допомоги на перспективу щонайменше чотирьох років. Він наголосив, що нещодавній виступ глави Білого дому Джо Байдена підтвердив зацікавленість США у стратегічному партнерстві з Україною, а також узгодженість позицій українського та американського політичного керівництва.

А отримання Україною натовської бойової авіації вже на початку 2024 року має нейтралізувати перевагу росії у повітрі, упевнений Ігор Попов.

Що визначить долю війни в Україні

"Наприкінці жовтня на Мальті пройде чергова зустріч високого рівня з реалізації української "Формули миру". Очікується участь близько 50 країн. В умовах загострення ситуації на Близькому Сході особливо важливою є участь у засіданні представників Туреччини та Саудівської Аравії, — наголошує експерт. — Президент Володимир Зеленський нещодавно провів телефонні переговори з турецьким лідером Реджепом Ердоганом і наслідним принцом Саудівської Аравії Мухаммадом бін Салманом саме з приводу мирного плану України, і запросив їхніх радників для участі у зустрічі на Мальті. "Формула миру" реалізується вже зараз, наприклад, у питаннях продовольчої безпеки, обміну полонених та утримуваних осіб, енергетичної безпеки".

За словами Ігоря Попова, найскладнішим питанням залишається виведення російських військ з окупованих територій. Ні Україна, ні інші країни не мають наміру визнавати незаконну анексію територій чи повноваження осіб, призначених під час псевдовиборів, наголошує він. Але питання деокупації та повернення контролю над захопленими територіями може стати досить тривалим, прогнозує експерт.

"У найближчому майбутньому наступальні операції на лінії фронту чергуватимуться з періодами відносного затишшя. росія демонструє свою готовність до тривалої війни на виснаження і використовує це як інструмент політичного шантажу проти західного блоку. Інший інструмент — загроза ескалації (і його проявом стала відмова від ратифікації) заборони на проведення ядерних випробувань)", — наголошує Ігор Попов.

Таким чином, констатує він, доля війни в Україні визначатиметься поєднанням ситуації на полі бою та розвитком подій на дипломатичному фронті.