Сіра зона: у ЗСУ розповіли коли буде повний контроль над Зміїним

Читать на русском
Автор
Острів Зміїний контролюється Україною, але окупанти можуть його обстрілювати
Острів Зміїний контролюється Україною, але окупанти можуть його обстрілювати. Фото Wikipedia

Російські кораблі були вигнані з цієї частини моря, проте російська авіація продовжує обстрілювати територію

Острів Зміїний та "вишки Бойка", які були звільнені від російських окупантів, досі знаходяться під вогневим контролем російської авіації. Відігнати її українські захисники зможуть лише коли отримають сучасні винищувачі.

Наразі Україна має безпекові труднощі із цією частиною акваторії Чорного моря. Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив речник Військово-морських сил ЗСУ.

Він розповів, що і острів Зміїний, і "вишки Бойка" знаходяться на території, яку українські військові звільнили від російських кораблів і контролюють у вогневий спосіб. Загалом це 25 тисяч квадратних кілометрів.

"Підійти на цю відстань росіяни не можуть, бо ми їх знищимо, а це приблизно на відстані 100 морських миль. Водночас ця зона залишається "сірою" через присутність російської військової авіації в цьому секторі, яку вони використовують для ведення розвідки та нанесення вогневого ураження", — пояснив Плетенчук.

За його словами, розв'язати проблему і взяти під повний контроль цю частину акваторії зможе лише українська авіація після підсилення західними літаками.

"Є така проблема, це не секрет, тут ми покладаємося на наших колег із Повітряних сил і на наших іноземних партнерів у надії отримати новітні зразки льотно-авіаційної техніки, такі як F-16, для того, щоб перекрити це питання – і тоді можна буде говорити про повний контроль цієї акваторії", — зазначив речник МВС.

Він підкреслив, що острів Зміїний знаходиться під українським контролем. Проте російська авіація продовжує його обстрілювати.

"Яка військова доцільність цього – зрозуміти важко, у них там своя логіка, можливо – щоб залякувати представників цивільного судноплавства, може для того, щоб не дати нам закріпитись. Може вони вишукують якісь системи, сподіваючись що вони там є, і б’ють по них", — сказав Плетенчук.

Водночас "вишки Бойка", за словами Плетенчука, росіяни не обстрілюють, тому що "чудово розуміють, скільки заробили грошей за той період, поки вони їх утримували з 2014 року". При цьому біля вишок та острова окрім ракетної небезпеки і загрози дронів залишається мінна небезпека. І цю проблему у майбутньому також потрібно буде вирішувати.

Нагадаємо, нещодавно у ЗСУ повідомили, що українські пілоти готуються до важливого кроку з освоєння F-16. До цього моменту вони проходили навчання лише з використанням тренажерів.

Матеріал опублікований українською мовою — читати мовою оригіналу