Мобілізація в Україні: чи можна оскаржити рішення ВЛК та куди звертатися

Читать на русском
Автор
1364
ВВК
ВВК. Фото Арміяinform

Важливо діяти оперативно

В Україні продовжує діяти загальна мобілізація, проте деякі захворювання надають право на відстрочку від армії. Придатність до військової служби перевіряє військово-лікарська комісія (ВВК), яку проходить кожен, хто отримав повістку.

Про те, чи можна оскаржити рішення ВЛК у разі незгоди, розповіла юрист Анастасія Цибулько у коментарі "РБК-Україна". Вона нагадала, що ВВК не має права визнавати придатним чоловіка, який хворий на один із видів хвороб, визначених Наказом № 402 про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних силах України.

Бувають ситуації, коли військовозобов’язані не погоджуються з рішеннями, ухваленими ВВК. За словами юриста, у такому разі важливо не гаяти часу і домагатися оскарження чи перегляду рішення відповідно до чинного законодавства.

"Насамперед потрібно підготувати всі документи, що свідчать про необ’єктивність висновку ВЛК про стан здоров’я. Зокрема, медичні довідки, копії документів з історією хвороб або висновки лікарів (державної лікарні) щодо наявності певних хвороб, які можуть істотно вплинути на несення служби або взагалі на неможливість виконання своїх службових обов’язків", – пояснила Цибулько.

Вона наголосила, що рішення Центральної військово-лікарської комісії можна оскаржити у судовому порядку. Рішення регіональних ВЛК можна оскаржити як у Центральній ВЛК, так і в суді.

Для перегляду постанов, винесених регіональними військово-лікарськими комісіями, можна звертатися до обласної ВЛК. Центральна військово-лікарська комісія має право переглядати рішення ВЛК на всіх рівнях. За результатами розгляду звернення комісія може ухвалити рішення про проведення контрольного чи повторного медичного огляду.

"Оскарження рішення ВЛК у суді здійснюється у порядку адміністративного судочинства шляхом подання позовної заяви відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України. Однак слід врахувати, що в судовому порядку надається обмежений термін такого оскарження: якщо ви спочатку звертаєтесь у досудовому порядку, то на оскарження висновку комісії у суді у вас є три місяці з дня отримання рішення щодо розгляду заяви", – зазначила юрист.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що The Washington Post написав про нестачу солдатів на фронті. Журналісти поспілкувалися з безліччю солдатів, і командирів, і всі вони скаржаться на нестачу особового складу.