Війна — день 454: ЗСУ досягли переваги під Бахмутом, а окупанти не припиняють обстріли

Читать на русском
Автор
18746
Бої за Україну тривають 454 дні
Бої за Україну тривають 454 дні. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 23 травня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 454 дні. Ворог зосереджений на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямах, а найважчі бої відбуваються безпосередньо у Бахмуті та околицях. При цьому ЗСУ досягли певних успіхів на міських флангах та змогли зайняти панівні висоти, чим значно ускладнили життя окупантам. У відповідь на це росіяни продовжують влаштовувати нічні обстріли України, що призводить до руйнувань та поранень серед мирного населення.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 23 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Президент Владимир Зеленский записал вечернее обращение, в котором рассказал о поездке на Донетчину, День морской пехоты и главную задачу Украины:

22:00 США не могут подтвердить информацию о якобы использовании переданного Украине американского оружия в Белгородской области россии, но именно Украине решать, как вести эту войну, — представитель Госдепа Мэтью Миллер.

После событий в Белгородской области перед россиянами встанет вопрос о перегруппировке своих брошенных в Украину сил — заместитель министра обороны Анна Маляр.

21:00 Главнокомандующий ВСУ Валерий Залужный провел телефонный разговор с Верховным главнокомандующим Сил НАТО в Европе и командующим ВС США в Европе генералом Кристофером Каволи.

"Необходимость усиления противовоздушной обороны, в том числе с помощью истребителей F-16, и увеличение количества боеприпасов — были ключевыми темами нашего диалога. Обсудили важность продолжения совместной работы по обслуживанию и ремонту военной техники. Также рассказал о количественном и качественном составе нашей армии и об инициативе усиления украинской морской пехоты за счет создания новых бригад. Договорились с генералом Каволи и дальше активно взаимодействовать для укрепления обороноспособности Украины", — говорится в сообщении.

20:00 У Украины есть необходимый минимум вооружений, чтобы начать контрнаступление, времени нельзя терять, но нужно больше оружия, — председатель ГУР Минобороны Кирилл Буданов.

Германия передала Украине одну радиолокационную станцию воздушного наблюдения TRML-4D, две мостоукладочные машины Biber, три мобильных системы разминирования, а также 46 разведывательных беспилотников Vector, восемь средств противодронной борьбы и одну систему радиоэлектронной разведки, сообщает Федеральное правительство ФРГ.

Недалеко от села Хреновка Сновской городской территориальной громады в Черниговской области два человека подорвались на неизвестном устройстве, один человек погиб, другой травмирован, — председатель ОГА Вячеслав Чаус.

17:00 Російські солдати крадуть не лише в українців, а й у своїх побратимів. Українські воїни показали відео з дрона, як окупанти у вбитого товариша вкрали наручний годинник. Двоє солдатів підійшли до загиблого, переконалися, що він мертвий, зняли годинник і втекли.

16:00 У тимчасово окупованих Пологах та Василівці (Запорізька область) ліквідовано дві бази російських військових, заявив голова Мелітополя Іван Федоров. За його словами, є відео з місця "прильотів", на яких видно, що колишні місця дислокації окупантів перетворилися на братські могили. А в Мелітопольському районі ЗСУ ліквідували кілька десятків російських солдатів, ще стільки ж поранені і зараз перебувають у лікарнях. Окрім цього, окупанти почали реставрацію та відновлення механізму танка-пам'ятника, який простояв на постаменті більше 50 років.

15:00 Житловий будинок в Авдіївці зруйнувала чергова російська ракета, повідомив керівник Авдіївської міської ВА Віталій Барабаш.

"9 поверхів — до фундаменту. Під завалами — дві людини, але може бути до п‘яти осіб. Двоє людей поранено, одна жінка — у важкому стані".

14:00 Зеленський на Донбасі заявив, що в Україні буде створено корпус морської піхоти. Будуть сформовані нові бригади, які озброять сучасною технікою та зброєю.

13:00 Громадянська війна" в розпалі: диверсанти окопуються в Білгородській області, а рф відправляє нові війська — ведемо для наших читачів окрему хроніку-онлайн.

12:00 Агенти Служби безпеки України викрили на Волині компанію, котра торгувала запчастинами для підводних човнів із росією. Крім цього у підприємців знайшлися і зв'язки із бойовиками "ЛДНР".

11:00 Сьогодні вранці російські окупанти обстріляли Торецьк Донецької області. Як повідомив очільник ОВА Павло Кириленко, на щастя обійшлося без постраждалих. Однак під обстріл потрапили школа, де розташований Пункт незламності, храмова прибудова та багатоповерховий будинок.

10:00 Привітання морській піхоті також прозвучало і від Головнокомандуючого ЗСУ Валерія Залужного.

Тим часом у Брянській області оголошено план "Едельвейс", який передбачає збір силовиків. Напередодні аналогічну операцію проводили у Бєлгородській області після перетину кордону бійцями "РДК". Про жодні заворушення на Брянщині поки невідомо, однак у місті Дятьково палає місцевий завод.

9:00 Президент Володимир Зеленський привітав морських піхотинців України з професійним святом і подякував їм за внесок в оборону країни.

8:00 Повітряні сили ЗСУ за минулу ніч знищили шість "шахедів" у різних регіонах країни. Приємним бонусом стали ще мінус два розвідувальних БПЛА.

Генштаб ЗСУ оприлюднив свіжі дані щодо втрат російських загарбників на фронті. За добу до "хароших рускіх" приєдналося ще 480 осіб, також знищено 40 артсистем і 1 вертоліт.

Втрати армії росії в Україні 23.05.2023
Втрати армії росії в Україні 23.05.2023

7:00 За останню добу ворог зосередив зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Наші захисники відбили понад 30 бойових зіткнень. Детальніше про події на фронті – у свіжих картах боїв в Україні.

Карта боїв на Донбасі 23.05.2023
Карта боїв на Донбасі 23.05.2023

Генштаб ЗСУ також не лишився осторонь і надав ранкове зведення. За цієї інформацією, вночі Україну атакували всього чотирма "шахедами" і всі вони можуть бути успішно збиті.

6:30 Зібрали для вас кілька важливих новин, котрі ви могли проспати:

  • в різних регіонах України неодноразово за ніч лунали звуки повітряної тривоги. Ворог запускав по мирних містах "шахеди", однак сили ППО активно працювали над їхнім знищенням. Інформація щодо атак уточнюється;
  • у російському Бєлгороді вночі продовжилися веселощі — у місті палала будівля ФСБ;
  • ПВК "Вагнер" могла намагатися закупити зброю у закордонних виробників, використовуючи Малі у якості третьої сторони. За даними представника Держдепартаменту США Метью Міллера, поки у Вашингтоні не бачать ознак завершення закупівель, ситуація продовжують тримати під пильним контролем;
  • через події у "БНР" росіяни посилили обстріли Сумської області. Представники ОВА оголосили про евакуацію людей із прикордонних громад Охтирщини — аби уберегти населення від загибелі;
  • СБУ затримала жительку мешканка Олексієво-Дружківки, котра передавала росіянам координати українських військових на Бахмутському напрямку. Їй загрожує до 15 років в'язниці;
  • окупанти почали розкрадати художній музей ім. Ісаака Бродського у тимчасово окупованому Бердянську. Як повідомляє ЦНС, в першу чергу ворог звертає увагу на найбільш цінні експонати — картини Бенуа, Айвазовського тощо.

3:00 Німеччина може приєднатися до постачань далекобійного озброєння Україні та передати крилаті ракети Taurus

1:00 У Бєлгороді стався вибух у будівлі ФСБ. За попередньою інформацією, ще один стався у будівлі МВС.

00:00 У Держдепартаменті США кажуть, що постачання винищувачів Україні є пріоритетним завданням, а реалізацію плану буде розпочато найближчими місяцями.

З даними за 20 травня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 451: ЗСУ просуваються під Бахмутом, а окупанти продовжують обстріл мирних міст

Про те, що відбувалося 21 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 452: ситуація в Бахмуті критична, але ЗСУ тримають оборону

Дізнатися про головні події 22 травня можна у публікації: Війна — день 453: ЗСУ оточують Бахмут, а окупанти намагаються остаточно захопити місто