Війна — день 426: окупанти штурмують Бахмут і готуються до нового наступу

Читать на русском
Автор
15977
Бої за Україну продовжуються 426 днів
Бої за Україну продовжуються 426 днів. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 25 квітня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 426 днів. Окупанти продовжують наступальні дії на багатьох напрямках, але основні зусилля фокусують на Бахмуті. При цьому в мережі з’явилася інформація про те, що ЗСУ йдуть із міста, однак у командуванні ці чутки не підтвердили. Водночас через покращення погодних умов на фронті не виключено, що росіяни зроблять нові спроби провести масштабний наступ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 25 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В Україну було повернуто троє дітей, яких незаконно депортувала країна-агресор, повідомляє благодійний фонд SaveUkraine.

22:00 Минулої доби українські військові на півдні ліквідували два наглядові пункти та польовий пункт боєпостачання росіян. Також окупанти зазнали великих втрат в особовому складі та техніці: в особовому складі – 18, у техніці – 21.

21:00 Голова МЗС Німеччини Анналена Бербок була відсутня в Раді Безпеки ООН, тому що не хотіла слухати брехливі твердження глави МЗС росії сергія лаврова, пише Bild.

20:00 Російські окупанти продовжують зосереджувати свої основні сили на сході України. На інших ділянках фронту активних дій, ймовірно, поки що не спостерігається, свідчать дані британської розвідки.

19:00 Протягом доби російські окупанти завдали 2 ракетних удари із зенітно-ракетного комплексу С-300 по центру Куп'янська Харківської області, 6 авіаційних ударів і здійснили понад 10 обстрілів із реактивних систем залпового вогню, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

18:00 За словами американських офіційних осіб, Україна готується розпочати контрнаступ проти російських військ вже наступного місяця, пише The New York Times.

17:00 Командувач Східного угруповання військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що утримання Бахмута важливе тим, що воно виключає вихід противника у фланг та тил українських військ на Лисичанському та Донецькому напрямках.

16:00 В ГУР відповіли росіянам на звинувачення у використанні Україною зернових коридорів для атаки на окупований Севастополь безпілотниками. "Останні події в Криму стосувались виключно військових об'єктів і жодним чином не пов'язані з зерновою угодою, яка передбачає українські порти і цивільні порти, коли мова йде про підконтрольну Україні територію", — заявив речник ГУР Андрій Юсов.

15:00 Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. На ній актуалізували інформацію про ситуацію на полі бою, у тому числі у найскладніших напрямках. Командувачі оперативно-стратегічних угруповань військ "Хортиця", "Таврія", "Одеса", "Північ" доповіли про перебіг бойових дій на дільницях фронту в межах їхньої відповідальності.

Також на Ставці підбили підсумки та розглянули результати чергової зустрічі у форматі "Рамштайн".

Крім цього обговорили хід комплектування особовим складом та технікою новостворених бригад.

14:00 Перед анонсованим весняним контрнаступом Україна всіляко намагається ввести в оману росію, посилаючи різні помилкові сигнали, пише Politico. Тим часом багато аналітиків вважають, що борючись за Бахмут, росія послабила оборону в інших місцях. Це також зіграє на руку українським військовим.

13:00 Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк на своїй сторінці у Twitter розкритикував головування росії в Раді безпеки ООН, назвавши це "бездоганним ярмарком лицемірства"

"рф відверто принижує демократію, свободу, конвенції. І що? Цікаво? Вам подобається, коли вас принижують? росію треба оголосити спонсором тероризму і вигнати звідусіль…", — написав він.

12:00 Господарський суд Києва заборонив перешкоджати роботі комісії Мінкульту, яка займатиметься процесом приймання-передачі держмайна на території Києво-Печерської лаври, до закінчення судового розгляду. Про це в ефірі телемарафону повідомив міністр Олександр Ткаченко.

Письменник Сергій Жадан розповів про свої враження від зустрічі із Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним.

11:00 СБУ арештувала чергові активи дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко. Цього разу увагу правоохоронців привернули 13,7% акцій АТ "Запорізький завод феросплавів". Загальна вартість заблокованих коштів — понад 1 млрд гривень.

Колишній президент росії дмитро медведєв запропонував НАТО уникнути Третьої світової війни, поділивши Україну між Польщею та іншими країнами.

10:00 Росіяни обстріляли Куп'янськ на Харківщині. Ворожі снаряди влучили у місцевий краєзнавчий музей, є постраждалі.

The New York Times пише, що західні союзники можуть сумніватися щодо швидкої зміни ситуації у бік України після контрнаступу ЗСУ. Більше того, окремі чиновники впевнені, що будь-яка кількість втрат російської армії буде непомічена в кремлі заради "вищого блага".

"Є дуже мало доказів і мало підстав вважати, що путін відмовиться від своєї стратегічної мети підкорити Україну політично, якщо не повністю військовим шляхом. Це була його мета, не лише протягом року, а це тривало майже десять років. Тому немає жодних ознак, що він відмовляється від цього", — заявила помічниця міністра оборони США Селеста А. Волландер.

9:00 З'явилося відео із місця падіння санітарного вертольоту у Волгоградській області росії. Нагадаємо, що пілот авіасудна загинув.

За минулу добу російські загарбники своїми обстрілами вбили двох цивільних людей у Донецькій області (Шахтарське) та одну — на Харківщині (смт Дворічна).

8:00 За даними Генштабу ЗСУ, у місті Хрустальний Луганської області на території місцевої лікарні окупанти розгорнули черговий військовий шпиталь. Це вказує на збільшення кількості поранених окупантів.

Про це свідчить і свіже зведення щодо втрат російської армії на фронті:

Втрати армії рф в Україні 25.04.2023
Втрати армії рф в Україні 25.04.2023

7:00 Українські військові мають певні успіхи під Кремінною попри регулярні обстріли з боку окупантів. Також продовжується тиск з боку ЗСУ на південному напрямку фронту. Деталі — у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на сході України 25.04.2023
Карта боїв на сході України 25.04.2023

Генштаб ЗСУ теж поділився свіжим зведенням з фронту:

6:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли пропустити, доки спали:

  • вночі вибухи звучали, як мінімум, у Херсонській та Запорізькій областях. На Дніпропетровщині сили ППО відпрацювали по ворожому безпілотнику. Детальна інформація уточнюється;
  • ЗСУ мають певні успіхи у зачищенні лівого берегу Дніпра за допомогою контрбатарейного вогню, заявила речниця Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк;
  • "Для мене абсолютно ясно, що ми повинні перетнути всі червоні лінії. Інакше ми втрачаємо час", — президент Литви Гітанас Науседа про військову допомогу Україні;
  • в окупованому Криму росіяни провели нові рейди щодо пошуку проукраїнського підпілля, повідомляє Центр народного спротиву. Також почастішали випадки вибіркових перевірок на вулиці;
  • найближчим часом українські воїни мають розпочати тренування на американських танках M1 Abrams. Саму важку техніку планують поставити Києву до кінця 2023 року;
  • рф звинуватила Україну в тому, що вона намагається зривати дію зернової угоди, яка діє стосовно переміщення кораблів у Чорному морі.

3:00 В адміністрації президента США Джо Байдена запевнили, що не мають наміру відмовлятися від підтримки України, оскільки це відповідає національним інтересам Вашингтона.

1:00 ЗСУ поки не висаджувалися на лівому березі Херсонської області, але ведуть активну контрбатарейну роботу, розповіла речник пресцентру південного угруповання українських військ Наталія Гуменюк.

00:00 У США кажуть, що росіяни можуть спробувати розпочати новий наступ після покращення погодних умов.

Дізнатися про головні події 22 квітня можна у публікації:Війна — день 423: окупанти штурмують Бахмут і пожвавилися ще на двох напрямках.

З даними за 23 квітня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 424: ворог атакує на сході, а ЗСУ завдають ударів на півдні

Про те, що відбувалося 24 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 425: окупанти ослабли, але все ще тиснуть на сході