Війна — день 386: тиск окупантів на Бахмут не слабшає, але ЗСУ тримають позиції

Читать на русском
Автор
17201
Бої за Україну тривають 386 днів
Бої за Україну тривають 386 днів

Оперативно про головне 16 березня

Повномасштабне вторгнення росії до України триває 386 днів. Окупанти продовжують робити спроби наступу на Бахмут та його околиці і навіть змогли досягти там певних успіхів, проте це дається їм ціною величезних втрат, оскільки, за словами представників ЗСУ, у цьому районі задіяні одні з найдосвідченіших українських підрозділів. Російські атаки також фіксуються на лінії Сватове — Кремінна та на північний схід від Куп’янська. Водночас аналітики не помічають суттєвих зрушень у настанні росіян, оскільки за місяць їм вдалося захопити 234 квадратні кілометри і втратити при цьому понад 20 тисяч солдатів.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 16 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Знищена у аеропорту Гостомеля "Мрія" напередодні вторгнення Росії мала полетіти в Німеччину, пише Bild.

22:00 Латвія підтримує початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу вже у 2023 році, водночас про приєднання до НАТО має йтись після перемоги Києва у війні, вважає прем’єр-міністр Латвії Кріш’яніс Каріньш.

21:00 Окупанти обстріляли Марганецьку об'єднану територіальну громаду Нікопольського району Дніпропетровської області із важкої артилерії, обійшлося без жертв.

20:00 Російські окупанти протягом доби продовжили штурмувати місто Бахмут та продовжили підготовку до відновлення наступу на Вугледар Донецької області, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 Українські розвідники отримали модернізований бронетранспортер 4х4 Oncilla, який є спільною українсько-польською розробкою, оснащений 12,7 мм гарматою та подвійним протимінним дном.

18:00 Зернову угоду продовжено на 60 днів, — підтвердило МЗС росії. Зауважимо, що ООН та Туреччина виступали за продовження на 120 днів.

В Україну прибула перша партія французьких колісних танків AMX-10 RC, повідомив міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню.

Перемовини щодо окупованої Запорізької АЕС тривають, але поки з боку росії немає ніякого конструктиву, — міністр енергетики України Герман Галущенко.

Крім того, відомо, що Україна паралельно веде переговори одразу про декілька обмінів полонених і про обмін в форматі "всіх на всіх", – Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

17:00 США мають ухвалити ще два рішення для перемоги України у війні з росією: надати винищувачі F-16 і далекобійні ракети ATACMS, при цьому для застосування ракет ATACMS не потрібно додаткових навчань для українців, — радник головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного Деніел Райс.

Німеччина передала Україні новий пакет допомоги, в який увійшли 155-мм снаряди, боєприпаси для РСЗВ, пістолети, генератори, намети та інше.

В британській розвідці показали свіжу карту бойових дій в Україні:

Карта бойових дій Україна від британської розвідки 16.03.2023

16:00 В селі Малоянісоль під Маріуполем здетонував ворожий склад із боєприпасами, — перед тим було чутно роботу ППО та звуки, схожі на роботу "Градів".

15:00 Польща передасть Україні перші 4 винищувачі МіГ-29 в повному робочому стані протягом наступних кількох днів. Решта літаків обслуговуються, готуються, — про це заявив президент Польщі Анджей Дуда на пресконференції з президентом Чехії.

14:00 росія вивела у Чорне море ще один ракетоносій і тепер має напоготові залп до 32 "Калібрів".

росія намагається домовитися про військову допомогу не тільки з Іраном, але і з М'янмою, країнами Близького Сходу та Африки. Щодо Сирії, то росія забирає у неї озброєння, які постачала раніше, але немає доказів, що в Україні за рф воюють сирійські найманці, — представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скибицький.

Тим часом спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат нагадав, які ракети росії Україна може збивати:

  • "Калібр";
  • Х-101/Х-555/Х-55;
  • Р-500;
  • Х-59;
  • Х-35.

І ось які ракети сили ППО України збивати поки що не можуть:

  • "Іскандер-М";
  • "Точка-У";
  • реактивні снаряди РСЗВ;
  • Х-22;
  • "Онікс";
  • "Кинжал";
  • Х-31П.

13:00 Одна людина загинула, двоє постраждали під час вибуху та подальшої пожежі на складі Прикордонного управління ФСБ у Ростовській області.

Також з'явилося відео моменту вибуху, яке доводить, що вибух точно був перед пожежею:

12:00 На проспекті Сіверса в Ростові-на-Дону горить будівля Прикордонного управління ФСБ, чути вибухи.

11:00 У районі Запоріжжя чути вибухи, повідомляють місцеві канали. У південно-східних областях повітряна тривога.

10:00 Пріоритетними цілями майбутніх ракетних атак рф є урядові будівлі, будівлі Збройних Сил та Міністерства оборони, — речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

В Ізраїлі погодилися схвалити ліцензії на експорт своїх систем боротьби з БПЛА, що відкриє можливість продажу такого озброєння Україні, — Axios.

09:03-10:36 Масштабна повітряна тривога.

09:00 росія нетипово активна в Чорному морі, вивела чотири ракетоносії з залпом до 28 "Калібрів" та багато допоміжного флоту, — керівниця об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

08:00 За минулу добу росія втратила 13 безпілотників, 3 засоби ППО, 11 артсистем, 12 танків і орієнтовно понад тисячу окупантів:

Втрати росії в Україні 16.03.2023
Втрати росії в Україні 16.03.2023

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • в російському Білгороді знову заявляють про "збиття ракет" та вибухи;
  • кремль ймовірно напряму наказав збити американський дрон MQ-9 Reaper над Чорним морем, — NBC з посиланням на американських чиновників;
  • з травня 2022 року росія втратила від 20 до 30 тис. убитими й пораненими під Бахмутом, — Британія в ОБСЄ;
  • військкомати 35 регіонів росії почали активно розсилати повістки місцевим жителям, — правозахисник;
  • за минулу добу ЗСУ знищили ворожий літак Су-25 та 13 безпілотників різного типу;
  • Данілов про переговори з росією: "Ми можемо сідати за стіл. Але, по-перше, це капітуляція росії за цим столом має бути підписана, або речі, пов’язані з тим, всі ті збитки, які вона тут завдала, на превеликий жаль. І я не розумію, про що ми ще можемо говорити з росією".

06:00 Основні зусилля противник зосереджує на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Високою залишається вірогідність подальших ворожих ударів по всій території України, — Генштаб ЗСУ.

3:00 Канада незабаром відправить до України 8 танків Leopard 2 разом зі снарядами. Також країна має намір передати додаткові ракети до систем ППО.

2:00 Туреччина може підтримати заявку Фінляндії до НАТО до проведення виборів у травні.

00:00 В італійських ЗМІ з’явилася інформація про те, що російський експрезидент дмитро медведєв хотів замовити вбивство міністра оборони Італії за 15 мільйонів доларів

З даними за 13 березня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 383: окупанти "застрягли" у Бахмуті, але посилюють обстріли

Про те, що відбувалося 14 березня, читайте в матеріалі: Війна — день 384: окупанти намагаються прорватися до центру Бахмута і готуються до нового ракетного удару

Інформація за 15 березня доступна у зведенні: Війна — день 385: продовження штурму Бахмута та скандал через збитий американський БПЛА