Людські ресурси путіна не такі великі? Генерал підтвердив величезну проблему армії рф

Читать на русском
Автор
9363
ЗСУ значно прорідили лави зс рф
ЗСУ значно прорідили лави зс рф. Фото Сухопутні війська ЗСУ

Віктор Ягун розповів "Телеграфу" про значні кадрові негаразди у зс росії, але легко Україні не буде

В лавах окупаційної російської армії дійсно розпочалися серйозні кадрові проблеми через значні втрати росіян у війні проти України. Втім, угруповання вторгнення на окупованих територіях посипляться лише за однієї умови. Про це в коментарі "Телеграфу" розповів генерал-майор СБУ, колишній заступник голови Служби безпеки України Віктор Ягун.

Зазначимо, напередодні Інститут вивчення війни (ISW) оприлюднив звіт, в якому припускається, що путін може зітнутися з нестачею військових, а кількість резервістів, придатних для участі у бойових діях на фронті, є обмеженою.

"У росіян немає системи підготовки молодих кадрів-офіцерів. І вони пішли парадоксальним шляхом — почали бігати і шукати тих людей, яких у рф підготували на військових кафедрах або тих, що повідпускали у запас. У них величезний кадровий голод нижньої і середньої ланки офіцерів. Я вже не говорю про сержантів і прапорщиків. Ця система у них взагалі обвалена. Якщо людей вони ще можуть набрати, скомпонувати їх у якісь роти, взводи, батальйони, то що робити з тими, хто ними має безпосередньо керувати?! Це величезна проблема", — каже генерал-майор.

Віктор Ягун також нагадав, що під час Другої світової війни кадрову проблеми у СРСР вирішували зокрема "проводячи курси "Постріл" і призначенням офіцерами пацанів після десятого класу (або молодиків з вищою освітою) після 10-ти місячної підготовки".

"Десять місяців — офіцер, десять місяців — офіцер. Але це були офіцери, які готувалися нашвидкоруч. Однак, як їх готували? Танкіст завів танк, проїхався пару метрів — все нормально. Піхотний підрозділ взагалі там можна було не готувати, просто проводили якийсь курс молодого бійця. А зараз все ж таки XXI століття і зовсім інша ситуація. Як готувати? За 10 місяців людей не підготуєш. Так вони навіть і цього не зробили! Вони зараз намагаються якихось відставників підняти і витягнути в штаби. Ну, в штаби ще можна, а на поле бою їх важко залучити", — зазначає ексзаступник голови СБУ.

У той же час Ягун песимістично оцінює шанси на те, що найближчим часом сили вторгнення рф почнуть масово сипатися на фронтах через кадрові проблеми і відходити на російську територію.

"Важко сказати, що вони побіжать. Не побіжать вони. Їм важко, вони будуть скрипіти зубами, грубо кажучи, візьмуть палки, але бігти вони будуть тільки в одному випадку, коли побачать, що в їхньому тилу знаходяться Збройні Сили України. Тоді так, мотивації немає воювати. А так, вони поки будуть сидіти (в окупованих районах, — Авт.), тому що у них є страх: коли вони бачать позаду себе загородзагони, росіяни сидять, або йдуть вперед, оскільки бояться, що їх свої ж вб'ють. У такому разі є шанс, що вони отримають ще й медалі якісь. Коли ж у тилу знаходяться наші ЗСУ, росіяни справді все кидають і тікають, адже можуть мотивувати свій відступ тим, що, мовляв, були вже в оточенні і вийшли з нього. От і все. Якщо ЗСУ будуть тиснути, думаю, все у нас буде добре", — підсумував Віктор Ягун.

Нагадаємо, окупаційні війська продовжують застосовувати нові тактики — БТГ замінюють штурмовими загонами, дрібнішими та маневренішими. Вони також покладаються на артилерійську підтримку, яку використовую по-різному залежно від мети штурму. Тож російські окупанти продовжують безуспішні атаки у Харківській та Луганській області. Однак є дані, що просування ворога на Донеччині триває.

Також "Телеграф" повідомляв, що у понеділок, 27 лютого, стало відомо: раптово військова ППО була виведена з підпорядкування Сухопутних військ росії та перепідпорядкована головному командуванню Повітряно-космічних сил (ПКС) росії. Його очолює генерал сергій суровікін, який раніше зганьбився в Україні.