Війна – день 338: окупанти продовжують наступати на Бахмут, але зазнають величезних втрат

Читать на русском
Автор
19683
Бої за Україну тривають 338 днів
Бої за Україну тривають 338 днів. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 27 січня

Повномасштабне вторгнення росії до України триває 338 день. Російські окупанти знову завдають масованих ракетних ударів, українські сили ППО успішно відбивають більшість атак. На сході країни ситуація залишається напруженою, запеклі бої за Бахмут продовжуються, проте втрати ворога пропорційні двом чеченським війнам. Загострилася обстановка і навколо Вугледару, який також стратегічно важливий для противника. Загарбники стягують резерви і техніку на півдні (Запорізької області) й сході, президент Володимир Зеленський не заперечує ймовірність швидкої спроби наступу рф. Проте ЗСУ готові дати відсіч, а партнери України передають військову допомогу, зокрема танки Abrams від США. Більше того, ПАРЄ проголосувала за трибунал для путіна та лукашенка.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 27 січня, але більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Україна отримає від союзників 321 танк, повідомив посол у Франції Вадим Омельченко.

22:00 Окупанти знову атакували Запоріжжя через що зафіксовано приліт до одного з об'єктів інфраструктури

20:00 Володимир Зеленський у вечірньому зверненні заявив, що сьогодні розпочався "Марафон чесності", адресований президенту Міжнародного олімпійського комітету Томасу Баху, який надає право росіянам брати участь у змаганнях. Зеленський запросив його до Бахмута, щоб показати, що у таких питаннях не буває нейтральності.

19:00 На території рф знаходиться 800 тяжко поранених українських військових. На цьому наголосив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубинець.

18:00 Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус заявив, що про постачання бойової авіації Україні "не може бути й мови".

17:00 Повітряні сили України на східному напрямку знищили російський штурмовик Су-25. Літак підбив підрозділ зенітної ракетної бригади імені гетьмана Філіпа Орлика повітряного командування "Південь".

16:00 Бельгія виділяє Україні найбільший пакет військової допомоги на 92 мільйони євро. До нього увійдуть 80 бронеавтомобілів IVECO, ракети AIM-120 AMRAAM для комплексів NASAMS та пускові установки для ЗРК Mistral.

15:00 Володимир Зеленський в інтерв'ю Sky News розповів, що Україні потрібно від 300 до 500 танків, щоб розпочати наступальну операцію.

14:00 Рада Європейського союзу продовжила санкції, введені проти російської федерації через повномасштабне вторгнення в Україну, на шість місяців.

13:00 Франція не зможе передати свої танки Leclerc Україні, бо це може серйозно послабити обороноздатність країни. Армія Франції має у своєму розпорядженні всього 226 таких танків. З них експлуатуються лише 60% (близько 135), а решту використовують у навчальних цілях.

12:00 Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов натякнув, що партнери могли погодитись на передачу Україні винищувачів F-16. На своїй сторінці у Facebook він написав: "Незабаром у небі України", додавши відео з технічними характеристиками літака.

11:00 Президент рф володимир путін готує новий наступ в Україні, — він може відбутися вже в лютому або березні, пише Вloomberg.

В окупованій Кирилівці нещодавно помітили білоруських військових, — керівник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Євгеній Єрін каже, що це точно не штатні підрозділи білоруської армії, проте можуть бути найманці. Місцеві канали пишуть, що це можуть бути бійці Вітебської бригади, яка фактично є підрозділом військ росії.

10:00 Польща планує передати Україні 14 німецьких танців Leopard 2 і 60 власних модернізованих танків, серед яких 30 PT-91, — заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

09:00 За минулу добу росія крім ракет та дронів втратила багацько артсистем, танків, ББМ та автомобільної техніки:

Втрати росії в Україні 27.01.2023
Втрати росії в Україні 27.01.2023

08:00 Камбоджа не має можливості надавати військову допомогу Україні та навчання українських саперів проводить із гуманітарних міркувань, — країна готова навчати розмінуванню будь-яких військових, навіть російських, заявив прем'єр-міністр Камбоджі Хун Сен.

07:00 За 2022 рік "Укрзалізниця" має попередньо близько 10,8 млрд грн чистого збитку, а за результатами цього року він сягне 20,2 млрд грн.

Японія з 3 лютого запроваджує додаткові персональні санкції проти осіб, пов'язаних із росією, а також розширює експортні обмеження, — до рф заборонять експорт вакцин, медобладнання, робототехніки, радіоактивних матеріалів, обладнання для атомних об'єктів, розвідки нафти та природного газу.

ЄС підготував новий пакет санкцій проти Білорусі, — санкції багато в чому дублюють обмеження, які вже запроваджено проти росії – зокрема щодо експорту ключових технологій та енергетичного сектора.

06:10 Міжнародний трибунал щодо російських злочинів може з'явитись до літа, — Нуланд.

06:00 Українська САУ "Богдана" прикриватиме західні танки на фронті – Рєзніков.

04.00 По Ізраїлю випустили ракети з сектора Газа.

03:00 Окупанти обстріляли Авдіївку та Бахмут: загинуло троє осіб, ще 8 людей поранено.

01:00 Єрмак провів зустріч із послами країн G7 та головою представництва ЄС, говорили про постачання військової техніки Україні.

00:00 У Польщі відкрили енергетичний логістичний хаб допомоги Україні.

Інформація за 24 січня доступна у зведенні: Війна — день 335: Німеччина погодилася дати Україні свої танки, росіяни посилюють тиск на сході

З даними за 25 січня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 336: "танкова блокада" прорвана, ЗСУ тиснуть на Луганщині

Про те, що відбувалося 26 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 337: окупанти атакують на сході й посилюють обстріл мирних міст