Війна — день 276: росіяни штурмують Бахмут, але мають великі проблеми в тилах

Читать на русском
Автор
36877
Вторгнення триває 276 днів
Вторгнення триває 276 днів

Оперативно про головне 26 листопада

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває вже 276 днів. Керівництво росії не збирається відмовлятися від своїх цілей із захоплення Києва і готове послати на забій десятки тисяч солдатів, при цьому основний тиск, як і раніше, окупанти намагаються чинити на Бахмутському напрямку. Водночас напередодні зими проблеми із забезпеченням росіян стають все очевиднішими, оскільки деяких з них відправляють на фронт без їжі та теплого одягу. Натомість російські пропагандисти вже почали говорити про те, що вже йде підготовка до відступу з Енергодару, де розташована Запорізька АЕС.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 26 листопада, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Внаслідок ворожого обстрілу Чорнобаївки поранено дитину, повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що все більш очевидним стає "що росія не тільки не повинна виграти цю війну, а й не виграє її".

22:00 Україна до кінця року підпише декларації щодо вступу України до НАТО з кількома державами Альянсу, заявив дипрадник президента з європейської та євроатлантичної інтеграції, заступник голови ОПУ Ігор Жовква.

21:00 Російські окупаційні війська не припиняють завдавати ударів по цивільних об'єктах, а також зосереджують зусилля на стримуванні українських підрозділів, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України. Також окупанти проводять інженерне обладнання оборонних рубежів та позицій, а на окремих напрямках продовжують наступальні дії та намагаються відновлювати втрати в особовому складі, озброєнні, боєприпасах, техніці та паливі. Ворог продовжує перегрупування військ з метою посилення частин та підрозділів на Лиманському, Авдіївському та Новопавлівському напрямах.

20:00 Прем'єр-міністри України та Бельгії обговорили європейську та євроатлантичну інтеграцію України, використання заморожених російських активів для майбутнього відновлення та питання засудження злочинів росії через створення Спеціального міжнародного трибуналу.

19:00 Україна отримує таємні поставки зброї від країн, які публічно свою участь у цьому заперечують. Київ отримує військову допомогу від низки країн не безпосередньо, а через посередників, заявив в інтерв'ю французькому виданню Le Parisien глава МЗС Дмитро Кулеба.

18:00 Російські окупанти продовжують щоденний обстріл деокупованого Херсона. Загалом з часу деокупації росія вбила на Херсонщині 32 цивільних, заявив голова Національної поліції України Ігор Клименко.

17:00 Російські окупанти завдали авіаудару по Часовому Яру, троє людей отримали поранення, повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

16:00 Раптово помер міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей.

15:00 Новий обмін полоненими Україна повернула 12 людей. Серед них — 4 бійці ВМС, двоє нацгвардійців, двоє прикордонників, один із ТРо, а також троє цивільних — подружжя та чоловік, який вважався зниклим безвісти.

14:00 Кримський глухий кут для путіна: як кремль поставили в незручну позу і коли Україна звільнить півострів.

13:00 Росіяни вдарили ракетами по Дніпру. За наявною на даний момент інформацією зруйновано кілька будинків, постраждала жінка.

12:00 ФБР оголосило у розшук пригожина, обіцяють велику нагороду: у чому його звинувачують США.

11:00 Стягують війська майже два місяці: опозиціонер оцінив готовність до нападу з Білорусі.

10:25 Київська військова адміністрація вранці 26 листопада пообіцяла за добу повернули усім жителям воду, тепло та зв’язок.

Українські біженці можуть залишитися, і Німеччині, Польщі та іншим країнам, що їх прихистили, доведеться пристосуватися до цього факту, — віцепрезидентка Єврокомісії Дубравка Шуїця.

09:00 Традиційно в четверту суботу листопада Україна схиляє голову перед пам'яттю жертв Голодоморів. Цього року ця трагічна дата припала на 26 листопада. Символічно, що за кілька днів до меморіального дня геноцидом українського народу Голодомор 32-33-х років був визнаний спочатку Румунією, а згодом ще й Ірландією та Молдовою.

Однак ми живемо в страшний час, коли через російське вторгнення та подальшу окупацію окремих території голод загрожує багатьом людям. Недарма українські журналісти вже знаходять чимало спільного між життям на захоплених територіях і Голодомором. Сподіваємося, що зовсім скоро ми переможемо російську та іншу нечисть. Віримо, що в цьому нам, зокрема, допоможуть і ті предки, а також сучасники, чиє життя через голод забрала кривава російська імперія. Бережімо їхню пам'ять, цінуймо українське зерно і хліб. А ввечері, о 16:00, на віконці не забудьте запалити свічу пам'яті!

День пам'яті жертв Голодомору
День пам'яті жертв Голодоморів в Україні

Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат росіян на фронті в Україні:

08:00 Російські ставленики на Донбасі не перестають дивувати своїми фейковими заявами. Так, колишній "посол" неіснуючої "ЛНР" у Москві родіон мірошник стверджує, що в Україні зараз встановлена "найжорстокіша диктатура". На його думку, жодні мітинги чи протести не можуть повалити нинішню владу, а допоможе у цьому лише військовий путч. Здається, чи він говорить зовсім не про Україну?

Тим часом окупантів запекло б'ють по всій лінії фронту. Їм доводиться дедалі частіше використовувати цивільні лікарні та морги під свої потреби.

07:00 Генштаб ВСУ опублікував свіже зведення про події на фронті:

Виходячи з нинішньої енергетичної ситуації, МОЗ дало кілька простих, але досить дієвих порад, які допоможуть зігрітися в будинку чи квартирі навіть узимку.

06:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • наразі в енергосистемі України близько 30% дефіциту, проте ремонтні бригади працюють цілодобово і є надія, що за вихідні вдасться повернутися до планових відключень електроенергії, — голова "Укренерго" Кудрицький;
  • деякі країни заперечують допомогу Україні, проте через треті сторони таємно передають озброєння, — Кулеба;
  • близько двох тисяч військових НАТО провели навчання у Польщі поблизу кордонів Білорусі та Калінінградської області рф, — відпрацювали відбиття атак умовного противника та контрнаступ;
  • у Маріуполі підірвали авто з окупантами, один з них загинув, повідомляє супротив;
  • мер Харкова Ігор Терехов після штрафу за звернення російською заявив, що продовжить звертатися до харків'ян мовою агресора, у той час як мовне питання завжди розділяло українців;
  • "супутник Притули" виявив вже близько 2,6 тисяч одиниць військової техніки ворога.

05:45 Чехія готова взимку прийняти десятки тисяч біженців з України – голова МВС Віт Ракушан.

05:00 США організували у Польщі пункт ремонту артилерії, яка постачається Україні.

04:30 У Швеції судять двох російських шпигунів.

03:00 У Маріуполі підірвали автомобіль із представником окупаційної влади – радник мера Петро Андрющенко.

02:30 У ГУР спростували чутки про можливий наступ ворога з боку Білорусі.

02:00 "Світлі серця сильніші за темряву": Зеленський показав зворушливе відео боротьби українців за світло.

01:30 Війна в Україні пройшла екватор, вже видно фініш – експерт.

01:20 Фінляндія екстрено відправить в Україну першу партію енергетичного обладнання – міністр економічного розвитку Міка Лінтіля.

01:00 В Україні скоро запрацює Є-черга на кордоні: названо терміни.

00:00 В Міжнародній комісії зі зниклих безвісти (ICMP) повідомили, що згідно з попередніми даними з початку вторгнення в Україні зникли безвісти понад 15 тисяч людей.

Інформація за 23 листопада доступна у зведенні: Війна — день 273: окупанти штурмують Бахмут, а українці страждають від перебоїв зі світлом.

Дані про події 24 листопада – у нашому матеріалі "Війна – день 274: Україна оговтується після масового ракетного удару".

Про те, що відбувалося 25 листопада, можна дізнатися у трансляції: Війна — день 275: блекауту вдалося уникнути, до будинків українців повертаються світло, газ і вода.