Війна — день 233: важкі бої на Донбасі, рф визнали країною-терористом

Читать на русском
Автор
21634
Повномасштабна війна триває 233 дні
Повномасштабна війна триває 233 дні. Фото Телеграф

Оперативно про головне за 14 жовтня

Широкомасштабне вторгнення російської федерації в Україну триває вже 233 дні. Збройні сили України продовжують стримувати, а подекуди й вичавлювати окупаційні російські війська. Особливо зараз "спекотно" на Донбасі в районі Бахмута, де росіяни намагаються штурмувати українську оборону не зважаючи на втрати. Водночас росія зазнала чергової поразки на дипломатичному фронті, адже ПАРЄ прийняла резолюцію щодо України, в якій визнала російський режим терористичним. Втім, керівництво росії на це відреагувало у своїй манері — продовжує обстрілювати ракетами та дронами-камікадзе українські міста та вбивати мирних громадян, у тому числі й дітей.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 14 жовтня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський подякував військовослужбовцям та людям на окупованих територіях, які відзначали День захисників та захисниць України.

20:00 Вистріляли майже всі? Порахували для вас, скільки ракет і дронів насправді залишилося в росії.

19:00 У телеграм-каналах з’явилося фото справжнього раритету, який замість музею опинився на озброєнні окупантів. Йдеться про 152-мм гаубиці Д-1 випуску 1943 року.

18:00 Червоний Хрест "ожив" після критики від Зеленського і дивно виправдався за Оленівку.

17:00 "Про початок спецоперації не шкодую". Нові удари по Україні, переговори та зерновоз проти Кримського мосту: що наговорив путін на прес-конференції в Астані.

16:00 У росії новий план: навіщо путіну переговори і коли готується новий наступ — інформація видання "Медуза".

15:00 За словами міністра оборони Олексія Резнікова, у росії залишилось ще близько 300 іранських дронів. Про це він сказав в ефірі телемарафону. Зазначимо, президент Зеленський раніше озвучував цифру у 2400 ворожих дронів.

14:00 "Майбутнього у цієї країни немає": глава Ічкерії розповів, що має статися для краху кремлівського режиму.

13:00 Володимир Зеленський у п'ятницю провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача.

Учасники заслухали доповіді Головнокомандувача ЗСУ, керівника розвідки та командувачів військ оперативних напрямків щодо ситуації на фронтах та ймовірних дій ворога у найближчий період. Було окреслено кроки з подальшого звільнення українських територій.

Також було розглянуто питання матеріально-технічного забезпечення військ, зокрема безперебійного постачання боєприпасів, і підготовки до зими. Крім того, було обговорено подальше врегулювання діяльності добровольчих формувань територіальних громад.

Маск підтвердив відмову від допомоги Україні та відповів на лайку експосла Мельника.

12:00 Майстерність зенітника: український воїн збив купу російських ракет за допомогою "Ігли".

11:00 Збройні сили України можуть повернути контроль над західним берегом Дніпра в Херсонській області та самим Херсоном уже наступного тижня, — про це пишуть Financial Times з посиланням на західних військових.

10:15 В Чугуївському районі Харківської області 4-ма ракетними ударами пошкоджено інфраструктурний об'єкт. Попередньо, 1 людина отримала поранення.

11-річний хлопчик, якого врятували з-під завалів п'ятиповерхівки у Миколаєві, помер у лікарні.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 14.10.2022
Втрати росії в Україні 14.10.2022

09:30 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та президент Володимир Зеленський привітали українських захисників та захисниць зі святом:

Зранку повітряні сили на південному та східному напрямку збили вже вісім дронів-камікадзе "Shahed-136".

08:30 Кілька важливих новин на ранок:

  • сьогодні велике свято для українців — Покрова та День захисників та захисниць України — тож ворог може посилити обстріли, не ігноруйте сигнали повітряної тривоги;
  • у Нікополі та інших районах Дніпропетровщини було гучно, зокрема працювала ППО та залітали "шахіди";
  • Білорусь вводить режим "контртерористичної операції" через нібито загрозу з боку сусідніх країн та починає приховану мобілізацію;
  • компанія Ілона Маска SpaceX повідомила Пентагону, що відмовляється фінансувати служби супутникового зв'язку Starlink в Україні, — CNN;
  • у Білгородській області рф засоби ППО збивали ракети, уламки впали біля залізниці та пошкодили лінії електропередач, рух поїздів зупинено;
  • у росії в Чорному морі зараз 20 ракет типу "Калібр".

06:30 Зранку ворог поцілив в один з районів Запоріжжя трьома ракетами С-300. Уражено об’єкти інфраструктури. На місці влучань виникли пожежі. Попередньо постраждалих немає.

Наслідки обстрілу Запоріжжя 14.10.2022
Наслідки обстрілу Запоріжжя 14.10.2022
Наслідки обстрілу Запоріжжя 14.10.2022

05:20 Російські терористи знову вдарили ракетами по Запоріжжю.

Знову удар ворога по Запоріжжю.

05:15 ЗСУ знищили дві ворожі реактивні системи залпового вогню "Ураган", РСЗВ "Град", а також важку вогнеметну систему "Сонцепек".

03:00 Іспанія відправила Україні 4 ЗРК Hawk — Рєзніков.

Твіт голови Міноборони Олексія Рєзнікова

02:20 У білорусі запровадили режим "контртерористичної операції" (прихованої мобілізації).

02:00 Над Дніпропетровською областю збили "шахіда".

Збиття ворожого "шахіда".

01:05 У передмісті Дніпра пролунали вибухи, працює ППО.

У передмісті Дніпра працює ППО.

00:50 У Запоріжжі чути вибухи.

У Запоріжжі чути вибухи.

01:00 Українські військові збили шість ворожих ракет – Зеленський.

00:00 Кількість жертв ракетного обстрілу Миколаєва росіянами зросла: у лікарні помер 11-річний Артем, який протримався шість годин під завалами обваленого будинку, доки його звідти не витягли.

Нагадаємо, інформація за 11 жовтня доступна у матеріалі: "Війна — день 230: ЗСУ тиснуть на Донбасі, а Україна відходить від масштабного ракетного удару".

Дані за 12 жовтня доступні у зведенні: "Війна — день 231: ЗСУ "дають прикурити" окупантам на фронтах, росіяни на помсту і далі обстрілюють міста".

Про те, що відбувалося 13 жовтня, можна дізнатися у матеріалі: "Війна — день 232: Світ підтримав цілісність України, а ЗСУ наступають на Херсонщині".