Війна — день 224: ЗСУ звільняють Луганщину та наступають на Херсонщині

Читать на русском
Автор
30659
Повномасштабна війна в Україні триває вже 224 дні
Повномасштабна війна в Україні триває вже 224 дні

Оперативно про головне 5 жовтня

Російське вторгнення в Україну триває вже 224 дні. ЗСУ після звільнення Лимана продовжують звільняти від окупації решту Харківської області та, ймовірно, вже почали наступ на Луганську. Хороші новини надходять і з Херсонської області, де вже офіційно підтверджено звільнення низки населених пунктів, при цьому в ЗМІ з’явилася інформація, що в деяких місцях росіяни вже потрапили до котлів.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 5 жовтня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Вбивство дочки Дугіна: американські ЗМІ видали несподівану інформацію про роль України.

22:00 У ЗСУ потужні успіхи на Луганщині: Гайдай повідомив подробиці.

21:00 Чи має путін сили на нові наступи в Україні: прогноз генерала.

20:00 ЗСУ вдалося звільнити від російських окупантів уже шість населених пунктів у Луганській області, повідомляє голова Луганської ОВ Сергій Гайдай.

19:00 Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі направляється до Києва для консультацій щодо створення охоронної зони ядерної та фізичної безпеки навколо Запорізької АЕС.

18:00 путін "привласнює" Запорізьку АЕС: опубліковано указ.

17:00 путін знову заплутався в причинах війни і насмішив новою брехнею про "референдуми".

16:00 "Концепція оборонної війни": Подоляк назвав цілі у росіян, по яких ЗСУ можуть бити цілком законно.

15:00 Прес-секретар путіна пісків стверджує, що росія поверне звільнені Україною території: "Вони будуть з росією назавжди, вони будуть повернуті", — заявив він.

Тим часом, Польща обговорює зі США можливість розміщення в них ядерної зброї НАТО, розповів польський президент Анджей Дуда.

13:50 Офіційно: ЄС затвердив восьмий санкційний пакет проти рф. Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн: "Ми ніколи не погодимося ані на фіктивні референдуми путіна, ані на будь-яку анексію України. Ми налаштовані й надалі змушувати кремль платити".

Над морем біля Очакова, при спробі проведення повітряної розвідки, силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування "Південь" збито безпілотник оперативно-тактичного рівня, ймовірно "Орлан-10".

12:30 Деокупація Луганщини офіційно розпочалася, вже звільнено кілька населених пунктів, — голова ОВА Сергій Гайдай.

12:00 Ворог завдав ракетного удару по міськраді Гуляйполя на Запоріжжі. Загинули перший заступник міського голови Олександр Савицький та директор КП "Благоустрійсервіс" Олександр Косаренко. Ще один чиновник постраждав.

11:15 путін сьогодні може виступити зі зверненням щодо зміни статусу "спецоперації", — пишуть російські канали.

Минулої доби внаслідок агресії рф в Україні загинуло 5 мирних жителів, ще 14 постраждали.

Мирні втрати України на війні за 04.10.2022
Мирні втрати України на війні за 04.10.2022

10:15 путін підписав документи про ратифікацію договорів про "приєднання" окупованих районів Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей до росії, — тимчасовими "головами" призначені пушилін, пасічник, сальдо та балицький відповідно.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак вже відреагував на це словами: "Нікчемні рішення країни-терориста не варті паперу, на якому підписані. Колективна божевільня може і далі жити у вигаданому світі. Найкращі ліки — ЗСУ, високоточна зброя, офензива. Повернемо до реальності, заберемо все своє".

росія втратила вже 61 тисячу окупантів в Україні.

Втрати росії в Україні 05.10.2022
Втрати росії в Україні 05.10.2022

09:30 У Запоріжжі вибухи, — завдали ракетного удару, працює ППО, оголошено тривогу, є ризик повторного обстрілу.

09:00 Внаслідок агресії рф проти України на сьогодні 418 дітей загинуло, ще понад 787 постраждали, — ювенальні прокурори.

08:25 За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стрілеча, Зелене, Майорськ, Спірне, Зайцеве, Бахмутське, Бахмут, Курдюмівка, Новомихайлівка та Вугледар. Під час залишення противником населених пунктів Херсонської області ворог мінує об’єкти інфраструктури та приватні помешкання, забороняє будь-яке переміщення місцевих жителів, — Генштаб ЗСУ.

Іранські дрони атакували не тільки Київщину, — вночі на півдні країни сили ППО збили шість дронів-камікадзе "Shahed-136".

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • адміністрація Байдена не підтримує ідеї Ілона Маска щодо врегулювання війни в Україні;
  • Іран офіційно заперечив постачання рф дронів-камікадзе і заявив, буцімто займає позицію нейтралітету та невтручання;
  • в ООН пояснили, чому досі не розслідували теракт в Оленівці, — немає гарантій безпеки, щоб проводити слідчі дії на місці;
  • Україна звільнила населені пункти у Херсонській, Харківській, Луганській та Донецькій областях; на одній лише Херсонщині вже звільнено близько 50 населених пунктів, проте ситуація стабільна та оприлюднені назви поки тільки восьми з них.

5:00 Українські війська продовжують знищувати окупантів на південних напрямках. Так за попередню добу там було знищено 31 російського солдата та понад 40 одиниць техніки, серед яких 8 танків, дві одиниці артилерії та 26 одиниць автомобільної та бронетехніки.

4:00 Біла Церква повторно зазнала ударів безпілотників, про що повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

3:00 Київська область зазнала удару. У місцевих телеграм-каналах повідомили, що вибух зафіксували у Білій Церкві, до цього очевидці чули характерний звук роботи двигуна іранського дрона-камікадзе.

1:00 У ніч проти 5 жовтня в небі над російським Білгородом помітили дивне свічення, яке встигло налякати місцевих жителів.

00:00 Країни ЄС погодили новий пакет санкцій проти росії, в якому серед іншого передбачено обмеження цін на російську нафту.

Нагадаємо, інформація про те, що відбувалося 2 жовтня, доступна у матеріалі: "Війна — день 221: росія загрожує ядерною зброєю, а ЗСУ зачистили Лиман"

Дані за 3 жовтня доступні у зведенні: "Війна — день 222: ЗСУ тиснуть окупантів у Херсонській області і продовжують наступ на сході"

А про те, що відбувалося 4 жовтня, читайте у трансляції: "Війна — день 223: ЗСУ продовжують звільняти Херсонщину і знищують окупантів на Донбасі"