Війна - день 210: росія готує "референдуми" через провали на фронті, звернення путіна

Читать на русском
Автор
25732
Війна в Україні — день 210
Війна в Україні — день 210. Фото Телеграф

Оперативно про головне 21 вересня

Широкомасштабне вторгнення рф в Україну триває майже 7 місяців. Росіяни продовжують штурмувати позиції українських захисників у районі Бахмута (Донецька область), при цьому ЗСУ просуваються на півдні та сході країни. Після провалів на Харківському напрямку в росії не вигадали нічого кращого, ніж оголосити про "референдуми" на окупованих територіях України. Напередодні колаборанти хором заспівали, що хочуть приєднатися до росії. На тлі цих заяв у рф ухвалили низку законів, що вказують на початок мобілізації. Напередодні президент росії володимир путін мав виступити з терміновим зверненням до росіян, проте його виступ перенесли на середу, 21 вересня.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 21 вересня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Журналіст Володимир Золкін показав фото звільненого Михайла "Піаніста" з Азовсталі.

22:45 З російського полону шляхом обміну звільнили кількох захисників "Азовсталі", серед яких медик Катерина Поліщук, також відома як "Пташка", а також начальник патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін.

22:00 Увечері російські окупаційні війська обстріляли Київський район Харкова, повідомив міський голова Ігор Терехов. "Обстріл Київського району. У районі житлової забудови, але за попередньою інформацією, будинки не постраждали. Пожежа в одноповерхових нежитлових будівлях поряд з будинками. Інформація про постраждалих уточнюється", — повідомив він.

21:00 Євросоюз готує нові санкції проти росії — консультації з країнами-членами щодо нового, 8-го пакету санкцій почнуться вже в п'ятницю, 23 вересня, повідомляє видання Politico.

20:00 росія звільнила 10 іноземців, захоплених у полон в Україні, за посередництва Саудівської Аравії, повідомляє Al Arabiya.

19:00 Президент США Джо Байден заявив, що вважає за необхідне збільшити кількість членів РБ ООН, а його нинішні постійні члени мають використовувати право вето лише в поодиноких ситуаціях.

Байден також заявив, що росія порушила статут ООН, вторгнувшись до України.

18:00 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що часткова мобілізація, яку оголосив путін у росії, призведе до ще більшої ескалації конфлікту, внаслідок чого будуть гинути ще більше росіян.

17:00 Верховна Рада повернула акцизи на пальне.

Оголошена росією часткова мобілізація — акт розпачу, це показує, що Україна набирає сили і наближається до перемоги, заявив президент Литви Гітанас Науседа.

16:00 У Тернополі відновили обов'язкове носіння масок.

Верховна Рада достроково припинила повноваження позафракційного народного депутата Дмитра Шенцева, повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк. Шенцев був обраний народним депутатом Верховної Ради IX скликання по 176-му округу (Харківська область) від "Опозиційного блоку" як безпартійний.

Евакуація відбувається у кількох школах Львова після одержаних анонімних повідомлень про мінування, повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

15:00 У Запоріжжі ракети влучили у інфраструктурні об'єкти, також вибухи чули у Синельніковському районі Дніпропетровщини, — там попередньо працювала ППО.

Після репортажу "Телеграфу", що під час окупації люди на Харківщині здавали росіянам своїх дітей за гуманітарку Офіс генпрокурора почав розслідування цієї справи.

14:00 В Запоріжжі вибухи, — офіційно підтвердила влада.

12:00 Після проведення "референдумів" наступ ЗСУ на "л/днр" та інші окуповані території стане "нападом на росію з усіма наслідками", заявив віце-спікер Ради федерації костянтин косачов.

Також цікаво, що в указі путіна про часткову мобілізацію в росії знайшли секретний пункт.

11:00 З портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" вийшли ще вісім суден з 170,3 тис. тонн агропродукції у напрямку країн Азії та Європи, — Мінінфраструктури.

Часткова мобілізація на тлі війни проти України є тривожною ескалацією, заявила міністр закордонних справ Великої Британії Джилліан Кіган.

09:50 путін виступив зі зверненням, в якому оголосив часткову мобілізацію, підтримав "референдуми" в окупованих районах України та пригрозив ядерним ударом у випадку "загрози територіальній цілосності рф".

Після нього вийшов і шойгу з заявами, що:

  • призовуть 300 тисяч резервістів;
  • призовники не будуть відправлятися в "зону спецоперації";
  • в Україні загинуло всього-лише 5937 військових рф.

Зауважимо, що офіційні втрати рф в Україні від Генштабу ЗСУ на сьогодні виглядають так:

Втрати росії в Україні 21.09.2022
Втрати росії в Україні 21.09.2022

08:15 Вночі ворог завдав ракетного удару по об’єкту інфраструктури в Запоріжжі. Постраждалих немає. Об’єкт зазнав руйнувань, — голова Запорізької ОВА Старух.

07:30 Зібрали кілька важливих новин на ранок:

  • вночі обстріляли Запорізьку АЕС, була аварія, проте робітники все полагодили протягом ночі;
  • "референдуми" перш за все спрямовані саме на росіян, щоб змусити їх активніше йти воювати за "приєднані" території; також рф потім звинувачуватиме ЗСУ в "нападі на росію" при їх спробах деокупувати землі, — експерти Інституту вивчення війни (ISW);
  • звернення путіна очікується о 9-10 годині ранку; Подоляк вважає, що його перенесли через необхідність переписування промови у зв'язку з різко негативною реакцією міжнародної спільноти;
  • сьогодні Зеленський виступить онлайн на Генасамблеї ООН, — він анонсував "важливі сигнали" від України у своєму виступі;
  • за добу ЗСУ відбили атаки противника в районах населених пунктів Веселе, Курдюмівка, Миколаївка Друга, Бахмутське, Зайцеве, Майорськ, Первомайське, Мар’їнка та Новомихайлівка, а також завдали 60 ударів по ворогу;
  • в Чорному морі наразі маневрує 12 катерів та кораблів рф, напоготові 24 ракети типу "Калібр" і два великих десантних кораблі, — ОК "Південь".

5:00 ЗСУ на півдні України ліквідували понад 150 окупантів, а від розвідки надійшла інформація про знищення ще 60 попередніми ударами.

3:00 Під удари російських військ знову потрапив Нікополь. У місті повідомляють про вибухи

2:00 Харків та область зазнали потужного обстрілу. За даними місцевих телеграм-каналів, у самому обласному центрі пролунало щонайменше три вибухи, один із яких був достатньо потужним, щоб вибити вікна у найближчих будинках.

1:00 Окупанти завдали удару по греблі у Печенігах (Харківська область), повідомляється про ймовірність її руйнування.

З даними за 18 вересня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 207: ЗСУ звільняють Україну, розкриваються нові звірства окупантів".

Про те, що відбувалося 19 вересня, можна прочитати у трансляції: "Війна — день 208: ЗСУ готуються до нового наступу, росіяни обстріляли АЕС".

Нагадаємо, інформація за 20 вересня доступна у зведенні: "Війна — день 209: ЗСУ видавлюють росіян з української землі, окупанти мстять обстрілами міст".