Війна — день 202: ЗСУ продовжують розвивати наступ, але росіяни посилюють опір

Читать на русском
Автор
33493
Вторгнення триває 202 дні
Вторгнення триває 202 дні. Фото Телеграф

Оперативно про головне 13 вересня

Повномасштабне вторгнення російських військ в Україну триває вже 202 дні. За даними української сторони, з початку контрнаступу ЗСУ, що розпочався на початку вересня, вдалося звільнити майже 6 тисяч квадратних кілометрів, що становить майже 1% від міжнародної визнаної території України (603 тис. кв км). Однак росіяни, які до цього поспіхом тікали від наступаючих українських військ, починають приходити до тями і займати оборону. Також продовжуються і ракетні обстріли мирних українських міст та критичної інфраструктури.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 13 вересня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Стабілізаційні заходи завершено у деокупованих районах загальною площею понад 4 тисячі квадратних кілометрів, сказав президент України Володимир Зеленський у відеозверненні.

22:00 Російські окупанти тікають з окупованого Мелітополя (Запорізька обл.) у бік Криму після контрнаступу Збройних сил України, на пропускному пункті у Чонгарі зафіксовано колони військової техніки, повідомив мер міста Іван Федоров.

21:00 Під час окупації Балаклії Харківської області загарбники розмістили у місцевому відділі поліції свій штаб, а у підвальних приміщеннях – в'язницю та катівню, повідомив заступник начальника ГУ Нацполіції в області – начальник слідчого управління Сергій Болвінов.

20:00 Кабмін України схвалив проєкт держбюджету на 2023 рік, повідомляє нардеп Ярослав Железняк.

За його словами, прогнозований ВВП на 2023 рік закладено як 6371,3 млрд грн. Зростання ВВП на +2,5% по відношенню до 2022-го року (де прогнозоване падіння -33,1%). Інфляція +30%. Мінімальна зарплата та прожитковий мінімум не змінюється: 6700 та 2589 грн.

19:00 Ремонтні бригади НЕК "Укренерго" відновили роботу двох магістральних ліній, що живлять Харків та Харківську область. Роботи на інших лініях продовжуються.

18:00 Центральна виборча комісія визнала фінансиста Олексія Сивіріна обраним народним депутатом України від партії "Голос" замість Рустема Умерова.

17:00 Естонія поставить Україні сучасний мобільний шпиталь.

16:00 Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк закликав німецьку владу безпосередньо поставити Україні танки, оскільки нині система кругових поставок не працює.

15:00 В районі аеродрому у Мелітополі, де окупанти облаштували одну з військових баз, пролунало три вибухи. Очікуємо на подробиці.

14:25 Голова Офісу президента Андрій Єрмак разом із 12-м Генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном у Києві презентували рекомендації щодо безпекових гарантій для України:

13:00 В Мелітополі зник мобільний зв'язок і інтернет, повідомляють місцеві канали.

У кремлі поки що не мають наміру оголошувати мобілізацію, заявив пєсков.

Тим часом Латвія, Литва, Естонія, Польща, Чехія, Словаччина, Данія, Бельгія та Нідерланди більше не приймають від росіян документи на оформлення туристичних віз, — скаржиться Асоціація туроператорів рф.

11:50 У Херсоні перебої з подачею електрики, гарячої та холодної води.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 13.09.2022
Втрати росії в Україні 13.09.2022

10:35 Як починався контрнаступ на Харківщину, — перелистуйте стрілочками збоку:

10:15 На Харківщині вийшла з ладу резервна лінія електропостачання, через що Харків і область без світла. Харківське метро теж стоїть. Це наслідки підступних обстрілів росіян, що були напередодні, повідомляє влада. Зараз всі сили направлені на ліквідацію проблеми.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба дав велике інтерв'ю "РБК-Україна". Зібрали коротко кілька цікавих меседжів для вас:

  • цілі росії залишаються незмінними, — це повна поразка та "перезавантаження" України;
  • повернення до кордонів 23 лютого вже не розглядається;
  • Україна готова сісти за стіл переговорів з росією, якщо мова йтиме про повне відновлення територіальної цілісності;
  • провокаціями на ЗАЕС росія намагається досягти двох цілей: вибити станцію з енергетичної системи України, погіршивши енергобезпеку країни, та змусити Україну закрити експорт електроенергії, тим часом погіршив енергобаланс Європи і піднявши ціни;
  • в листопаді росія спробує поставити зернову угоду під сумнів та зірвати продовження її дії; Україна працює, щоб цьому запобігти;
  • якщо не вийде почати перемовини про вступ України до ЄС в цьому році, то почнемо в наступному, — цей трек ми пройдемо успішно.

09:00 В Донецьку останні дні активно говорять про можливий наступ ЗСУ, в місті зникло пальне через ажіотаж.

Увечері серйозно обстріляли Слов'янськ, частково зруйновано багатоповерхівку, поранено жінку, загинув 86-річний чоловік.

Наслідки обстрілу Слов'янська 13.09.2022
Наслідки обстрілу Слов'янська 13.09.2022

Внаслідок агресії рф проти України на сьогодні 383 дитини загинули та понад 749 постраждали, — ювенальні прокурори.

08:00 На тимчасово зайнятих та вже звільнених від ворога українських територіях щодня фіксується до двохсот кривавих воєнних злочинів, що скоєні російськими окупантами. Мінна небезпека в звільнених містах та селах залишається високою, понад сімдесят тисяч квадратних кілометрів у десяти областях заміновано боєприпасами та вибуховими речовинами, — повідомляє Генштаб ЗСУ.

Дніпропетровщина: росіяни за ніч шість разів обстріляли Нікополь, Червоногригорівську та Марганецьку громади "Градами" та важкою артилерією. Минулося без постраждалих. Понівечені 16 багатоповерхових та приватних будинків, стадіон, господарські споруди та газогони. Масштаби пошкоджень уточнюються.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • ЗСУ вже звільнили понад 6 тисяч квадратних кілометрів нашої землі від окупантів, — Зеленський;
  • велика частина російських військ, що відступили з Харківської області, перейшла через кордон та перебуває на території рф, — високопосадовець Пентагону для CNN;
  • МАГАТЕ повідомляє, що вдалося успішно відновити ще одну лінію електропередач до Запорізької АЕС, що дозволить проводити безпечне охолодження реакторів на станції;
  • росія знов збільшили кількість ракет, що має напоготові у Чорному морі, — зараз на озброєнні агресора там 30 "Калібрів";
  • Болгарія передасть 350 медичних наборів для 35 тисяч українських військових, — міністерство оборони Болгарії.

5:00 Радник Офісу президента Олексій Арестович каже, що окупантам вдалося "зачепитися" за річку Оскіл східніше Ізюму і тримають там оборону

3:00 Українські військові продовжують знищення окупантів на півдні нашої країни. Так минулої доби росіяни втратили 59 солдатів, 5 гаубиць, командно-штабну машину та машину управління, а також ще 12 одиниць іншої техніки.

1:00 У мережі з'явилися відео роботи РСЗВ Азербайджану на території Вірменії. У вірменських ЗМІ тим часом з'явилася інформація, що досягнуто домовленості про припинення вогню, проте в азербайджанських джерелах такої інформації не було.

00:00 На азербайджано-вірменському кордоні знову дуже неспокійно. Місцеві жителі повідомляють про сильні вибухи та перестрілку військ двох країн із застосуванням великокаліберної артилерії.

Нагадаємо, про події 10 вересня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 199: ЗСУ розвивають успіх на Харківщині, а у росіян істерика"

А з даними за 11 вересня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 200: росіяни тікають від ЗСУ, Запорізька АЕС зупинена"

Що відбувалося в Україні 12 вересня читайте у трансляції: "Війна — день 201: окупанти в паніці тікають від ЗСУ, але посилюють терор мирних жителів".