Війна - день 35: на тлі "успішних" переговорів росія завдає масованих ракетних ударів по містам України

Читать на русском
Автор
12641
Головні новини в Україні 30 березня
Головні новини в Україні 30 березня. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за день.

В Україні розпочався 35-й день, як українські військові мужньо відбивають атаки російських окупантів. За цей час вороги завдали багато ракетних ударів до українським містам, але реакція була відповідною — російська армія за місяць втратила понад 17 тисяч солдатів та тисячі одиниць військової техніки. Останні кілька днів невдачі противника стали ще більш очевидними — завдяки контратакам ЗСУ окупантів відтіснили ввід Києва та Чернігова, проте ворог не зупиняється.

У цьому матеріалі "Телеграф" щогодини повідомляє про найважливіші новини за 30 березня. При цьому ви можете стежити за оперативною ситуацією в Україні у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 По Дніпру було завдано ракетного удару: дві ракети потрапили в нафтобазу, об'єкт знищено.

У Києві після оголошення повітряної тривоги чутно регулярні вибухи, імовірно, працює ППО.

22:00 Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що підозра в держзраді загрожує депутату Ізюмської міськради Анатолію Фомічевському, який провів окупантів через незахищену ділянку фронту, і вони змогли оточити українські війська в місті.

21:00 Окупанти нанесли ракетний удар по Дніпру.

Опитування Info Sapiens показало, що більшість українців не готові погоджуватися на те, щоб здати росії Крим та Донбас заради завершення війни з росією. А ось проти відмови від курсу в НАТО виступають лише 45% громадян нашої країни.

20:00 Президент Володимир Зеленський цілу годину спілкувався телефоном із президентом США Джо Байденом. Здається, це була найдовша їхня розмова. Пізніше Зеленський розповів, про що йшлося.

Тим часом глава невизнаної Південної Осетії (регіон Грузії згідно з міжнародними законами) Анатолій Бібілов заявив про плани входження до складу Росії.

19:00 Прем'єр-міністр Нідерландів Рютте заявив, що мирна угода (навіть — Ред.) із втратою Україною території та суверенітету не призведе до припинення санкцій проти Росії.

Одразу три літаки ворога збиті на Слобожанському напрямку, повідомляє Повітряне командування "Схід". Також збито російського безпілотника.

18:00 росія не відмовилася від планів із захоплення чи оточення Києва та Чернігова, впевнені у Міноборони. За словами військових, відведення військ проводиться для їхнього доукомплектування.

А британська розвідка показала свіжу мапу бойових дій в Україні.

17:00 Переговори Зеленського та Путіна можуть відбутися вже найближчим часом. Про це заявив радник голови ОП Михайло Подоляк. За його словами, основне питання зараз лише у логістиці.

У той же час глава російської делегації на переговорах з Києвом, помічник президента росії Володимир Мединський за підсумками переговорів у Стамбулі заявив, що Україна в Туреччині вперше зафіксувала свою готовність до виконання низки найважливіших умов для "будівництва добросусідських відносин з РФ". Наприклад, за його словами, Україна погодилася проводити навчання лише за згодою держав-гарантів, однією з яких є росія.

16:00 Неподалік Харкова бійці Збройних сил України ліквідували дві батальйонні тактичні групи 138-ї мотострілецької бригади ворога, а також зведену батальйонну тактичну групу 59-го танкового полку російської федерації. Вдалося захопити штаби цих частин.

Російська пропаганда пов'язала футболіста Олександра Зінченка з "Азовом".

15:00 Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія розповів, які вимоги для України під час укладання договору з росією є принциповими. Так, укріплений нейтралітет та можливість у майбутньому отримувати нове озброєння для армії – одні з головних акцентів у позиції України

Тим часом, Угорщина продовжує свої нападки на Україну. Так глава угорського МЗС Петер Сійярто звинуватив український уряд у спробі вплинути на парламентські вибори в Угорщині. Глава міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба вже відреагував на звинувачення свого колеги та заявив, що "на відміну від поведінки Угорщини в Україні, ми ніколи не втручалися у внутрішні справи Угорщини, тим більше напередодні виборів".

14:00 У зоні ЧАЕС, де російські окупанти, які захопили станцію, підняли радіоактивний пил, може статися нова катастрофа. Віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук повідомила, що через нехтування технікою безпеки та масових вибухів на території зони відчуження може повторитись аварія 1986 року.

Готовність Великобританії надати Україні "смертоноснішу" зброю для боротьби з російським ворогом є позитивною тенденцією. На думку глави Офісу президента Андрія Єрмака, подібні заяви прем'єра Британії Бориса Джонсона "можна лише вітати".

На всю Калінінградську область росії знайшлося "аж" 17 людей, які бажають добровільно вирушити воювати з Україною, повідомляє Генштаб ЗСУ.

13:00 "Гарантії ми написали жорсткіші, ніж у НАТО": Давид Арахамія прояснив деякі нюанси договору про гарантії безпеки, якого учора було направлено росії.

У новій божевільній заяві військових рф користувачі соцмереж побачили загрозу для Умані.

Активна фаза бойових дій, яка триває вже 35 день поспіль, може піти на спад вже через тиждень. Такі висновки із нинішньої ситуації на фронті робить радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

12:00 У Маріуполі окупанти обстріляли будівлю із позначкою "Червоного хреста". Про новий військовий злочин рф повідомив "Азов".

11:00 "Це скоріше зализування ран": у МВС заперечують зменшення військової активності окупантів.

Російські війська продовжують зазнавати масштабних втрат в Україні. Станом на 30 березня ворог, зокрема, втратив уже понад 17 тисяч людей.

Є й інші успіхи ЗСУ. Так, український льотчик зміг збити ворожу ракету своєю ракетою "повітря-повітря".

10:00 Росіяни, які потрапили в полон, переходять воювати за Україну: бійці легіону "Свобода росії" спершу хочуть битися з Кадировим.

Україна 30 березня відкриває три гуманітарні коридори:

  • для евакуації маріупольців та доставки гуманітарної допомоги у Бердянськ
  • для евакуації та доставки гуманітарної допомоги у Мелітопіль
  • для проїзду колони власним авто з Енергодару в Запоріжжя.

09:00 У Канаді пропонують запровадити безвізовий режим для громадян України. Таке рішення підтримав своїм голосуванням Федеральний парламент країни для підтримки тих біженців, які вирішать вибрати Канаду як тимчасове місце проживання через російсько-українську війну.

Тим часом поява дивного путіна викликала в соцмережах бурхливе обговорення теорії про його двійників.

08:00 Зранку 30 березня росіяни обстріляли Лисичанськ. Зруйновано кілька багатоповерхівок. Рятувальники намагаються знайти під завалами живих. Кількість жертв та постраждалих невідома.

07:00 Генеральний штаб ЗСУ повідомляє:

  • Противник продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої держави.
  • З окупованих територій Грузії, на територію України було перекинуто підрозділи 4-ї (Цхінвальський район, Південна Осетія) та 7-а (Абхазія) військових баз, що входять до складу Південного військового округу.
  • У місті Мелітополь загарбники на підступах до міста обладнали блокпости та посилили перепускний режим.
  • Ворог продовжує грабувати будинки та квартири місцевих жителів, затримувати проукраїнських активістів та працівників державних органів.
  • На тимчасово окупованій території Луганської області окупаційна влада планує провести чергову хвилю мобілізації з 1 квітня поточного року.
  • Військовослужбовці термінової служби 26-го танкового полку зі складу 47-ї танкової дивізії, які підписали контракти після їхньої участі у війні з Україною, почали подавати рапорти з проханням розірвати контракт і направити для подальшого проходження служби до пункту постійної дислокації.
  • На Донецькому та Луганському напрямках за минулими нашими воїнами знищено 7 танків, 7 одиниць броньованої, 2 одиниці автомобільної техніки та протитанкову зброю.

На Харківському напрямку частина військ росії спрямовується як резерв, щоб з'єднати лінію фронту зі зіткненнями в Луганській області — нові карти з фронту на ранок 30 березня.

06:00 Зранку у Києві чути вибухи. Паралельно з цим росія опустила до нуля поставки газу по одній з віток газопроводу Ямал-Європа в Німеччині. Раніше, як відомо, країни G7 відмовились виконувати вимогу рф та платити за поставки в рублях.

05:00 Білорусь запровадила заборону на вивезення за межі країни рису, крупи та борошна грубого помелу з жита або ячменю, зерна злаків обробленого, макаронних виробів: "захід введено з метою недопущення створення дефіциту, а також для дотримання продовольчої безпеки країни".

04:00 На росію незабаром буде накладено новий пакет санкцій, що зачіпає її військово-промисловий комплекс, заявив голова ОП Андрій Єрмак.

03:00 росія посилює протиправну діяльність своїх військово-морських сил у Чорному морі та використовує безконтрольні дрейфуючі морські міни, які раніше були знайдені біля берегів Туреччини та Румунії.

02:00 У Генштабі ЗСУ опублікували зведення за 29 березня, зокрема прокоментували відведення російських військ на Київському та Чернігівському напрямах.

01:00 Ряд телеграм-каналів повідомляють про сильну пожежу на Хмельниччині, де раніше жителі чули сильні вибухи.

США розглядають запровадження нових санкцій проти росії.

00:00 Потужні вибухи пролунали у Хмельницькій області, чутно було у самому облцентрі.

Також часті вибухи чутно у Києві.

Нагадаємо, події перших двох днів "Телеграф" транслював онлайн у матеріалі "Війна: путін намагається взяти Київ, армія Росії зазнає великих втрат в Україні".

Третій день російського вторгнення до України – 26 лютого – розписували тут: "Війна – день 3: хроніки боротьби за Україну".

А якою була ситуація 27 лютого – розписали погодинно у статті: "Війна – день 4: шляхи не очікували, що ми протримаємось так довго. Хроніка боротьби за Україну".

Про події 28 лютого читайте у матеріалі: "Війна – день 5: Україна зазнає бомбардувань, але дає гідну відсіч агресору. Хроніка боротьби за Україну".

Про те, як Україна прожила 1 березня, можна ознайомитись у статті: "Війна – день 6: Україна зустрічає весну під ворожими обстрілами, але впевнено дає відсіч".

Події 2 березня ми розписували у матеріалі "Війна – день 7: війська путіна майже скрізь зупинені та у помсту руйнують міста України".

Інформація за 3 березня доступна у текстовій трансляції: "Війна – день 8: путінські війська перетворюють міста України на руїни, але не можуть просунутися вглиб країни".

А про події 4 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 9: Росія обстрілює мирні міста, але втрачає техніку пачками".

Також ви можете ознайомитися з інформацією за 5 березня у матеріалі: "Війна — день 10: над росією опускається завіса, ЗСУ збивають літаки, а пілотів беруть у полон".

З даними за 6 березня можна ознайомитися у трансляції: "Війна — день 11: росія втрачає літаки і в помсту бомбить українські міста".

Події 7 березня можна переглянути у матеріалі: "Війна — день 12: нові переговори, жорстокі бої та поява міст-героїв".

Інформація за 8 березня доступна за посиланням: "Війна — день 13: росіяни "вітають" українок із 8 березня бомбардуваннями міст та вбивствами".

Про події 9 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 14: Росія йде у дефолт, але продовжує вбивати мирних українців".

Тестова трансляція бойових дій в Україні за 10 березня доступна у матеріалі "Телеграфа": "Війна — день 15: бомбардування України продовжується, а українцям дозволили вбивати окупантів".

Події російсько-української війни 11 березня відбито у матеріалі: "Війна — день 16: окупанти вдарили по Заходу України і тероризують мирних жителів".

Про те, що відбувалося в суботу, 12 березня, можете ознайомитись у статті за посиланням: "Війна – день 17: перші офіційні дані про втрати України та продовження боїв".

Інформація за 13 березня доступна у матеріалі: Війна – день 18: росіяни втрачають війська та вдарили крилатими ракетами по Яворівському полігону.

Події 14 березня можна переглянути у матеріалі: "Війна — день 19: росіяни продовжують бомбардувати міста України, а путін уже побіг на уклін до Китаю".

Про те, що відбувалося 15 березня, можна дізнатися у нашій статті: "Війна – день 20: до росіян повільно приходить прозріння, а окупанти продовжують обстріл мирних міст України".

Інформацію за 16 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 21: обстріл театру у Маріуполі, виступ Зеленського у Сенаті та перші деталі мирного договору".

Події 17 березня доступні у матеріалі: "Війна — день 22: світ вимагає від росії припинити війну, але міста України продовжують зазнавати обстрілів".

Події російсько-української війни за 18 березня "Телеграф" розписав у матеріалі: "Війна — день 23: росія майже повністю відрізана від світу, але кривавий терор в Україні не закінчує".

Про те, що відбувалося 19 березня, можна дізнатися у статті: "Війна — день 24: країни формують "антипутінський щит", але окупанти продовжують знущатися з України".

Також ви можете ознайомитися з інформацією за 20 березня у матеріалі: "Війна — день 25: росіяни втрачають перевагу в небі України, але продовжують обстрілювати мирне населення".

Події російсько-української війни за 21 березня доступні у матеріалі: "Війна — день 26: путін готові кинути російських дітей на війну, а росія влаштовує нові провокації та обстріли".

Інформацію за 22 березня читайте у матеріалі: "Війна — день 27: Захід заговорив про системи ППО для України, доки окупанти кидають бомби на українські міста".

Про те, як розвивалася ситуація 23 березня можна дізнатися у трансляції: "Війна — день 28: росія вже втратила в Україні більше, ніж за всі роки в Афгані, але продовжує агресію".

З подіями 24 березня можна ознайомитись у матеріалі:"Війна — день 29: уже минув місяць від початку провального нападу росії на Україну".

Інформацію за 25 березня можна дізнатися за посиланням: "Війна — день 30: Чорнобаївка-10, обстріл українських міст, російські кораблі йдуть на дно".

Дані за 26 березня доступні у матеріалі: "Війна — день 31: штурм Славутича, визволення Тростянця та важлива промова Байдена".

Про те, що відбувалося 27 березня, можна дізнатися у нашій статті: "Війна — день 32: Україна повертає свої території, а росія перекинула до Мелітополя свої війська з Грузії".

Події російсько-української війни за 28 березня "Телеграф" розписав у матеріалі: "Війна — день 33: Україна перейшла у контрнаступ, але росіяни і далі стріляють по містах ракетами.

Про те, що відбувалося 29 березня, можна дізнатися у статті: "Війна — день 34: переговори в Стамбулі, удар по Миколаївській ОДА та відвід військ рф з-під Києва".