"Допомога" запізнилася на 90 років: окупанти женуть під Авдіївку раритетну техніку із США

Читать на русском
Автор
1588
ГАЗ-АА вона ж півторка
ГАЗ-АА вона ж півторка. Фото Відкриті джерела

Окупанти намагаються використати проти ЗСУ американську техніку, але з одним нюансом

Величезні втрати у зброї, військовій та спеціальній техніці змушують російських окупантів використовувати саморобну зброю. Буквально днями під Авдіївкою помітили техніку, місце якої в музеї – вантажні автомобілі ГАЗ-АА часів Другої Світової війни.

Відео автоколони таких раритетів розмістив у своєму Telegram-каналі військовий оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. Як зізнався експерт, він навіть спершу не повірив своїм очам.

"Серйозно? Півторка? ГАЗ-АА, що випускався з 1932 до 1942? Тобто автомобіль епохи між Першою та Другою світовою війнами… Може, здалеку з ГАЗ-51 хоча б поплутали? Мало… Але ні. З іншого боку, як модно зараз казати — цей день настав! І не дивно. Втрати майже 9 400 од. автотранспорту у РВВ (російських окупаційних військ – Ред.) дають про себе знати", — пише експерт.

Цікаво, що ГАЗ-АА, відомий як "полуторка" (вантажопідйомність дорівнює 1,5 тонни) і автотранспортом часів Другої світової війни в рядах Червоної армії, що став найвідомішим автотранспортом, був створений на базі американської вантажівки "Форд-АА". Згодом у конструкцію було внесено зміни, але базою "полуторки" залишився прабатько з Детройта.

Згідно з відомими даними, ГАЗ-АА виробляли 10 років, до 1942 року, а на деяких заводах модернізовані варіанти вантажівки ГАЗ-ММ випускали навіть до середини 1950-х. Загальну кількість вироблених "газонів" базової моделі та покращених варіантів оцінюють у 985 тисяч одиниць.

Маючи такі запаси техніки, цілком можна поставити в дію чималу кількість "півторок". Однак їх мала вантажопідйомність, застаріла конструкція та відсутність запасних частин, які можна видобути, тільки розбираючи інші ГАЗ-АА, роблять використання цього транспорту скоріше відчаєм.

У той же час у окупантів є і зброя, якій протиставити ЗСУ поки що нічого, правда вона недосконала і неточна.