Дістануть далекі позиції ворога: генерал розповів, як Україні допоможуть нові ракети від США

Читать на русском
Автор
1655
GLSDB Новина оновлена 07 лютого 2023, 09:10
GLSDB. Фото Відкриті джерела

Українські військові зможуть вражати ресурсні об’єкти росіян

Сполучені Штати готують новий пакет військової допомоги для України, куди увійдуть боєприпаси типу GLSDB (Ground Lanched Small Diameter Bomb). Їхня максимальна дальність — 150 км і такого у українських військових ще не було.

Завдяки цьому ЗСУ зможуть вражати ресурсні об’єкти росіян. Про це "Телеграфу" розповів генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко.

Приблизно за місяць російські окупанти можуть розпочати масовану наступальну операцію. А тому воїнам ЗСУ треба бути готовими до цього в плані озброєння. У наших захисників буде етап стратегічної оборонної операції. З огляду на це США надають чергову військову допомогу серед іншого, боєприпаси типу GLSDB (Ground Lanched Small Diameter Bomb).

"Якщо розшифрувати, то йдеться про ракети, які запускаються з наземної пускової установки (Ground Lanched – пускові із землі), а далі йде характеристика бомби (Small Diameter Bomb – маленького діаметра бомба), яку несе дана ракета. Бойова частина у неї порівняно невелика – 93 кг, але суттєва – йдеться про плануючу бомбу GBU-39 (SDB), яка може наводитися і по лазеру – ще точніше, але для цього треба її підсвічувати з безпілотника або літака, ідея в тому, що нам дають ракету від снарядів, що підходять до пускових установок HIMARS та M270 MLRS, які вже є в Україні. Вистрілюється GLSDB, після чого на максимальній висоті від неї відокремлюється плануюча бомба GBU-39. Вона розправляє свої "крила" і починає наводитися", — сказав Романенко.

Максимальна дальність ракети – 150 км. Російські загарбники вже відсунули свої логістичні центри, пункти управління та склади на 100-120 км, щоб українські воїни не дістали до них з HIMARS, до яких були боєприпаси обмеженої дальності. Тепер наші захисники одержують можливість вражати ресурсні об’єкти росіян.

"Логіка проста: так, у них більше артилерії, але якщо побити їх склади, ефективність використання гармат і систем залпового вогню зменшується, тому що до них стає менше боєприпасів. Такий наш підхід – правильний, але питання в тому, що треба бити по цих об’єктах. А росіяни їх відсунули. Є проблеми. І нам потрібні більш далекобійні ракети. Такі, з бомбами взагалі ідеальне поєднання. Тому що бомба може в якийсь момент змінити напрямок. А снаряди, які ми запускаємо зараз, мають балістичну траєкторію: запустили у певному напрямку, і залежно від того, який кут – він летить. І його можуть збити ворожі засоби ППО. Зараз же з’являються нові можливості", – пояснив Романенко.

Він наголосив, що ця ракета з бомбою поставлятиметься нашій країні після її виготовлення певними фірмами. Таким чином, з’явиться вона в нашій країні за кілька місяців і в невеликій кількості. А до кінця року йтиметься про сотні.

Більше заяв військового експерта читайте на сайті "Телеграф" у статті: "Нова зброя для України, зволікання Заходу та поспіх росіян – військовий аналіз від генерала".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що далекобійні ракети, які передадуть Україні США, не сумісні з HIMARS. Проте Америка обіцяє зайнятися вирішенням цього питання.