Страшно дивитися: як діє ізраїльська зброя, таємно передана ЗСУ

Читать на русском
Автор
19927
Зброя Ізраїлю таємно потрапляє до ЗСУ
Зброя Ізраїлю таємно потрапляє до ЗСУ. Фото Відкриті джерела

Зброя особливо ефективна проти піхоти

У мережі показали застосування ізраїльських 120 мм хв М971, споряджених суббоєприпасами і відносяться до т.зв. "касетним" снарядам. Хоча офіційних даних про їх передачу немає, відомості про появу кількох тисяч цих мін у ЗСУ просочилися до інтернету ще у грудні 2022 року.

Відео застосування М971 у своєму Telegram-каналі показав офіцер Армії оборони Ізраїлю Ігаль Левін. У ролику чітко видно, як суббоєприпаси від міни, що вибухнула в повітрі, буквально всіюють помітну ділянку землі, вражаючи все, що там знаходиться.

І хоча касетні боєприпаси офіційно заборонені, їх випускають низка країн, які не підписали міжнародні договори про їхню заборону, оскільки ці снаряди показали високу ефективність.

Міна М971

Принцип дії подібних боєприпасів полягає у їх вибуху на висоті кількох метрів над землею. Усередині міни міститься безліч круглих суббоєприпасів, які накривають ділянку землі певного розміру. Жива сила, легка неброньована техніка і польові укріплення, що знаходяться на відкритій місцевості, будуть ними знищені. І навіть якщо противник сховався в окопі — він буде вражений потоком осколків або суббоєприпасів, що ллється зверху.

У міні М971 налічується 24 подібні суббоєприпаси, які завдають поразки ворогові і за даними виробника накривають ділянку площею 100 на 100 метрів.

Принцип дії ізраїльської міни

За таким же принципом працюють деякі боєприпаси до РСЗВ HIMARS та німецьких самохідних мінометів.

У той час, як уже передані раніше системи та боєприпаси розбивають супротивника на землі, Україна може отримати нові ЗРК для захисту від небезпеки з неба.