Допомога Україні: демократи планують загнати трампіста Джонсона у "глухий кут"

Читать на русском
Автор
5119
Джонсону доведеться обирати – або він ставить документ на голосування, або це роблять без його участі
Джонсону доведеться обирати – або він ставить документ на голосування, або це роблять без його участі. Фото Відкриті джерела

Джонсон й так під пресингом з боку експрезидента США Дональда Трампа та його поплічників. А з іншого боку тисне Білий дім та демократи

Демократи у Палаті представників Конгресу США розробили план, завдяки якому зможуть "загнати в кут" спікера Майка Джонсона – трампіста та противника надання допомоги Україні. Вони ініціюють "подання щодо звільнення", процедурний хід, який дозволить ставити законопроєкти на голосування без участі спікера.

Про це повідомляє американське видання Politico. План демократів, зазначає газета, ставить Джонсона "на розтяжку" у прямому сенсі.

Джонсон знаходиться під жорстким пресингом з боку експрезидента США Дональда Трампа та його поплічників, які вимагають "зарубити" будь-яку допомогу Україні – аж до того, що погрожують змістити його з посади спікера. З іншого боку на Джонсона тиснуть демократи та Білий дім – і вони теж знайдуть спосіб зіпсувати конгресмену життя, якщо в них буде така необхідність.

"Демократи планують буквально "загнати Джонсона в кут", просуваючи процедурний маневр, відомий як клопотання про звільнення, що дасть їм змогу провести голосування щодо законопроєкту, ухваленого Сенатом", – пише видання.

Щоправда, є нюанс: процедура потребує ухвалення в розмірі 50% голосів плюс один, тому демократам, які не мають більшості у Палаті, доведеться шукати підтримки з боку деяких республіканців. Поки що незрозуміло, чи отримають вони таку підтримку, проте як мінімум один "рекрут" в них вже є – це Дон Бейкон, прихильник України, який пообіцяв провести роботу серед однодумців.

Сенат США 13 лютого проголосував за виділення 95 мільярдів доларів на допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню. Більшість цих коштів має піти Україні — 60 мільярдів доларів.

Якщо Палата представників негайно поставить законопроєкт про військову допомогу Україні та Ізраїлю на голосування, він буде прийнятий з першої спроби, як це сталося в Сенаті. Тим часом речник Палати Майк Джонсон відмовляється виносити його на голосування.