Євросоюз погодив використання заморожених активів Росії: що отримає Україна

Читать на русском
Автор
1425
Політичне рішення вже є, запевнив Боррель
Політичне рішення вже є, запевнив Боррель. Фото Скріншот відео

Про конфіскацію російських статків, заморожених Заходом, мови поки що не йде

Країни Європейського Союзу досягли політичної домовленості щодо використання заморожених російських активів в інтересах України. Для початку Україна буде отримувати прибутки від цих активів.

Про це сказав високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель 22 січня на пресконференції за підсумками засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ. Мова йде саме про відсотки, які нараховуються на заморожені активи РФ, про конфіскацію мови поки що не йде.

"Стосовно знерухомлених російських активів, я думаю, що можу сказати, що ми маємо політичну домовленість завершити роботу на основі пропозиції, яку ми представили у грудні і яка зосереджується на прибутках… Я майже упевнений, що це буде завершено незабаром. Обговорення продовжиться на рівні послів, але я бачу, що погодження наближається. Я наполегливо докладаю зусилля, аби це рішення було схвалене до наступного засідання Ради ЄС з закордонних справ", – сказав він.

Більшість заморожених активів Росії зберігається у країнах ЄС, зокрема у найбільшому європейському депозитарії Euroclear у Бельгії. Попри те, що активи заморожені, на них нараховуються відсотки за зберігання. Саме ці гроші пропонується віддавати Україні.

Раніше "Телеграф" писав, що російський терористичний режим зайнятий розробкою судового позову, покликаного завадити Сполученим Штатам та Європейському Союзу конфіскувати російські активи, заморожені у рамках санкцій, для подальшої передачі грошей Україні. Щобільше, росіяни знайшли на Заході безпринципові міжнародні юридичні компанії, які погодилися представляти інтереси терористів у західних судах.

Європейська комісія тим часом планує використати 15 млрд євро із заморожених активів Росії для надання фінансової допомоги Україні. Також і США хочуть використати заблоковані російські активи для фінансування допомоги Україні.