"З матюками ламав їм шаблони": Арахамія розповів про переговори з рф у Білорусі

Читать на русском
Автор
10245
Арахамія розповів, як вчив Гризлова та росіян користуватися "зумом"
Арахамія розповів, як вчив Гризлова та росіян користуватися "зумом". Фото Скріншот відео

На переговори їхали ті, хто мав контакти з росіянами та білорусами до війни

Під час перших переговорів з російським режимом у Білорусі у березні 2022 року склад делегації України формували дуже швидко – фактично, із тих, хто був у президента Володимира Зеленського "під рукою" у бункері. А на переговорах члени української делегації поводилися максимально нешаблонно, щоб вибити росіян з колії.

Про це розповів лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в інтерв'ю журналістці телеканалу "1+1" Наталії Мосійчук. Він сказав, що вперше про переговори замислилися, коли нардеп Євген Шевченко через Головне управління розвідки вийшов на президента Білорусі Олександра Лукашенко, вмовивши того подзвонити Зеленському.

Зеленський говорити відмовився, і тоді Арахамія запропонував телефонувати з його телефону. А вже після розмови склад делегації формували нашвидкуруч – їхали ті, хто мав таку можливість, а також вже мав якісь контакти с білорусами або росіянами до початку війни.

"Подоляк знав цього Макєя покійного, який з МЗС Білорусі. Він якимось чином мав із Білоруссю конекшен колись давно. Його тоді ж депортували, здається. І він каже: "Я цього Макєя знаю". Я кажу: "Ну знаєш, тоді поїхали з нами, бо ти маєш хоч якийсь персональний контакт". Резніков по Мінському процесу знав Гризлова. Я як виїхав, якось не обговорювалось, чому я. Тому що з мого телефона дзвонили. Ну якось взяли й поїхали", – розповів Арахамія.

За його словами, врешті-решт до складу делегації увійшли сам Арахамія, тодішній міністр оборони України Олексій Резніков, радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк, тодішній перший заступник глави делегації України в Тристоронній контактній групі Андрій Костін (зараз – Генеральний прокурор України), народний депутат Рустем Умєров (зараз – міністр оборони) та заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький. Від ГУР МО був присутній Денис Киреєв, якого потім застрелили у Києві за незрозумілих обставин.

Арахамія також відзначив, що українська делегація поводилася максимально нешаблонно – щоб збити російських дипломатів з пантелику. Наприклад, Точицький зображував "еталонного бандерівця", як його представляли собі росіяни – український дипломат неодноразово виголошував агресивні та людожерські промови, чим дуже нервував росіян.

Сам Арахамія, за його власними словами, "ламав їм шаблони", розмовляючи з російськими дипломатами хіба що не матом та пропонуючи вимкнути камери та поговорити, як "нормальні люди".

"Вони спочатку – Гризлов і інші, там дипломатична школа – дуже сильно нервували. Потім я навчив їх користуватися "зумом" – сказав: щоб поговорити з вами дві-три години, ми ідемо до вас 48 годин і назад 48 годин. Давайте через "зум". Вони спочатку відмовлялися… потім запропонували якийсь свій російський софт, який на другий день зламався. Тому повернулися до "зуму", – пожартував Арахамія.

Як повідомляв "Телеграф", раніше Арахамія розповів, що Україна вже майже два роки відбиває повномасштабний наступ росії, і з кожним місяцем все частіше звучать питання про те, як закінчиться війна і чи будуть переговори. Однак є лише два варіанти, як усе має закінчитися.