"Нога лежала поруч, привʼязав турнікетом і повз під обстрілами": історії боротьби за життя важких "300-х"

Читать на русском
Автор
958
Олег Герасименко (другий праворуч) з побратимами Новина оновлена 08 березня 2024, 10:55
Олег Герасименко (другий праворуч) з побратимами

Військових чекають довге лікування та реабілітація, але є впевненість, що кінцівки будуть збережені

Українські благодійники збирають гроші на лікування захисників у межах національної програми "Врятуй кінцівку". Вона має зупинити інвалідизацію українців, котрі отримали вогнепальні та мінно-вибухові травми рук і ніг. Складовими програми є невідкладна допомога постраждалим, створення експертної спільноти і лікування травм кінцівок.

З надважкими травмами ніг в нацпрограму потрапив військовослужбовець ЗСУ, командир роти Олег Герасименко.

"Після вибуху нога лежала біля мене, теліпалась на мʼязах. Привʼязав її турнікетом до іншої кінцівки, щоб повзти під обстрілами", — розповідає Олег.

Олег Герасименко
Олег Герасименко

Обидві ноги були серйозно пошкоджені осколками. У ліву гомілку "зайшов" уламок у 7 сантиметрів, тож від удару кістка розділилася на три частини. Медики поставили бійцю апарат Ілізарова.

Апарат Ілізарова на лівій нозі чоловіка, на правій - металева конструкція

З правою ногою, на жаль, значно гірша ситуація. Під коліном все повністю вибите.

"Отримав поранення, коли метрів за 10—15 від мене стався вибух. Ударною хвилею збило з голови каску. Свідомість тоді я не втратив — це дало можливість вижити. Крім мене, був поранений ще один офіцер. Ми змогли відповзти від місця обстрілу, щоб нас не добили", — згадує Герасименко.

З моменту поранення Олег вже пройшов 13 операцій. Мінно-вибухові травми ніг лікують вже понад пів року. Попереду ще довге лікування та реабілітація.

Олег Герасименко на візочку
Олегу Герасименку зробили вже 13 операцій

"Сподіваюся, що вже скоро зможу твердо стояти на своїх двох ногах. Надзвичайно вдячний лікарям й нацпрограмі "Врятуй кінцівку" за те, що мені зберегли ногу", — каже Олег.

Момент атаки також згадує і військовослужбовець Павло Мотовилов.

Павло Мотовилов
Павло Мотовилов

"Трапилось це десь за кілометр від Бахмута. У момент першого поранення нас було семеро. П'ятьох затрьохсотило. По нас стріляли протитанковою керованою ракетою. Осколок залетів у кістку лівої ноги. Я швидко наклав турнікет і бандаж", — розповідає воїн.

Підʼїхати машина туди не могла, тому поранені йшли самостійно більш як 5 кілометрів до точки евакуації. Медики дістали осколок з кінцівки. Близько місяця воїн лікувався. Щойно став на ноги, одразу повернувся на війну.

Друге поранення Павло отримав у селі Кліщіївка Бахмутського району.

Павло Мотовилов
Павло Мотовилов: "Після реабілітації одразу повернусь у стрій"

"З усіх місць, де мені довелось воювати, це було найжахливішим. Це пекло, яке не можна описати словами. Та й згадувати, скажу чесно, боляче. Росіяни туди стягували колосальні сили, весь час намагались штурмувати, щоб відбити позиції", — каже боєць.

Лікарі зашили передню хрестоподібну звʼязку і почистили суглоб. Після операції необхідно декілька місяців на відновлення.

"Після реабілітації — одразу у стрій, захищати Україну", — ділиться боєць Павло Мотовилов.

Прооперували військового також у межах нацпрограми "Врятуй кінцівку".

Фото операції в межах нацпрограми Врятуй кінцівку
Фото операції в межах нацпрограми "Врятуй кінцівку", автор Вікторія Кравчук

Довідково: Національна програма "Врятуй кінцівку" фонду "Здоров'я українського народу" є найбільшою в країні програмою після НСЗУ, що надає допомогу постраждалим внаслідок війни у понад 20 містах України. В межах програми планується провести 15 000 операцій.

Щоб стати учасником програми травмована людина чи її лікар мають заповнити анкету на сайті фонду.

Якщо людина потрапляє в програму — її будуть супроводжувати протягом всього лікування.