Три ступені ордену "За мужність" та звання Героя України: в ГУР розповіли про воїна-розвідника

Читать на русском
Автор
1860
З механіка-водія Іван перекваліфікувався в розвідника
З механіка-водія Іван перекваліфікувався в розвідника

Молодий чоловік прийшов на службу за контрактом у 19 років — за рік, у 2014, вже виявляв героїзм та вправність на полі бою

Україна щодня втрачає своїх героїв. Серед полеглих захисників — розвідник Іван Павлишин. Нещодавно йому посмертно було надане найвище державне звання Героя України та орден "Золота Зірка".

Про відважного воїна розповіли на сторінці Головного управління розвідки в Telegram. Він народився у Львівській області в 1994 році. Вступив на службу за контрактом у 2013 році, спочатку був механіком-водієм танкової роти.

Командири та співслужбовці згадують його як позитивного та дуже вправного мехвода. В 2014 році він буд одним із перших, хто в бригаді вступив в бій з ворогом і знищував противника. Командир Роман згадує, як Іван зміг вивести танк з поля боя під Луганськом, хоча той ледь був в робочому стані, не було навіть частини башні і при цьому екіпаж знищив два танки за один бій.

З танкових військ Іван перевівся в мотопіхотні, а потім в розвідувальну роту. Військовослужбовці розповідають — був розумним командиром, неодноразово ходив на виходи, які успішно закінчував. Але прихильність до танків збереглась — Іван раз у раз під час виходу прагнув знищити танк ворога. "В нього не було незважених рішень, хотя вони були веселі чи дуркуваті — кожен його крок був зважений, — розповідають співслужбовці — коли ми ходили з ним, ми знали що вернемся".

Іван Павлишин служив у 24 окремій механізованій бригаді імені Короля Данила. Його підрозділ присвятив розвідникові пам'ятний фільм. Іван був впевнений — навалу окупантів вдасться спинити, а після перемоги Україна заживе щасливо.

На момент загибелі під Бахмутом в грудні 2022 року старшому сержанту було 28. На фронт Іван повернувся після поранення ока під Попасною навесні того ж року. Молодий чоловік відзначився своєю хоробрістю — був повним кавалером ордена "За мужність", в 2019 отримав орден розвідки "За службу державі", мав відзнаку "Народний герой України".

Раніше "Телеграф" розповідав про загибель на фронті Валерія Дейнеко. Він був фахівцем у системі супутникової навігації, проте у війську очолював штурмову групу.