За прикладом США: як екотерапія може допомогти в реабілітації військових та цивільних в Україні

Читать на русском
Автор
2206
Психологічної допомоги в Україні потребують як військові, так і цивільні, - і тут в нагоді може стати екотерапія
Психологічної допомоги в Україні потребують як військові, так і цивільні, - і тут в нагоді може стати екотерапія. Фото telegraf.com.ua

Такий вид терапії полегшує біль, знижує стрес і збудження, та зменшує необхідність використання ліків

Все більше людей заводять вдома рослини та змінюють багатоквартирне житло на приватні будинки. Ми наче й тішимося новим гаджетам та урбанізації, а насправді щиро від них втомлюємося та на підсвідомому рівні шукаємо порятунок від діджитал-джунглів у природі.

Проте вже науково доведено, що рослини можуть не тільки тішити око, а й чинити позитивний вплив на людину, допомогти в реабілітації травмованих війною в Україні, — як військових, так і цивільних. Докладніше про це розповіла "Телеграфу" адептка екотерапії, колекціонерка екзотичних рослин, авторка статей Тетяна Коноваленко:

українська колекціонерка екзотичних рослин, адептка екотерапії Тетяна Коноваленко
Тетяна Коноваленко

Що таке екотерапія

Концепція інстинктивного прагнення до природи називається біофілія. Bios — органічне життя, philia — любов. Термін прийшов від біолога Едварда Вілсона, а його гіпотеза припускає, що люди мають вроджену схильність шукати зв'язки з природою та іншими формами життя.

Екотерапія або ж природотерапія, зелена терапія — про цілісності Людини та Природи, їх нерозривний взаємозв'язок. Англійський сайт Mind вказує, що екотерапія — це формальний вид терапевтичного лікування. І дійсно, у Англії, США та Канаді, Азії екотерапією лікують психічні захворювання, розлади сну, тривожність, депресію, гіперактивність.

ліс екотерапія в Україні
Природа чинить дуже позитивний вплив на ментальне здоров'я. Тут і далі - фото Тетяни Коваленко

Щобільше відгалуження екотерапії, часто застосовують для реабілітації військових та населення. У поєднанні із роботою психоаналітиків така терапія зцілює не лише душу й тіло, а й допомагає налагодити соціалізацію.

Невблаганна статистика

За даними МОЗ, станом на жовтень 2022 року, від початку повномасштабного вторгнення, по психологічну допомогу звернулося 650 тисяч українців. Врахуймо й той фактор, що в Україні досить складне сприйняття психологічної допомоги, через дії керівників Радянського Союзу, які зробили зі звичайних відвідин психіатра культ "хворого на голову" та "постановки на облік у психдиспансер".

За прогнозами того ж МОЗ, після війни за допомогою звернуться ще близько 15 млн українців, з яких близько 3-4 млн будуть мати потребу у медикаментозному лікуванні. Та на мою думку, якщо держава хоче зберегти здоровий генофонд, серед її завдань постійна робота із населенням та військовими вже зараз, а краще вчора. І це мають бути методи сучасних країн.

Достатньо згадати, що наслідки Другої світової війни для фізичного та психологічного стану ветеранів у СРСР ігнорували. Згідно до статистики США, військові часто шукають розради в алкоголі, наркотиках, суїциді, насиллі.

Екотерапія для військових у США

Якщо США стали одним із наших головних партнерів у питанні озброєння, то нумо використовувати і їх засоби реабілітації.

Якщо СРСР було абсолютно однаково, що буде з ментальним та психологічним здоров'ям нації, то у США вирішили піти іншим шляхом. Після Другої світової війни, структура, що займалася справами ветеранів війни, перетворилася на Міністерство. Реабілітація психічного здоров'я ветеранів у США включає: лікування депресій, тривожних станів, біполярного порушення, попередження самогубств, допомога від алко-, тютюно-, нарко- залежності, допомога страждаючим від шизофренії, ПТСР, наслідків черепно-мозкових травм, військових сексуальних травм.

У США сотні відділень шпиталів працюють із рослинами, забезпечуючи потужну терапію для пацієнтів з емоційними та фізичними проблемами. Ще в 1973 році у Америці було створено асоціацію садівничої терапії (American Horticultural Therapy Association).

Квіти і екотерапія в Україні
Квіти тішать око і лікують "зозуленьку"

Доведено, що терапія садівництвом (horticulture therapy) полегшує біль, покращує увагу, знижує стрес, знімає збудження, зменшує використання ліків для хворих із хворобою Альцгеймера чи когнітивними розладами. Шкала миттєвої оцінки добробуту EVIBE, оцінка ходьби та рівноваги за тестом Тінетті та інші показники і тести, мають позитивну динаміку змін при застосуванні садотерапії.

Квіти і екотерапія в Україні
Догляд за рослинами заспокоює, - доведено вченими

Що маємо в Україні

Нехай це буде не оптимістично, але у країні, що кожен день виборює право на існування, потрібні не казки, а ефективні дії. Шукаючи інформацію щодо реабілітації військових в Україні, я знайшла напрямок фізичної реабілітації — відновлення втрачених функцій організму внаслідок травм і поранень. Але при цьому я не знайшла інформації про роботу із психоемоційним станом.

Керівники реабілітаційних центрів на півдні України жаліються, що у нас взагалі немає системної, чіткої та зрозумілої реабілітації, як це є за кордоном.

Серед тих, хто порушує питання реабілітації природотерапією, є "Фельдман екопарк" із локальним розташуванням у Харкові та планами розбудови, волонтерські ініціативи. Тобто, жодна з ініціатив не є державною.

Для того, щоб зрозуміти формулювання питання реабілітації в Україні, достатньо звернутися до цитати від вересня 2023 року представниці ВАФК (Всеукраїнської Асоціації Фізичної Медицини, Реабілітації і Курортології) про необхідність створення державної стратегії залучення санітарно-курортних закладів у питанні відновлення та довготривалої реабілітації військовослужбовців разом з їхніми родинами: "Ми починаємо готувати загальнодержавну стратегію та формувати відповідну робочу групу. У ній буде представництво різних закладів, різних форм власності, різної організаційно-правової форми. Ми також будемо запрошувати представників уряду і народних депутатів України та різних комітетів, щоб наша робота була ефективною".

Тобто, фактично, ми маємо війну з 2014 року і при цьому у 2023 році у стані вже повномасштабної війни й досі розмовляємо про те, що потрібно зробити. У цей час, реабілітація має вже функціонувати, як годинник, і не лише для військових та їх сімей, а для всього населення України, що кожен день живе в країні, де йде війна.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.