Польських прикордонників обстріляли з території Білорусі: що відомо (відео)

Читать на русском
Автор
1564
Кордон Польщі та Білорусі
Кордон Польщі та Білорусі. Фото Artur Reszko /PAP

Майже щодня у бік польських прикордонників мігранти кидають каміння

Декілька днів тому польських прикордонників вперше обстріляли з боку кордону Білорусі. Невстановлений предмет зі значною силою та швидкістю вдарив по машині прикордонників.

Поки невідомо, хто та з чого стріляв у польських офіцерів, повідомляє RMF 24.

"Я не знаю, чи його (предмет, — ред.) випустили з якоїсь пневматичної зброї, але в будь-якому випадку він пройшов через бічне вікно машини і вилетів з іншого боку, пошкодивши ще одне вікно. Підкреслю, що в машині перебували двоє офіцерів, чиї життя та здоров'я опинилися під загрозою", — описав інцидент полковник Аркадіуш Тівонюк з прикордонної служби.

Він додав, що майже щодня у бік польських патрулів кидають каміння мігранти, які перебувають на кордоні з боку Білорусі.

З початку року мігранти 1230 разів намагалися нелегально перетнути кордон. Однак слід зазначити, що на більш ніж 200-кілометровій ділянці кордону з Білоруссю вже є електронна система, яка фіксує такі спроби.

Як повідомили у Прикордонній службі Польщі, будівництво електронного бар’єру на кордоні з Білоруссю завершено. Система діє вздовж усього кордону – на 206 кілометрах території.

Минулого літа там з’явилася 5,5-метрова огорожа зі сталевих прольотів з колючим дротом, яка простягається на 186 кілометрів. Електронний бар’єр охоплює також ділянки, де огорожі немає.

Представник Прикордонної служби повідомив, що більшість мігрантів, які намагаються перетнути польський кордон, прибувають з Афганістану, Сирії, Сомалі, Ємену та Іраку.

Додамо, що прикордонники найближчим часом очікують на новий епізод кризи на кордоні з Білоруссю. Вже зараз як у Польщі, так і у країнах Балтії відзначається значне зростання кількості спроб нелегального проникнення іноземців на територію Євросоюзу.

Нагадаємо, проблеми з мігрантами на польсько-білоруському кордоні тривають вже не перший рік. У 2021 році мігранти багато разів намагалися прорвати кордон і проникнути до Польщі, відбувалися сутички та затримання. Білорусь усіляко сприяла дестабілізації ситуації.