Готуються до найгіршого? У ЄС обговорюють створення заміни НАТО

Читать на русском
Автор
11342
ЄС мають зробити "домашню роботу"
ЄС мають зробити "домашню роботу". Фото Відкриті джерела

Країни ЄС повинні об’єднатися і посилити свою безпеку

Країни Європейського Союзу задумуються над створенням альтернативи НАТО у разі перемоги Дональда Трампа на виборах президента США. Приватні розмови відбулись після заяв Трампа щодо відсутності підтримки ЄС у випадку розширення меж агресії Росії.

Про це пише The Washington Post. Видання зауважує, що критичні коментарі Трампа щодо НАТО дратують союзників і відновлюють страхи європейців.

"Коли колишній і, можливо, майбутній лідер вільного світу каже, що він буде сидіти склавши руки і дивитися, як Росія нападе на союзників по НАТО, ми повинні переосмислити, як можуть виглядати зобов’язання США щодо Європи та України", – сказав один із європейських чиновників безпеки, який виступав на умовах анонімності для обговорення делікатних розмов між союзниками.

"Ми маємо сподіватися на краще, але повинні бути готові до гіршого", — сказав чиновник, додавши, що такий сценарій включатиме припинення підтримки України та дозвіл Путіну дестабілізувати регіон.

За кілька днів після заяви Трампа, як пише WP, європейські посадовці приватно обговорювали створення загальноконтинентального доповнення до НАТО, такого, який би працював узгоджено з гарантіями безпеки США, але також міг би служити надійною альтернативою, якщо гарантії США будуть скасовані. У межах цих ідей такою обговорювалось створення ядерного щита над континентом, але можливості Європи не дадуть змоги створити такий же арсенал як у РФ.

Поки що ці розмови, за даними ЗМІ, зв’язані у знайомих суперечках. Франція та Німеччина нібито не можуть домовитися про те, хто буде платити за це. Водночас журналісти наголошують, що Східна Європа не повністю довіряє рішучості Західної Європи проти російських загроз.

Острахи виникають і щодо того, що такий сценарій навпаки ще більше сприятиме відділенню Європи від США. Проте чимало політиків, як пише WP, хочуть знайти спосіб зафіксувати зобов’язання США напередодні виборів у листопаді.

Ба більше, річ не тільки у тому, що Трампу буде набагато вигідніше відмовитись від обіцянок США, а й у тому, що "є також відчуття, що навіть якщо Байден переможе, все зміниться".

Ханна Нойман, член Європейського парламенту від Німеччини, сказала, що без сумніву мюнхенці віддають перевагу Байдену, але більшість розуміє, що зміна настроїв у США глибша, ніж Трамп, і, ймовірно, залишиться.

"Всім зрозуміло: хай то буде Трамп чи Байден, країни ЄС повинні об’єднатися і посилити свою сферу безпеки", – сказала вона. "Це домашнє завдання".

Раніше "Телеграф" писав, що європейські країни, зокрема члени НАТО, стурбовані ненадійністю Сполучених Штатів, як союзника, та перспективою нападу Росії. Західні країни увійшли у період, коли США можуть скоротити допомогу країнам Альянсу, Росія має успіхи на полі бою в Україні, а сама Європа зробила занадто мало для підготовки до війни та надання Україні належної допомоги.