Знов війна? Венесуела почала стягувати військову техніку до кордону з Гайаною (супутникові знімки)

Читать на русском
Автор
Військові Венесуели
Військові Венесуели. Фото Getty Images

У Гайані розчаровані, але не здивовані

Не минуло й двох місяців, як Венесуела та Гайана знову можуть опинитись на порозі війни. Адже Венесуела стягує до кордону з Гайаною-Ессекібо військову техніку.

Йдеться про легкі танки, оснащені ракетами патрульні катери та бронетранспортери, що підтверджується супутниковими знімками. Про це пише The Wall Street Journal.

Газета зазначає, що станом на кінець минулого року у збройних силах Венесуели налічувалося близько 150 тис. військовослужбовців. Своєю чергою, чисельність військ Гайани становить близько 3 тис. військовослужбовців.

Кордон між Гайаною та Венесуелою

"Ми не здивовані несумлінністю Венесуели, — наводить The Wall Street Journal надану їй заяву МЗС Гайани. — Ми розчаровані, але не здивовані".

Супутникові знімки
Супутникові знімки
Супутникові знімки
Супутникові знімки

Зауважимо, що суперечка між Венесуелою та Гайаною про належність території на захід від річки Ессекібо, що отримала назву Гайана-Ессекібо, триває понад 100 років. Територіальний конфлікт загострився у зв'язку з відкриттям у 2015 році родовищ, що містять щонайменше 10 млрд барелів нафти, та наданням Гайаної концесії компанії ExxonMobil на нафтовидобуток на морському шельфі, межі якого не делімітовані.

Раніше "Телеграф" писав, що диктатор Венесуели Ніколас Мадуро заявив, що візит британського військового корабля HMS Trent до Гаяни нібито "порушує дух" угоди, яку уклали між собою дві держави на переговорах у Сент-Вінсенті. Він заявив, що Венесуела готова "активізуватися".