"Це життєво важливо": генсек НАТО пояснив, чому Конгрес США має схвалити допомогу Україні

Читать на русском
Автор
Джейк Салліван та Єнс Столтенберг Новина оновлена 09 лютого 2024, 16:42
Джейк Салліван та Єнс Столтенберг. Фото The Straits Times

Підтримка України безпосередньо в інтересах безпеки її союзників

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що життєво важливо, щоб Конгрес США погодився на продовження підтримки України. По-перше, це життєво важливо, по-друге, питання допомоги не є благодійністю, воно безпосередньо в інтересах безпеки союзників України.

Про це Столтенберг заявив у Брюсселі, коментуючи зустріч представників країн НАТО, які обговорювали підготовку до Вашингтонського саміту. Зокрема, під час зустрічі обговорили питання України та зростаючий виклик з боку Китаю, передає "Голос Америки".

Генсек має сподівання на рішучу підтримку України, оскільки почув відповідні запевнення від лідерів Конгресу під час свого візиту до Вашингтона минулого тижня.

"Життєво важливо, щоб Конгрес Сполучених Штатів погодився на продовження підтримки України найближчим часом і зобов’язав усіх союзників виконувати свої зобов’язання…

Перемога Росії послабить нас і надихне не лише Москву, а й Китай, Іран та Північну Корею… Тому це важливо для безпеки Європи та безпеки Америки. Витрачаючи частину наших військових бюджетів, ми допоможемо Україні знищити значну частину боєздатності Росії", – сказав Столтенберг.

Радник Білого дому з питань нацбезпеки Джейк Салліван зазначив, що за останні 24 години значна кількість республіканців вийшли і сказало, що незалежно від того, що станеться, США мають просувати пакет підтримки для України.

"У Конгресі ви бачили багато суперечок, і я не збираюсь вдаватись у подробиці цього, зокрема стоячи тут, у Брюсселі. Але я скажу наступне: навіть за останні 24 години ви бачили значну кількість республіканців, які вийшли і сказали, що незалежно від того, що станеться, нам потрібно просувати пакет підтримки для України. Як президент Байден говорив вчора, можна вирішити будь-які перешкоди, які можуть бути у проекті, який було подано цього тижня. І ми маємо намір дійти до моменту, коли цей пакет пройде як у Сенаті, так і в Палаті представників, аж до того як він опиниться на столі президента для підпису", – повідомив Салліван виступаючи із генсеком НАТО перед журналістами.

Також радник Білого дому з питань нацбезпеки повідомив, що США не розглядають "план Б" щодо України.

"Ми не зосереджені на плані Б. Ми зосереджені на плані А — на прийнятті двопартійного пакету підтримки для України, який забезпечить інструментами та можливостями, які їй потрібні, щоб продовжити ефективний захист і повернути території, які зараз окупувала Росія", – наголосив Салліван.

У свою чергу Єнс Столтенберг додав, що НАТО також не розглядає "план Б", очікуючи прийняття рішення від Конгресу США про додатку підтримку для України.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що Європейський Союз планує передати Україні понад мільйон боєприпасів до кінця поточного року.