Співробітник київського Нацмузею звільнився після скандальних слів про сім’ю, яка загинула в Харкові

Читать на русском
Автор
В той день у Харкові загинуло 7 людей
В той день у Харкові загинуло 7 людей. Фото Харківська ОДА

Він вибачився і видалив неоднозний пост, однак ця ситуація зачепила багатьох українців

У середу, 14 лютого, старший науковий співробітник Національного музею історії України у Другій світовій війні Роман Кабачій звільнився після скандалу, що спалахнув на ґрунті його некоректного коментаря на адресу загиблої в Харкові сім'ї. Чоловік неадекватно відреагував на новину про те, що під час ворожого обстрілу п'ятеро людей — мама, тато і троє їхніх маленьких синів — живцем згоріли у власному будинку.

Історик пізніше видалив пост і вибачився, однак потім усе-таки вирішив звільнитися з Нацмузею за власним бажанням. Інформація про це з'явилася на офіційній сторінці Національного музею історії України у Другій світовій війні у Фейсбук.

Так, у Нацмузеї відреагували на скандальну заяву свого старшого наукового співробітника Романа Кабачія, який неадекватно висловився на адресу загиблої внаслідок ворожої атаки на Харків родини. Чоловік звинуватив загиблу матір у тому, що вона не вивезла дітей у безпечне місце через "держзарплату" і назвав загиблих "згорілими комками".

Після широкого громадського резонансу в музеї вибачилися за заяви свого співробітника, а потім й взагалі повідомили про те, що Кабачій прийняв рішення звільнитися за власним бажанням:

Нагадаємо, що Кабачій написав на своїй сторінці в Фейсбук неоднозначний пост про загиблу в Харкові сім’ю і поклав частину провини за їх смерті на самих загиблих.

Він публічно звинуватив прокурора Ольгу Путятину, матір трьох дітей, у тому, що вона не вивезла їх із небезпечної зони перед трагедією:

"Це той момент, коли сім’я не виїжджає, бо ти держслужбовець (або на держзарплаті)", — написав Кабачій.

Пост був видалений

Після цього в соцмережі спалахнув скандал і люди закликали Кабачія вибачитись – користувачі звинуватили його в цінічності та відсутності співчуття.

На один із таких коментарів він відреагував зовсім неадекватно та написав образливу фразу про "згорілі комки":

Коментар було видалено

Кабачій, згодом, видалив свій пост і вибачився перед усіма, кого збентежили його слова.

Чоловік визнав, що його висловлювання були "недоречними" і стосувалися людей, які змушені проживати на небезпечних територіях:

Крім цього, Кабачій написав про те, що пост про загиблу в Харкові сім’ю є його особистою позицією, яка ніяк не пов’язана з роботою в Національному музеї історії України у Другій світовій війні.

Нагадаємо, що в ніч проти 10 лютого ворожі війська атакували дронами в Харкові нафтобазу. В результаті події почався витік палива — воно спалахнуло і масштабна пожежа охопила чотири вулиці. Повністю згоріло 15 будинків, загальна площа пожежі склала 3700 м². При цьому загинули семеро людей.

Серед загиблих виявився прокурор Вовчанського відділу Чугуївської окружної прокуратури Путятіна Ольга Сергіївна разом із малолітніми синами та чоловіком.

"Старшому синові Олексію було 7 років, середньому Михайлу – майже 4. Найменший – Павло, йому було лише 10 місяців. Сім’я виявилася заручником вогню всередині свого будинку", — розповіли в офісі Генпрокурора.

Як зазначили у прокуратурі, Ользі Сергіївні було 35 років. Вона працювала в органах прокуратури Харківської області із червня 2012 року. На момент трагедії жінка знаходилася в декретній відпустці.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що в Києві зросла кількість загиблих внаслідок російського ракетного удару. Стало відомо, що в лікарні померла жінка, яка отримала серйозні травми під час ворожого обстрілу столиці 7 лютого.