Мобілізаційний законопроєкт, спроба №2: шанси та нюанси

Читать на русском
Автор
918
Колаж "Телеграфу"

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" спеціально для "Телеграфу" пояснив, як затримка з ухваленням закону б’є по армії

Майже через місяць після першої спроби, у вівторок, 30 січня, Кабмін подав до Верховної Ради новий варіант законопроєкту про мобілізацію. Зрозуміло, чому так довго блукає цей законопроєкт.

Усі фокус-групи (і ми також їх проводили) чітко показують – не задоволена цим законопроєктом саме цільова аудиторія Зеленського. Тому він дуже не хоче, щоб цей документ асоціювали з ним. Звідси такий пінг-понг. Кабмін – Раді, Рада – Кабміну.

Намагаються ще й військових приплести, хоча законотворчість це точно не їхня справа. Представники Офісу президента, нардепи від "Слуги народу", різного роду штатні та позаштатні провладні пропагандисти мають намір зробити чи не головним лобістом мобілізаційного законопроєкту головкома Залужного. Мовляв, це він особисто від імені ЗСУ потребує 400—500 тисяч поповнення.

А поки що йде ця некрасива гра, ситуація на фронті ускладнюється. Зокрема тому, що мобілізаційний законопроєкт запізнився щонайменше на рік. У Росії мобілізація не припиняється, а нова потужна хвиля може бути після березневих перевиборів Путіна.

З ключових моментів нового законопроєкту слід виділити зменшення призовного віку з 27 до 25 років. Хоча деякі експерти говорили, що можна було опустити і до 23. Але поки що – так. Якщо норма пройде, це дасть додаткові 250 тисяч до групи, з якої можна добирати призов.

Важливими є також всі нюанси щодо здійснення військового обліку. У нас досі багато неясностей із цим. І люди, які живуть не за місцем реєстрації, часто стають "невидимками" для ТЦК.

Незрозуміла норма щодо тих, хто навчається. Якщо у 2022 році у нас було 76 тисяч осіб віком від 25 років, які пішли здобувати другу освіту (тим самим уникаючи мобілізації), то у вересні 2023-го умовно сіли за парти ще 110 тисяч українців. Тобто майже 200 тисяч людей старше 25 років замість того, щоб піти в армію, сіли вчитися. І їм фактично надається можливість довчитися рік. А потім – ласкаво просимо до лав ЗСУ. Діятиме норма, що, якщо ви вже маєте вищу освіту, в ПТУ піти повчитися не світить.

Щодо шансів проходження даного законопроєкту через Раду – вони досить великі. Якщо з Офісу президента буде відповідна команда. Зрозуміло, що монобільшості вже немає. Є ситуативна більшість, коли за деякі законопроєкти голосують не лише "слуги", а й ті самі колишні представники ОПЗЖ, "За майбутнє", позафракційні парламентарі. Але зараз той випадок, коли може дати голоси й "Європейська солідарність" – з огляду на те, що мобілізаційний проєкт закону необхідно ухвалювати терміново. А потім вже можна формувати деякі пакети змін, вносячи їх поволі.

Зрозуміло, що запропонований варіант законопроєкту далекий від ідеалу. Але, наголошую, проблема в тому, що ухвалювати його необхідно було ще вчора.