Росіяни перейшли в атаку на кількох ділянках. Це не означає, що вони досягнуть цілей, але ЗСУ буде непросто

Читать на русском
Автор
3637
ЗСУ
ЗСУ

Експерт Defense Express Іван Киричевський розповів, що відбувається на фронті

Те, що в росіян знайшлись ресурси для переходу в наступ одразу на кількох ділянках фронту, не означає автоматично, що ворог має достатні ресурси саме для досягнення своїх цілей.

Але це і не означає також, що нашим військам буде просто відбивати атаки ворога на усіх ділянках фронту.

Для спроби нових атак росіяни можуть взагалі використовувати методи та прийоми, які здавалось би взагалі застаріли у минулому сторіччі, але щоб відбити і такі атаки, все рівно будуть потрібні винахідливість та зусилля наших воїнів.

Наприклад, в зоні відповідальності однієї з наших бригад на Сході одна із штурмових груп рашистів сьогодні взагалі пішла в атаку на мотоциклах, наче ХАМАС. Ця група була утилізована нашими захисниками, але сам факт проведення такого штурму був показовим.

- Авдіївський напрямок – як випливає із повідомлень представників Генштабу ЗСУ, тут для спроби оточення міста росіяни насправді зосередили навіть не три батальйони, а три бригади своїх військ, тобто на порядок більший наряд сил.

Окремо важливо в даному випадку, що тут в атаку пішли частини 8-ої армії ЗС РФ, які до повномасштабного вторгнення взагалі розміщувались в районі Санкт-Петербурга.

Бо тут одразу виникає питання, чи ця армія й так перебувала на наших тимчасово окупованих територіях, чи ж рашисти вже змогли це з’єднання перекинути для нових атак на фронті приховано так, щоб створити ефект раптовості.

- Бахмутський напрямок – тут наші війська зберігають наступальний потенціал. І власне, щоб цей потенціал "розмити", рашисти й починають свої активні наступальні дії на Сході України.

Тим більш, якщо виходити навіть з офіційних зведень Генштабу, то РФ аж ніяк не відмовилась від мети повної окупації Донецької та Луганської областей, більш того – можливо, саме це і є головною метою ворога саме на даний момент.

- Куп’янський та Лиманський напрямки – незалежно від того, як далі розвиватиметься ситуація, тут будь-які зусилля ворога будуть продиктовані саме прагненням якщо не вийти, то хоча би максимально просунутись в напрямку на Куп’янськ та Ізюм з тим, щоб "забезпечити собі фланг" на півночі при спробі "великого наступу на Сході".

- Маріїнський та Вугледарський напрямки – росіяни мають достатньо ресурсів, щоб і тут не знижувати натиск на позиції наших захисників.

Тим більш, що і ці точки важливі окупантам для досягнення їх мети з повної окупації Донецької області.

- Південь загалом – очевидно, що тепер тут головною метою наших військ буде зберігати можливість просування вглиб оборони ворога за будь-яких умов, а метою росіян відповідно – за будь-яку ціну заблокувати рух наших підрозділів вперед, і заодно провести те, що називається "зрізати фланги" та створити загрозу оточення.

- Це в чомусь специфічна історія, що у випадку з Авдіївкою росіяни повернулись до формату наступальних дій саме із використанням "класичних" батальйонно-тактичних груп, від чого вони наче ж як відмовились після невдач лютого – березня 2022 року.

Це демонструє рівень поточної самовпевненості командування армії РФ як мінімум на окремих ділянках фронту, але ж не гарантує росіянам бажаного успіху.

- Так, спроба мотоциклетного штурму зі сторони росіян виглядає дуже архаїчно, і подумки може відсилати до кавалерії та методичок часів умовного Ворошилова.

Але справедливості заради, наприклад навіть так звана "доктрина Герасимова", як й інші напрацювання начальника генштабу ЗС РФ – це насправді лише бліда тінь того, що цілком конкретний маршал Тухачєвскій прописував ще у далеких 1930-х роках.

- Заодно на тлі усіх заяв по "Рамштайну" сьогодні прояснилось, які ж такі насправді "далекобійні ракети" спочатку просив Умєров у своїх колег, і сьогодні мову про то вів Зеленський.

Там мова все про ракети "земля-повітря" та "повітря-повітря", які б могли діставати повітряні цілі рашистів на дистанції 100 км та більше.

Джерело: Киричевський у Facebook