Обережна позиція Шольца вже дратує багатьох його партнерів по НАТО

Читать на русском
Автор
1380
Олаф Шольц
Олаф Шольц

Нардеп V, VI та VII скликань, ексзаступник голови Радміну Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко спеціально для "Телеграфа" підбив підсумки зустрічі у форматі Рамштайн

Маємо досить масштабні підсумки восьмої зустрічі у форматі "Рамштайн", яка у п’ятницю, 20 січня, відбулася на однойменній авіабазі США в Німеччині.

Україна отримує значний обсяг озброєння, що дозволить вести активніші дії зі звільнення нашої території.

Ми отримали серйозний пакет американської допомоги, нам починають постачати бронетехніку різні країни (США, Канада і не тільки). Нідерланди за Штатами та Німеччиною заявили, що дають Україні зенітно-ракетний комплекс (ЗРК) Patriot. Надає свої танки Challenger 2 Велика Британія.

Їх небагато, це не такі поширені в Європі, як німецькі Leopard 2, машини, щоб ми могли зібрати необхідну їх кількість з різних країн. Але те, що такий крок зроблено дуже важливо.

Як і те, що йдуть розмови про можливість постачання в Україну літаків F-16.

Але для того, щоб будь-яка європейська країна могла нам їх поставити, необхідно отримати дозвіл США як країни-виробника.

Тішить і те, що ми отримаємо від Європи 19 французьких гаубиць CAESAR.

Але ложкою дьогтю стала позиція канцлера ФРН Олафа Шольца щодо блокування консолідованого рішення щодо масових відправок в Україну німецьких танків Leopard 2. І позиція це розчаровує не лише наше керівництво, а й український народ загалом. Ми чекаємо зовсім іншого масштабу участі Німеччини у протидії російській агресії.

Мало того, обережна позиція Шольца вже є дратівливою для багатьох його партнерів по НАТО. Адже низка країн, насамперед США, Велика Британія, Польща, Нідерланди, Фінляндія, країни Балтії – темпами, що випереджають Німеччину, допомагають Україні. Німеччина ж в особі Шольца стала в цьому питанні у певному сенсі гальмом.

Зрозуміло, що німці ніколи не думатимуть, як українці, українці – як угорці чи американці. Ми всі різні. Але тут – питання цінностей. Якщо вони у нас реально спільні, про це треба не лише говорити, а й разом їх боронити. І це є основою для спільних дій, спільних зусиль.

Є сенс німцям згадати, що демократичні цінності – це не "Октоберфест", не баварські сосиски під пиво. А щось значно більше.

І я сподіваюся, що це розуміння прийде до нинішнього керівництва Німеччини. І воно зніме перепони, які заважають Україні отримати танки, які необхідні для звільнення наших територій.