Білоруські військові, схоже, не дуже рвуться горіти у танках за Путіна

Читать на русском
Автор
1361
Росія не може знайти ресурсів для подальшого вторгнення, і Білорусь теж не прагне допомагати
Росія не може знайти ресурсів для подальшого вторгнення, і Білорусь теж не прагне допомагати. Фото 24tv.ua

Медіаексперт, колишня радник міністра оборони та екс-заступник міністра інформполітики Тетяна Попова ексклюзивно для "Телеграфу" оцінила військову ситуацію в Україні

Йде 15-й день російського відкритого вторгнення в Україну.

Вже зрозуміло, що Росія не розраховувала ні на такий запеклий опір України, ні на жорстку реакцію Заходу.

Відповідно, у довгостроковій перспективі Росія йде в дефолт, у глибоку економічну кризу.

У короткостроковій перспективі її війська скуті на певних рубежах. На жаль, загарбники контролюють одну закриту ядерну станцію (ЧАЕС) та одну діючу (Запорізька АЕС). І теоретично може завдати величезних екологічних збитків, причому не лише Україні, а й Росії, і Білорусі. Що має сильно непокоїти Європу та МАГАТЕ.

Найімовірніше, конфлікт переходитиме у мляву стадію у зв’язку з тим, що росіяни вже використали величезну кількість ресурсів. Їм навіть довелося визнати, що відправляли в Україну строчників, від чого спершу відхрещувалися.

Відповідно, у них будуть проблеми із набором персоналу для подальших бойових дій.

Росіяни вже намагалися набирати людей для війни з Україною у Таджикистані, Узбекистані, Киргизстані. Але, як розумію, скрізь почули відмову.

Тим часом росіяни підтягують у цю війну "вагнерівців". Але ті, певна, теж будуть розбиті.

З боку Білорусі використовуються їхні бази для обстрілу українських міст, вильотів авіації. Але поки що білоруська армія, за рядом повідомлень, не має наміру брати участь у цій війні. Втім, будь-якої миті це може змінитися. Якщо Путін передавить Лукашенка. Але є опір місцевих мешканців. І самі білоруські військові, схоже, не дуже прагнуть горіти в танках за Путіна. А тому є надія, що білоруси все ж таки не вступатимуть безпосередньо в цю війну.

Тим часом екс-командувач армією США в Європі генерал Бен Ходжес, у якого я багато разів брала інтерв’ю, заявив днями, що Захід давно має допомогти Україні системами ППО, ПРО та авіацією.

Це, звичайно, жахлива ганьба західних урядів, що нам не закривають небо... Могли б дати нам хоча б американський зенітний ракетний комплекс, "Петріот", авіацію. Наразі йдеться про передислокацію "Петріотів" на кордон з Україною. Але це скоріше – про захист польських аеродромів.

Сподіватимемося, що поступово дірка в нашій протиповітряній та протиракетній обороні буде закрита. Як – сказати поки що важко. Але, сподіваюся, як мінімум, літаки нам передадуть.

Треба розуміти, що Путін не залишить своїх ідей знищити українську державність. Але головне питання на переговорах зараз – це припинення обстрілу та створення гуманітарних коридорів. Щоби перестали страждати мирні громадяни України. Сподіваюся, компромісу буде досягнуто найближчим часом.