Росіяни влаштували провокацію на ЗАЕС до приїзду місії МАГАТЕ: відключено один із енергоблоків

Читать на русском
Автор
3300
ЗАЕС постійно під загрозою атак з боку російських окупантів
ЗАЕС постійно під загрозою атак з боку російських окупантів. Фото telegraf.com.ua

Аварійне відключення сталося близько п’ятої години ранку

Напередодні візиту міжнародної місії МАГАТЕ на територію Запорізької АЕС росіяни вирішили вкотре обстріляти Енергодар. Крім мирної інфраструктури серйозно постраждала і сама станція, де о 4:57 1 вересня сталося відключення раніше працюючого п’ятого енергоблоку. Повідомляється, що інцидент пов’язаний із попаданням ЗАЕС під мінометний вогонь загарбників та спрацюванням аварійного захисту.

Інформацію про це повідомили у пресслужбі "Енергоатому", передає "Телеграф". Відомо, що відключення енергоблоку та знеструмлення станції відбувається вже вдруге за останні десять днів.

Окрім п’ятого енергоблоку, відбулося також відключення і другого. Однак тут одразу ж у роботу було запущено дизель-генератори, які забезпечили наявність струму у системі. Однак, є дані про пошкодження лінії резервного живлення самого ядерного об’єкта — ЗАЕС-330 кВ.

Наразі працездатним залишається шостий енергоблок — він продовжує забезпечувати електрикою як станцію, так і частину української системи.

"Український персонал станції робить все можливе для ліквідації пошкоджень її інфраструктури", — наголосили в "Енергоатомі".

Нагадаємо, що в четвер, 1 вересня, під мінометний і не лише вогонь, потрапило багато районів Енергодару. Обстріляні житлові багатоповерхівки, дитячі садки, деякі магазини повністю зруйновано. Є дані про загиблих та постраждалих.

Тим часом місія МАГАТЕ продовжує свій шлях до ЗАЕС у дуже складних умовах. Російські окупанти ж муштрують персонал станції, змушуючи їх говорити з представниками міжнародного суспільства лише про те, що вигідно загарбникам.