"Дивишся" чи дивисся": мовознавець здивував відповіддю, як правильно говорити це слово

Читать на русском
Автор
Згенеровано ШІ ("Телеграф") Новина оновлена 18 квітня 2024, 15:29

Є просте правило, яке слід запам’ятати

В українській мові є низка слів, які ми маємо вимовляти не так, як пишемо. До таких випадків також відноситься слово "дивишся".

Про це відомий український вчитель та мовознавець Олександр Авраменко розповів в ефірі "Сніданку з 1+1". За його словами, правильно говорити "дивисся".

"Хоч і в українській мові діє принцип, як пишемо, так і говоримо, проте його не завжди треба дотримуватися. Буквосполучення "шся" треба вимовляти як [с’:а]", — зазначив Авраменко.

Мовознавець наголосив, що правильним буде написати це слово в українській мові як "дивиШСя", але вимовляти потрібно "дивиССя. Також і слова "смієшся" — "смієсся", "прокидаєшся" — "прокидаєсся" і так далі.

Наприкінці експрес-уроку Олександр Авраменко закликав українців грамотно писати та вимовляти слова, щоб зробити свою промову чистішою та красивішою.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, як правильно сказати українською відому фразу "кінь у пальто" згідно з чинним українським правописом. Ще кілька років тому така вимова вважалася б грубою помилкою.