США виділили Україні новий пакет допомоги на 300 млн доларів: що до нього увійшло (оновлено)

Читать на русском
Автор
2114
ATACMS Новина оновлена 13 березня 2024, 00:38
ATACMS

У пакет увійдуть ракети з касетною боєголовкою

США після довгої паузи виділять Україні довгоочікуваний новий пакет допомоги. Очікується, що в нього також увійдуть додаткові ракети ATACMS.

Як повідомляє Politico з посиланням на неназвані джерела, знайомі зі змістом пакета, йдеться про боєприпаси з касетною боєголовкою. За кілька годин радник Білого дому з нацбезпеки Джейк Салліван повідомив, що пакет допомоги на 300 млн доларів уже схвалено.

До нього увійшли, серед іншого, снаряди для артилерії та ракети GMLRS до HIMARS. За словами Саллівана, кошти на допомогу Україні з'явилися через "непередбачувану економію" у вже укладених Пентагоном контрактах на заміщення переданої раніше зброї. Він наголосив, що це ніяк не вплине на американську безпеку.

"Цей пакет, який ми оголошуємо, містить велику кількість артилерійських снарядів, снарядів GLMRS для систем HIMARS. Це допомога, якої Україна відчайдушно потребує утримати оборону від російських атак", — підкреслив радник Байдена.

Upd: За даними Пентагону, у новий пакет увійшли:

  • зенітні ракети "Стінгер";
  • додаткові боєприпаси для артилерійських ракетних систем (HIMARS);
  • 155-мм артилерійські постріли, у тому числі осколково-фугасні та покращені касетні боєприпаси;
  • 105-мм артилерійські постріли;
  • протитанкові комплекси АТ-4;
  • додаткові набої до стрілецької зброї;
  • боєприпаси для розчищення загороджень
  • запасні частини, технічне обслуговування та інше допоміжне обладнання.

Видання зазначає, що в пакеті буде "кілька" ракет із дальністю ураження в 100 миль (близько 160 кілометрів), тобто ймовірно йдеться про варіацію MGM-140A, яка надійшла на озброєння США в 1991 році.

За даними джерел видання, окрім ракет ATACMS, також у пакет увійдуть і "маленькі" ракети GMLRS до установок HIMARS, а також боєприпаси до 155-мм ствольної артилерії.

Чиновники зазначили, що пакет оцінюється в 300 мільйонів доларів, тоді як раніше у західних ЗМІ з’явилося повідомлення про те, що пакет буде 400 мільйонів доларів.

Водночас представники Пентагону кажуть, що кошти для фінансування пакета були зекономлені на попередньому армійському контракті на постачання зброї Україні. Видання зазначає, що хоч Україні дуже потрібна ця зброя, але в США розуміють, що цей захід є тимчасовим і без додаткового фінансування довго протриматись не вийде.

Як повідомлялося раніше, у ЗМІ з’являлися повідомлення про те, що американське оборонне відомство має близько 4 мільярдів доларів президентських коштів, які дозволять виділити Україні зброю і техніку зі своїх запасів. Раніше Пентагон не хотів витрачати ці гроші без гарантій рефінансування від Конгресу, оскільки вилучення техніки зі своїх запасів може вплинути на військову готовність США.