ЄС готує санкції проти РФ до другої річниці вторгнення: що у новому пакеті

Читать на русском
Автор
1405
Пакет готують до 24 лютого
Пакет готують до 24 лютого. Фото Відкриті джерела

ЄС не додаватиме нових заборон на імпорт

Європейський Союз готує новий пакет санкцій проти Росії до другої річниці війни в Україні 24 лютого. У нього увійде понад 200 імен та найменувань.

Про це повідомляє Німецьке агентство преси ntv. Обмежувальні заходи передбачають значне розширення переліку осіб та установ, активи яких у ЄС мають бути заморожені.

Також під санкції мають потрапити й інші компанії, які сприяють військово-технологічному посиленню країни-агресорки Росії або розвитку її сектору оборони та безпеки.

За даними ЗМІ, ЄС не додаватиме нових заборон на імпорт до свого 13-го пакета санкцій проти Росії.

Разом з тим, попри заклики деяких країн ЄС заборонити більше російського експорту, наприклад, алюмінію, Єврокомісія запропонує пакет, який викличе мінімальні дебати між країнами-членами, аби він був прийнятий швидко.

До слова, 5 лютого високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель під час візиту до Польщі сказав, що остаточної згоди ще немає щодо 13-го пакета санкцій проти Росії ще не має.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що з 3 лютого Європейська комісія почалаз країнами-членами Європейського Союзу обговорення нового, вже 13-го пакету санкцій проти російського терористичного режиму. Очікується, що ухвалений цей пакет буде до річниці російського вторгнення в Україну, 24 лютого.

У грудні 2023 року ЄС затвердив уже 12-й пакет санкцій проти Росії. Він, зокрема, посилить контроль за "ціновою стелею" на російську нафту, запровадить заборони на імпорт ще цілої низки товарів з РФ та багато іншого.

29 січня 2024 року Рада Європейського Союзу продовжила санкції проти Росії. Йдеться про всі економічні обмеження, запроваджені Європою проти РФ, починаючи з 2014 року.

Також ми писали, що 13-й пакет санкцій стане найслабшим з усіх. В цьому пакеті, схоже за все, не буде жодних сильних рішень.