Україна має чим відповісти на російські "Ланцети": радник Умєрова розповів про що йде мова (відео)

Читать на русском
Автор
БПЛА "Ланцет"
БПЛА "Ланцет"

Загалом Україна має кілька напрацювань

Україна має вісім безпілотних систем, які можуть виконувати те саме завдання, що й російські "Ланцети". При цьому дві з них уже встигли показати себе в бойових умовах.

Як розповів в інтерв’ю "Мілітарному" радник міністра оборони зі стратегічних галузей промисловості Ярослав Олійник ("Локі"), виробництво таких продуктів залежить від потреб ЗСУ та бойових завдань, а не від обговорень у соціальних мережах.

"Потреба є. І в Україні є 8 виробів, всі з різними технічними характеристиками. Найбільш схожий за функціоналом та характеристиками з "Ланцетом" це RAM та RAM 2E від Укрспецсистемс", — сказав він і додав, що решта продуктів "підтягується".

За його словами, шість згаданих систем мають менші команди розробників, ніж у RAM, але й у них є "дуже перспективні" напрацювання. Олійник зазначив, що зараз Україні варто законтрактувати виробників, що ті розуміли, які обсяги їм доведеться зробити у найближчі два-три роки і можливо наростити потужності чи набрати нових працівників.

БПЛА RAM
БПЛА RAM
БПЛА RAM 2E
БПЛА RAM 2E

При цьому чиновник зазначив, що у 2023 році, коли росіяни почали публікувати у соцмережах багато відео роботи "Ланцетів", в українському сегменті мережі порушилося питання про те, чому подібної бойової техніки немає в України. Однак, за його словами, промисловість працює інакше і насамперед виконує запити військових, а не користувачів мережі. Це було наочно продемонстровано, коли надійшли термінові запити на FPV-дрони та інші види БПЛА-камікадзе, тоді до цього підключилися державні виробники та приватний сектор, завдяки чому були сформовані завдання та вимоги, сформовані саме військовими.

"Не те, що пишуть у телеграмах, а те, що просять Сили оборони", — сказав він і додав, що з цієї ж причини складно говорити про оптимальні масштаби виробництва. Оскільки необхідне виконання завдань кількість дронів можуть знати лише військові.

Як повідомлялося раніше, вперше про дрони RAM широкому загалу стало відомо в жовтні 2022 року після того, як волонтери Сергій Притула та Сергій Стерненко оголосили масштабний збір на їх купівлю. Приблизно водночас у мережі з’явилися відеозаписи щодо їх застосування проти російської бойової техніки.