Річниця з дня удару по багатоповерхівці у Дніпрі: стало відомо, хто віддав наказ запустити ракету по мирному місту

Читать на русском
Автор
3463
Багатоповерхівка після того, як розібрали завали
Багатоповерхівка після того, як розібрали завали. Фото Офіс Генерального прокурора

Кожного причетного знайдуть

Минув рівно з рік зі дня страшного ракетного удару по житловій багатоповерхівці у Дніпрі. Окупанти забрали життя 40 дорослих та 6 дітей.

Підозру за скоєння воєнного злочину оголошено командиру 52-го гвардійського важкого бомбардувального авіаційного полку ЗС РФ. Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора, додаючи, що встановить особи всіх окупантів, які віддають злочинні накази.

"14 січня – річниця ракетного удару по житловому багатоповерховому будинку у Дніпрі. Тоді Росія вдалася до чергового – і одного з найбільших за людськими жертвами – акту агресії проти мирного населення за час повномасштабного вторгнення в Україну", — йдеться у повідомленні.

Пресслужба Офісу нагадала, що жахлива трагедія сталася вихідними, тоді ракета влучила у дев’ятиповерхівку. Унаслідок чого загинуло 46 людей, серед них 6 – діти. Ще 79 отримали травми.

"Ми знайдемо кожного, хто причетний до чергового акту злодійства проти мирних громадян", – заявив на місці трагедії Генпрокурор Андрій Костін.

Було констатовано, що держава-агресор свідомо застосовує неточну зброю по житлових кварталах, що є воєнним злочином і за Женевськими конвенціями, і за Римським статутом МКС.

Суспільству у найкоротші строки стало відомом, хто віддав наказ завдати ракетного удару дальньою авіацією по Дніпру. За воєнний злочин оголошено підозру командиру 52-го гвардійського важкого бомбардувального авіаційного полку ЗС РФ.

Заступник начальника Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генпрокурора Тарас Семків зазначив, що за час розслідування удару по Дніпру проведено значний обсяг слідчих та процесуальних дій.

"Ми зробили 3D-модель зруйнованого російською ракетою будинку для документування наслідків удару, а також чіткого розуміння напряму польоту цієї ракети і порядку її руху. Встановили бортовий номер літака Ту-22М3, який використовувався для нанесення ракетно-бомбового удару. А також весь ланцюжок осіб, які причетні до цього", — пояснив він.

Роботу зосереджено насамперед на встановленні російських командирів, які віддають злочинні накази.

"Один з них – командувач дальньої авіації повітряно-космічних сил ЗС РФ станом на січень 2023 року. Наразі йому також підготовлено повідомлення про підозру", — додали в Офісі Генпрокурора.

Зауважимо, що на зупинці навпроти навіть через рік після трагедії – дитячі іграшки та прапори, які принесли в пам’ять про загиблих.

Раніше "Телеграф" писав, що у Дніпрі невідомі знищили імпровізований меморіал пам’яті загиблих від російського ракетного удару по житловому будинку. Місцеві приносили туди квіти та іграшки.