Угода про безпеку з Німеччиною: що саме підписали Зеленський і Шольц

Читать на русском
Автор
2112
Підписання угоди лідерами двох держав
Підписання угоди лідерами двох держав. Фото president.gov.ua

У документі не згадується про безпекові запевнення чи зобов'язання

Офіс президента опублікував текст Угоди про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Федеративною Республікою Німеччина. Цей документ було підписано в п'ятницю, 16 лютого, президентом України Володимиром Зеленським та канцлером ФРН Олафом Шольцом.

Документ складається з восьми розділів. Термін дії угоди складає 10 років. Водночас підкреслюється, що учасники можуть спільно прийняти рішення про продовження строку її дії.

Безпекова та військова допомога

У ньому, зокрема, зазначається, що Україна та ФРН "рішуче засуджують невиправдану, неспровоковану, незаконну та жорстоку агресивну війну Росії проти України, якою Росія серйозно порушує міжнародне право, включаючи Статут ООН". Також підкреслюється, що учасники угоди "спільно вирішили зміцнювати співробітництво у сфері безпеки за допомогою двосторонніх безпекових домовленостей та довгострокових заходів підтримки".

Німеччина має намір надавати непохитну підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно для того, щоб допомогти Україні захистити себе, відновити територіальну цілісність у межах її міжнародно визнаних кордонів, забезпечити її вільне та демократичне майбутнє, дозволити Україні продовжувати надавати послуги своєму народові, підтримувати функціонуючу українську економіку та стримувати майбутню російську агресію".

Також в угоді йдеться про співпрацю у сфері оборонної промисловості та підтримці високотехнологічного розвитку ВПК України в тому числі за рахунок німецьких промислових інвестицій та створення відповідних стимулів для інвестування.

Майбутня агресія РФ

Крім того, угода передбачає, що у випадку майбутнього збройного нападу Росії на Україну на вимогу будь-якого з учасників буде проведено консультації протягом 24 годин для визначення відповідних подальших кроків. Німеччина підтверджує, що за таких обставин вона надасть Україні за необхідності швидку та сталу допомогу у сфері безпеки, сучасну військову техніку в усіх необхідних сферах, а також економічну допомогу, шукатиме згоди в ЄС щодо накладення на Росію економічних та інших витрат, а також консультуватиметься з Україною щодо її потреб під час здійснення нею свого права на самооборону, закріпленого в статті 51 Статуту ООН.

Реформи

Своєю чергою Україна зобов'язується продовжувати процес реформ, приділяючи особливу увагу сферам реформ, визначеним для вступу до Європейського Союзу та викладеним у рекомендаціях Європейської Комісії, насамперед правосуддю, верховенству права, децентралізації, боротьбі з корупцією та відмиванням грошей, сектору безпеки та державному управлінню, які підкреслюють відданість України демократії та верховенству права, повазі до прав людини та свободи засобів масової інформації.

Усі реформи здійснюватимуться відповідно до пріоритетних напрямів реформ, визначених для вступу до ЄС, та критеріїв Міжнародного валютного фонду, а також у тісній координації з основними донорами, зокрема міжнародними фінансовими інституціями, ЄС та "Групою семи". Німеччина і надалі підтримуватиме Україну на цьому шляху.

Двосторонні відносини та європейська інтеграція

Німеччина продовжуватиме підтримувати Україну на її шляху до членства в ЄС і надавати практичні вказівки. Також Німеччина має намір підтримувати зусилля України, спрямовані на гармонізацію з єдиним ринком ЄС, із загальною метою вступу України до ЄС.

Відновлення та відбудова

Німеччина робить значний внесок у гуманітарне та військове розмінування в Україні. Також ФРН продовжуватиме підтримувати відновлення та відбудову з метою підтримки використання відновлювальних матеріалів та відновлюваних джерел енергії, застосування безпечних і сталих кліматично нейтральних технологій та захисту природних ресурсів і вразливого навколишнього середовища України.

Раніше "Телеграф" повідомляв, 16 лютого президент України Володимир Зеленський та канцлер ФРН Олаф Шольц підписали двосторонню угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

Крім того, Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні. Його буде надано на суму 1,1 млрд євро.