Яєць по 17 грн більше не буде? У Міноборони розповіли, як борються зі схемою на закупівлях

Читать на русском
Автор
Бійці ЗСУ у їдальні
Бійці ЗСУ у їдальні. Фото Facebook

Нова архітектура була створена відповідно до стандартів країн НАТО

Міністерство оборони України запровадило низку змін, яка допоможе нівелювати ризики корупції під час закупівель для Збройних Сил України (ЗСУ). Зокрема, тепер на харчові продукти буде встановлюватись гранична ціна.

Також було розроблено дворівневу систему закупівель, у якій тепер бере участь оборонне відомство та агенція "Державний оператор тилу". Про це інформує Міноборони.

Зазначається, що нова архітектура закупівель була створена відповідно до стандартів країн НАТО.

Одна зі складових змін — гранична ціна на продукти. Якщо до травня 2023 року постачальники могли фактично самостійно встановлювати ціни, за якими вони відвантажували харчові продукти військовим частинам. Аби виграти тендер, вони встановлювали неконкурентно низьку вартість на весь набір харчування, до якого входили різні продукти. Але потім компанія-постачальник вносила зміни у вартість окремих продуктів. Ціни на масові групи товарів (овочі, фрукту, молочні та мʼясні вироби тощо) збільшували, а на неходові (полуниця, лохина) — знижували. Це дозволяло залишати сумарну ціну продуктового набору незмінною. Саме за такою схемою з'явилися сумновідомі "яйця по 17 грн".

Тож тепер Міноборони запровадило граничні ціни на продукти, вище яких постачальники не можуть постачати продукти військовим. Тобто, якщо раніше, за даними НАБУ, постачальники встановлювали закупівельну ціну на картоплю 16 грн/кг, то одному з тендерів Міноборони в грудні 2023 року вказало граничну ціну 10,35 грн. Схожа ситуація з капустою (28 грн і 14,54 грн відповідно) та цибулею (39 грн та 22,86 грн відповідно).

Другою віхою змін став дворівневий механізм закупівель, який полягає у тому, що Міноборони встановлює правила закупівель та перевіряє якість, а безпосередні закупівлі проводить нова агенція "Державний оператор тилу". Раніше ці функції були зосереджені в міністерстві, що могло призвести до конфлікту інтересів. З розподілом обов'язків ризик корупції має бути усунутий.

Також зазначається, що Державний оператор тилу вже анонсував в Prozorro перші тендери за новою системою закупівель, яка стартує з II кварталу.

Раніше "Телеграф" писав, що Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) повідомили нові деталі розслідування кримінального провадження щодо закупівлі продуктів Міністерством оборони для армії. Детективи підтвердили факти існування схеми, що дозволяла збільшувати ціни на певні категорії для отримання надприбутку.