Скільки сімей українців можуть претендувати на відновлення будинків, зруйнованих РФ: у Раді дали відповідь

Читать на русском
Автор
Новий етап програми має стартувати навесні
Новий етап програми має стартувати навесні

Керівниця "Слуги народу" Олена Шуляк анонсувала старт відбудови приватних будівель по всій країні без прив'язки до репарацій від Росії

В Україні новий етап програми "єВідновлення" з масового відновлення пошкодженого житла українців залежить від технічної складової і може стартувати вже незабаром. Про це "Телеграфу" розповіла голова комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, керівниця партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

— На сьогодні такий механізм відбудови вже існує. Це — програма "єВідновлення", було вже декілька етапів її запровадження. Наприклад, на Житомирщині чекають наступний етап відновлення, пов'язаний з наданням компенсації тим, у кого зруйновані приватні будинки. Щоб вони отримували гроші і відбудовувалися на тій самій земельній ділянці, де такий будинок стояв. Законодавчо це прописано, постанова Міністерства відновлення існує (вона вже також ухвалена), і ми зараз чекаємо технічну можливість, коли саме Міністерство цифрової трансформації і "Дія" нададуть можливість практично скористатися і цим етапом відновлення, — уточнила парламентарка.

За її словами, планується, що вже весною цього року "буде його активна фаза, і люди почнуть відновлювати свої приватні будинки".

— Йдеться про десятки тисяч сімей по всій Україні. У цих громадян буде така змога, не чекаючи репарацій від Російської Федерації, відновлювати вже зараз своє житло, — додала Олена Шуляк.

Як повідомлялось, станом на початок лютого 2024 року в Україні понад 500 сімей отримали нове житло за програмою "єВідновлення". Середня вартість кожного трохи більша за 2 млн гривень.

Також "Телеграф" розповідав про те, куди розселяють українців, чиє житло постраждало від ракет. Влада Києва знайшли тимчасові притулки для містян.