"Це про людяність": Канада допоможе Україні у вирішенні складної проблеми

Читать на русском
Автор
Мелані Жолі та Дмитро Кулеба провели спільну пресконференцію Новина оновлена 15 лютого 2024, 19:46
Мелані Жолі та Дмитро Кулеба провели спільну пресконференцію. Фото Screenshot

Між Канадою та Україною буде створено коаліцію з повернення викрадених дітей

В Україну 2 лютого прибула міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі. Під час зустрічі зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою, вона заявила, що підтримка України з боку Канади залишається непохитною і буде такою й надалі.

Під час брифінгу Жолі зауважила, що її країна вже надала допомоги на суму 9,5 мільярдів доларів, з них 2,4 мільярда — військова допомога. Про це за підсумками пресконференції повідомило Міністерство закордонних справ України на своїй сторінці у Фейсбук.

Міністерка МЗС Канади також нагадала про те, що з 2014-го року збройні сили Канади підготували понад 40 тисяч українських військових.

На пресконференції міністри обговорили санкції проти Росії, ратифікацію поправок до Угоди про вільну торгівлю, надання Україні систем ППО та іншого озброєння. Окремо зупинилися на ролі Канади у поверненні викрадених українських дітей.

"Ще одна реальність цієї війни, це трагічне і незаконне вивезення тисяч українських дітей з України. Їх забрали з власних домівок, від своїх родин і позбавили власної мови. Важливість повернення дітей не можна недооцінити. Це і є справа нашої людяності", — зазначила у своїй промові Мелані Жолі.

Вона додала, що саме тому сьогодні, другого лютого, між Канадою та Україною буде створено коаліцію з повернення додому депортованих українських дітей. Жолі зазначила, що канадський уряд порушить це питання з іншими країнами, зокрема з Бразилією, Мексикою, Катаром та ПАР.

"Ми будемо допомагати Україні створювати певні юридичні справи, щоб повертати дітей. Канада буде говорити з багатьма країнами, переконувати інші держави, аби вони об'єднувалися задля цієї справи. Ми також будемо працювати з тими державами, що мають прямі відносини з РФ аби вони посприяли поверненню українських дітей додому. Тому що кожна дитина, яка повертається додому, це є перемога", — зауважила Жолі.

Депортовані діти України — що відомо

Від самого початку повномасштабного вторгнення Росія за будь-якої нагоди депортує українських дітей до тимчасово окупованого Криму, Білорусі та віддалених куточків власної країни.

Такі злочинні дії Росії стали приводом для того, щоб Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт диктатора Путіна та уповноважену з прав дитини у РФ Марію Львову-Бєлову через підозру у незаконній депортації українських дітей.

25-го січня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій закликала країни-члени ЄС визнати депортацію українських дітей Росією геноцидом українського народу.

Наразі, офіційно Україна каже про майже 20 тисяч депортованих до РФ дітей. Водночас Росія стверджує про майже 800 тисяч. Точної цифри наразі назвати не може ніхто.

Раніше, "Телеграф" з'ясував, що робить Україна для повернення депортованих українських дітей та чому РФ може уникнути покарання за депортацію.