Безглуздих кримінальних справ не буде? У Раді придумали, як вирішити важливе для ЗСУ питання

Читать на русском
Автор
Постачання для ЗСУ
Постачання для ЗСУ. Фото https://www.facebook.com/MinistryofDefence.UA/

У Раді зареєстрували законопроект, який має поставити крапку у конфлікті між Держаудитслужбою та бізнесом

У Верховній Раді 1 лютого зареєстрували проект закону №10454 про зміни у ціноутворенні оборонних закупівель під час воєнного стану. Документ має поставити крапку у конфлікті між Держаудитслужбою та бізнесом.

Міністр економіки Юлія Свириденко каже, що законопроект має остаточно скасувати заборону на прибуток для постачальників ЗСУ. Цитує чиновницю прес-служба відомства.

Проект закону має статус невідкладного, міністерство сподівається на його розгляд у найкоротший термін.

"Розвиток українського ОПК, підприємств, які працюють на безпеку та оборону – гарантія забезпечення обороноздатності нашої держави та драйвер зростання економіки країни. Оборонний сектор уже забезпечив плюс 3,6% до ВВП країни, але його можливості значно більші. Тому ми докладаємо та докладатимемо максимум зусиль, щоб забезпечити виробникам сприятливі умови роботи та розвитку", — зазначила Юлія Свириденко.

Наприкінці червня 2023 року стало відомо, що Держаудитслужба наполягала на тому, що підприємства повинні повернути прибуток на оборонні закупівлі. Постачальникам погрожували судом. У ДАСУ заявили, що отриманий прибуток постачальниками МО за 2022 рік є збитком державі. Оскільки у межах чинного законодавства вони не мали права закладати вартість послуг та роботи у свої контракти.

Щоб вирішити проблему, у липні 2023 року Кабмін вніс зміни до ухвали про оборонні закупівлі на період дії правового режиму військового стану. В уряді дозволили включати прибуток виконавця у вартість товарів, робіт та послуг для забезпечення потреб сектору безпеки та оборони.

При цьому до рішення не увійшла норма, на якій наполягало Міноборони. У відомстві просили врахувати, що такий порядок діє весь період дії правового режиму воєнного стану та має застосовуватись з 24 лютого 2022 року. Тобто воно не застосовується заднім числом. Це означає, що за старими контрактами вимог до постачальників на 2,5 млрд грн не знято.

Очікується, що новий законопроект врегулює всі проблеми, що виникли між постачальниками і державою. Питання нібито вирішать на користь бізнесу. Закон матиме ретроспективне застосування, тому, як обіцяє міністерство, з його прийняттям проблему буде вирішено для всіх підприємств, які від початку дії воєнного стану виконували державні оборонні замовлення.

Раніше "Телеграф" писав, що Федерація роботодавців закликає Шмигаля забрати норму, яка забороняє оборонним підприємствам мати прибуток.