США розробляють довгострокову стратегію допомоги Україні, акцент буде не на деокупацію, — ЗМІ

Читать на русском
Автор
2100
Україні життєво необхідна допомога Штатів
Україні життєво необхідна допомога Штатів. Фото Колаж

Планується, що США представить свій план навесні цього року

Адміністрація президента США Джо Байдена працює над довгостроковою стратегією підтримки Києва. Акцент у ній буде перенесено з деокупації територій на нарощування оборонних можливостей України, зокрема на зміцненні Збройних сил та економіки України.

План відрізняється від торішнього, коли США та союзники надавали тренерів для ЗСУ та сучасне обладнання, сподіваючись, що це допоможе швидко відтіснити російські війська, пише The Washington Post. Його основна ідея в тому, щоб Україна утримувала свої позиції на полі бою, але водночас стала набагато сильнішою до кінця 2024 року.

Зазначається, що плани США є частиною багатосторонніх зусиль майже трьох десятків країн, які підтримують Україну, обіцяючи їй довгострокову безпеку та економічну підтримку. Вони враховують "невтішні результати торішнього контрнаступу та переконання, що аналогічні зусилля цього року, ймовірно, дадуть такий самий результат" і водночас припускають демонстрацію "непохитної рішучості диктатору Росії Володимиру Путіну".

Кожна сторона готує документ, у якому викладено її конкретні зобов’язання на період до десяти років у майбутньому. Планується, що США представить свій план навесні цього року, але лише якщо Конгрес схвалить надання допомоги Україні.

"Цієї весни адміністрація сподівається оприлюднити свої власні 10-річні зобов’язання, над якими зараз працює Державний департамент з благословення Білого дому — за умови, що запит президента Байдена на додаткове фінансування України у розмірі 61 мільярд доларів буде схвалений непоступливим Конгресом", — йдеться у статті.

За словами американських чиновників, документ гарантуватиме підтримку короткострокових військових операцій та подальший розвиток українських Збройних сил, здатних стримувати російську агресію. Він міститиме конкретні зобов’язання та програми, які допоможуть захистити, відновити та розширити промислову та експортну базу України. У ньому також будуть пункти, які сприятимуть проведенню політичних реформ, необхідних для повної інтеграції до західних інституцій.

Зазначається, що стратегія не полягатиме лише у "побудові оборонних окопів". Захід сподівається, що у 2024 році Україна не втрачатиме територій, а Київ зосередиться на тактиці, в якій його війська останнім часом досягли більшого успіху.

Ця тактика включає:

  • обстріли на великі відстані, зокрема французькими крилатими ракетами;
  • стримування Чорноморського флоту Росії для захисту морського транзиту з українських портів;
  • зв’язування російських сил у Криму за допомогою ракетних ударів та диверсійних спецоперацій.

Хоча на Заході схиляються до того, що на якомусь етапі відбудуться переговори між Україною та Росією, там не бачать передумов, що глава РФ Володимир Путін буде налаштований на них у 2024 році. Він розраховує на перемогу Трампа у майбутніх президентських виборах та зменшення допомоги Україні, резюмували у WP.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак підписали історичну угоду з безпеки. Він діятиме до вступу України до НАТО.